Terhesség hétről hétre: 32. hét

Gondolkodsz már azon, kit is szeretnél magad mellett tudni a szülőszobán? Egyáltalán: szeretnéd, ha valaki ott lenne veled?

Egyáltalán nem mindegy, hogyan döntesz, hiszen a szülés egy életre szóló élmény, akár könnyű, akár nehéz. A döntésnél ne másoknak próbálj megfelelni, hogy ki mit tart helyesnek, trendinek, hanem elsősorban arra figyelj, te (és az esetleges választottad) mit szeretnél.

Van, aki a párját szeretné, más az anyukáját, megint más a barátnőjét. Az is teljesen rendben van, ha úgy gondolod, hogy ez annyira személyes, csak rád, a babára és az orvosra tartozik, hogy senkit sem kívánsz a szobában látni.

A férjek néha különösen nehezen viselik ezt a helyzetet, ezért nem árt jó előre tisztázni. Teljesen normális, ha ilyen gondolatai támadnak: megijed, hogy te szenvedsz, hogy úgy gondolja, többet inkább nem is nyúl hozzád, zavarban van, hogy mit is kellene tennie, frusztrálja és mérgesíti, hogy nem tud segíteni…

Az anyák nagyon tudnak szenvedni a látványtól és tudattól, hogy nem tudják lányuk fájdalmát átvállalni, az anyósukat igen kevesen szeretnék a szülőszobán látni.


Sokszor jobb, ha tényleg mindenki kint izgul, amíg te magadra és a gyermekedre tudsz koncentrálni. Nagyon jó ötlet lehet egy szülésfelkészítő tanfolyam, csak nagyon nézd meg, hová vagy kihez jelentkezel.

Történések

A hízás hetei, neked és a babának is. Most már nagyjából 1800 gramm és 42-43 cm hosszú! 🙂 Hetente kb. negyed kilót hízik, mert ezt a súlyt még meg fogja duplázni a születésig. Hogy hű maradjak önmagamhoz, ki kell jelentem, hogy ez nem törvényszerű. Vannak kisebb és vannak nagyobb babák, és ez sok mindentől függ. Szóval emiatt nem kell idegeskedned.

Tehát jelenleg a legfőbb tevékenysége a hízás, nézelődés, mosolygás, pisilés, légzőgyakorlatok, és a nap szinte 90%-ban alvás. Van haja, vannak már körmei, van szemöldöke, szempillái. A körmök ekkorra már el szokták érni az ujjak végét, de ez sem törvényszerű.

Az is előfordulhat, hogy amikor megszületik, még kicsi háromszögű körmöcskéi lesznek, amelyek teljes hosszára még várnod kell. A bőre alatt zsírszövet növekszik, gömbölyödik. Mire megszületik, egy imádnivaló pufók kis angyalka lesz belőle. Meg tudja különböztetni a világosságot a sötétségtől. A kisfiúk heréi ekkor már a herezacskóban vannak.

A magzatvíz elérte a maximumát erre a hétre, most egy ideig ennyi marad, majd fokozatosan csökkenni kezd. Ha valami gond van a magzatvíz mennyiségével, ilyenkor már észre szokták venni. Lehet kevesebb és több is, és sajnos lehet kórosan eltérő is. Erről bővebben itt olvashatsz.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 32. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Terhesség hétről hétre: 32. hét

Változások

Még legalább öt hetet nagyon ki kell bírnod. Ha a terhességed túljut a 37. héten, a kicsi már nem számít koraszülöttnek, készen fog állni a kinti világ kihívásaira. Addig meg csak nézegesd az egyre növekvő pocakodat, a mérleg egyre jobban felkúszó számait, vagy kilengő nyelvét. Ha pedig ikreket vársz, a hasad már akkora lehet, mint az egy babával terhes kismamáknak szülés előtt.

Szerezz be párnákat, ha eddig nem tetted volna, az alvás megkönnyítésére tökéletes eszköz, és szinte minden testtájékon használható. Ha keveset eszel gyakrabban, és párnával alátámasztva alszol (elég egy kicsit), könnyítesz a légszomjadon is, és a gyomorégéseden is. Ezek a következményei annak, hogy a méhed felfelé nyomja a rekeszizmodat és a gyomrodat.

Bármennyire is nehéz, és jól esik kacsázva járni, figyelj a testtartásodra. A kacsázás szerintem a bocsánatos bűnök közé tartozik, ha egyébként vigyázol a hátadra, gerincedre, az egyensúlyodra. A rossz testtartásnak további és későbbi következményei lehetnek, és lesznek is.

A hátad alsó részében érzett fájdalomért is a méhed és a hormonális változások a felelősek. A növekvő méhed miatt eltolódik a súlypontod, kinyúlnak és gyengülnek a hasizmaid, megváltozik a testtartásod, és nagyon terheli a hátadat. Nem csoda, ha nehezedre esik járni, állni, ülni hosszabb ideig, kiszállni a kádból, lehajolni valamiért. Rosszabb esetben a hátfájás a koraszülést is jelezheti, ezért nagyon figyelj oda rá.

Tapasztalhatod az előtej szivárgását. Ezt nevezik kolosztrumnak, és sárgás színű, nem romlott, sőt nagyon fontos. A baba születése utáni napokban a számára legfontosabb alkotóelemeket tartalmazza megfelelő arányban.

Ez később változik, az “igazi” anyatej már más összetételű, de mindig a baba aktuális igényeihez alkalmazkodik. Ha nem találsz foltokat, az sem ad aggodalomra okot, nem mindenkinél jelentkezik szülés előtt.
Tudtad-e?

A köldökzsinórvér és szövet sejtjei 100%-os genetikai egyezést mutatnak gyermeked szervezetével, és a család többi tagja esetében is jelentős az ilyen őssejtek befogadásának valószínűsége. Ha innen nézed, a kisbabád őssejtjeinek megőrzése nem csak a gyermek számára lehet előnyös.

Szükséges

Kezdj el készülni a babával otthon töltött első hetekre. A gyermekágy időszakának elviselése egyéntől függ, hogy milyen volt a szülésed, milyen a fizikai állapotod, milyen a lelkiállapotod, és milyen a kisbabád. Egyáltalán nem biztos, hogy rózsaszínű álomvilágban találod magad, ahol a baba óramű pontossággal eszik, és a nap többi részében alszik.

 

Ha valaki felajánlja a segítségét, mielőtt élből visszautasítanád (merő dacból és büszkeségből), gondolkodj egy pillanatig. Sok mindennel kell megküzdened: szoptatás, pelenkázás, fürdetés, esetleg cumisüveg, és a háztartás.

Az is segítség, ha valaki bevásárol nektek, vagy elkészíti az ételt, vigyáz a nagyobb gyermekre, leviszi a szemetet, kutyát, vagy sétálni veletek megy. Jót tesz, ha közben beszélhetsz is felnőtt témákról valakivel.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!