Terhesség hétről hétre: 34. hét

A terhességedről szóló napló egy kedves változata lehet, ha leveleket írsz a születendő gyermekednek. Hiszen annyi minden történik veled és veletek, annyi álmod és reményed van a kisbabáddal kapcsolatban!

Írhatsz arról, hogy mit jelent neked ez a terhesség, a növekvő pocakodról, a “kitágult határaiddal” kapcsolatos érzésekről, az ételek utáni sóvárgásról, hogy ő melyik általad elfogyasztott ételre hogy reagált, hogy nem “hagyott” aludni.

Meséld el, hogyan választottátok a nevét, milyen nevek kerültek még szóba, hogyan alakítottátok ki a szobáját. Milyen volt, amikor az első mocorgást megérezted, apa mit szólt, amikor kiderült, hogy ő úton van, és mit akkor, amikor megtudtátok a nemét.

Meséld el, milyen képet látsz magad előtt, ahogyan növekszik, ahogy sétáltok, ahogy játszotok, ahogy segít neked a konyhában, vagy apának autót szerelni. Írj mindenről, amit fontosnak érzel, ami benned lejátszódik.

Sokkal érdekesebb, mint egy sima napló, és még az is lehet, hogy amikor ő várja a gyermekét, akár lány, akár fiú, hasznosnak fogja majd találni.


Történések

A leendő naplóolvasód jelenleg kb. 44 cm hosszú, és 2300 grammot nyom. Már csak három hét és némi súlygyarapodás választja el attól, hogy ne legyen koraszülött. Ha ikreket vársz, akkor is várható, hogy hamarabb jönnek, az ikrekre ez jellemző.

Ha mostanában születne, gyakorlatilag ugyanolyan esélyei lennének, mint egy időre született babának. Ez persze sajnos nem jelenti azt, hogy gondok nem adódhatnak, így ha a szülés megindulásának jeleit tapasztalod, kérj tüdőérlelőt.

Ezt nem mindenhol adják, két hét múlva pedig végképp nem, de nem éri meg kockáztatni. Kérd ki az orvosod véleményét. [Nekem nem adtak, mert már “nem szükséges”. A kicsi lányom a tüdeje fejletlensége miatt heteket volt lélegeztetőn… Nem tudtam, hogy kérhetem magamtól is.]

A testét beborító magzatmáz (ez a vernix, a fehéres bevonat) egyre vastagabb, szerepe a védelem. Valamennyi még születés utánra is maradhat belőle a kicsi testén, de ez teljesen normális.

A lanugo viszont (a finom puha szőrzet) lassan eltűnik, de azért vannak babák, akiknek születés után is marad némi nyoma vállon, háton. Az emésztőrendszere érett, dolgoznak az emésztőenzimjei. Tehát ebből a szempontból születésre készen áll, már meg tudja emészteni az anyatejet és a tápszert is.

Ezen a héten már nagy valószínűséggel a születéshez készülődő pozícióban fekszik a pocakodban. Van, ahol megpróbálják megfordítani, ha mégsem így lenne, máshol egyből császárra készülnek.

Próbálj meg vele “egyezkedni”, sok anyukának sikerül rávennie a babáját, hogy beforduljon a kívánt pózba. A magzatvíz szintje változatlan, már nem lesz több. A rúgásai néhány hétig okoznak pár kellemetlen percet.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 34. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Terhesség hétről hétre: 34. hét

Változások

Ne lepődj meg, ha a pocakod másmilyen, mint a többieké. Nincs két egyforma pocak! Egyesek ebből messzemenő következtetéseket vonnak le a gyermek nemére és egyéb adottságaira vonatkozóan, de ne hallgass rájuk. A neme már rég eldőlt, ha kíváncsi voltál rá, akkor már tudod is, a többi meg majd kiderül.

Látásgondok? A szemed a következő áldozata a hormonjaidnak. Elég bosszantó és ijesztő is. Kevésbé élesen látsz, csökken a könnytermelésed, amitől a szemed száraz és irritált lesz. Ezen csak ront a kontaktlencse viselése.

És ha ez nem lenne elég, terhesség alatt változhat a szemlencse alakja is, amitől egy kicsit jobban távollátó vagy közellátó lehetsz, mint egyébként. Nyugi, ideiglenes! Még nem kell új szemüveg, szülés után visszaáll a látásod.

Újra támad a fáradtság. Persze nem olyan, mint az első trimeszterben volt, de azért kemény. Érthető, nagy a fizikai megterhelés, folyton felkelsz éjszaka különböző okok miatt (pisilés, görcsök, zsibbadások). I

tt az ideje lassítani, pihenni, magadba befelé figyelni, és némi minőségi időt eltölteni a pároddal. Neki is jót tesz, ha érzi a baba mozgásait, csak bátran! Ami a pihenést illeti: lábak fel, sok fekvés után lassú felülés, semmi felugrálás.

Észlelhetsz csalánkiütésszerű, ekcémás jellegű vörös, rücskös foltokat a bőrödön. Lehetnek a tetejükön apró hólyagok is. Ez a terhesség idején jelentkezik, elsősorban a hormonális változások hatására.
Iszonyú viszketéssel jár. Általában a szülést követő néhány hét alatt elmúlik. A szép PUPP rövidítésre hallgat. Irány a bőrgyógyász, ha nem bírod. Némi segítséget jelent a szatén ágynemű ezekben a hetekben.

Szükséges

Készülj fel a lehetséges, választható és neked legszimpatikusabbnak vélt fájdalomcsillapítási módokból. Ha jártál, vagy jársz jógára, az sokat segíthet a ráhangolódásban, az ellazulásban, ami nagyon sokat fog számítani – ha képes leszel rá.

Készíts egy vésztervet is. Na nem azért, mert veszélyben lennétek, hanem mert előfordulhat, hogy váratlanul kell “szaladni” a kórházba, és az is lehet, hogy egy kicsit tovább kell maradni a szülés után. Ilyenkor megnyugtató a gondolat, hogy van, aki enni ad a párodnak, aki megöntözi a virágokat, tízórait csomagol a nagyobbik gyereknek, és talán ki is takarít.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!