Terhesség hétről hétre: 31. hét

Egyre közeledik az idő, néhány hét, és szülni fogsz! Remélem, a terhességed problémamentes, és természetes szülésre készülsz. Vannak azonban olyanok is, akik már most biztosan tudják, hogy császármetszéssel fognak szülni, esélyük sincs a hüvelyi szülésre.

Ennek több oka is lehet, köztük (több helyen is) a saját döntés. A legrosszabb azoknak, akik természetes szülésre készülnek, de végül császár lesz belőle, és őket teljesen felkészületlenül éri a megváltozott menetrend. Nem tudják, mire számítsanak, mi miért történik, mire van így is lehetőség, és mit kell elfelejteni.

Vannak olyan esetek, ahol a kismama eldöntheti, mit szeretne, de nem azért, mert úgy tartja kedve, hanem mert orvosilag mindkettő lehet indokolt. Egy ismerős kismama a kora miatt választhatott, mert négy gyermek után 45 évesen semmi sem veszélytelen.

Ő a császármetszés mellett döntött. Egy másik szobatárs (41 éves) az első gyermekkel úgy döntött, megpróbálja a hüvelyi szülést, de felkészült lélekben a császármetszésre is.

Ez nehéz feladat, koncentrálj arra, amit igazán szeretnél, de készülj fel a másik eshetőségere is. Nehéz, de nem lehetetlen. Ami fontos, hogy ne a saját kényelmed miatt dönts bárhogy, hanem a babád érdekeit szem előtt tartva.


Ha felmerül a lehetősége a császármetszésnek, járj utána, kérdezz. Tudd meg a kórházi szokásokat, érzéstelenítési módokat, mikor kaphatod meg a babát, szoptathatsz-e azonnal, bent lehet-e a párod (meglepő lehet, de császárnál is bent lehet az apuka, kivéve, ha sürgősségi), mi szól mellette, és mi ellene (baba egészsége, a te egészséged). Értsd meg, mi miért történik, minek mi lehet a következménye.

Ez nagyon nem könnyű, ellentmondásos érzéseket hoz magával. Ezt is egy kismamától tanultam, talán segít valamit: a császármetszés is szülés, csak nem hüvelyi, hanem hasi. Olvass a császármetszésről itt, a szülés kategóriában több írást is találsz.

Történések

A babád már igazán “hatalmas”, főleg a kezdetekhez képest, hiszen jelenleg 41 cm és másfél kiló, 1500 – 1600 gramm körül jár. Mostantól hetente kb. 25 dkg-ot fog gyarapodni. Mivel a zsírréteg szépen növekszik a bőre alatt, ezért az már kevésbé ráncos.

A lanugo és magzatmáz még beborítja, de ahogy telnek a hetek, ez is megváltozik. Érzékszervei működnek, már mindene készen van, csak a tüdejére kell még várni.

Egyre kevesebb a helye, ezért itt a híres magzati póz. Karjai és lábai a testéhez szorulnak, már kevesebbet tud mozgolódni. Egyértelműen kivehetőek az alvási és ébrenléti ciklusai.

Ha mozdul, az már egyre fájdalmasabb és kellemetlenebb lehet a számodra. Vajon a te babád már befordult, készülve a születésre? Még mindig van ideje, és egyes becslések szerint a babák negyede még farfekvéses.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 31. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!
Terhesség hétről hétre: 31. hét

Változások

Nehéz légzés… gondok vannak a rekeszizmoddal, ugye? Semmi baj. A méhed nyomja felfelé, ahogy minden más szervedet is arrébb kényszeríti, a tüdődnek is kisebb a helye, és egyszerűen nem tudsz normálisan levegőt venni.

Hát, van rá esélyed, hogy a szülésig fogsz ezzel küzdeni. Ami kicsit talán megnyugtat: a babádnak semmi baja a te “oxigénhiányodtól” :), ő ugyanis vígan elvan odabent, mert a méhlepény gondoskodik róla.

A másik: görcsöket érzel. Készül a szervezeted a szülésre, és tapasztalod a Braxton Hicks összehúzódásokat. Ezekről itt olvashatsz. Bármikor jelentkezhetnek, a legalkalmatlanabb pillanatban a leggyakoribbak.

Próbálj sétálni, vagy ellenkezőleg: lefeküdni és relaxálni, és készülj fel, hogy egyre erősödni fognak. Ha eddig is tornáztál, ne hagyd abba, a kismamatorna, jóga sok mindenben segít (lelkileg, izmok, ínszalagok…).

Figyelsz a járásodra? Vagy te is a kacsázó kismamák közé tartozol? Azt mondják manapság, hogy egyáltalán nem kell a kismamáknak kacsázva járni, tessék csak szépen odafigyelni. Igen, lehet.

De azért a terhesség alatt sok minden megengedett, még a kacsázás is néha. Ha úgy jobban érzed magad! Okold közben a hormonokat, amelyek átalakították az egész testedet. Pihentesd a lábaidat rendszeresen, mert várható a lábdagadás, visszerek megjelenése.
Előfordulhat, hogy néha nedves foltokat találsz a pólódon. Nyugi, csak az előtej szivárog, a kolosztrum. Szerezz be néhány kis párnácskát, melltartó-betétet.

Ha már nem kényelmes a sima melltartó, nyugodtan vegyél szoptatósat, csak a megfelelő fazonra és méretre nagyon figyelj, mert a méretekkel gondok lesznek később. Ha viszont anyagilag nem okoz gondot, akkor ne törődj semmivel, vegyél azt, ami kényelmes.

Szükséges

Ha az elején már a szülésnél tartottam: gondolkodtál már a fájdalomcsillapításon? Ehhez tudd, hogy a szülésben nem létezik egyetlen tökéletes verzió. Minden kismama, minden terhesség, minden szülés – és mindenki fájdalomküszöbe más.

Sokan tudják előre magukról, hogy kérni fognak fájdalomcsillapítást, mert ismerik magukat ebből a szempontból. Vannak, akik mindenképpen gyógyszerek nélkül akarják végigcsinálni, mert úgy érzik, bírni fogják, és talán az élmény is egész más.

Bár személyes tapasztalattal a hüvelyi szülésről nem rendelkezem császáros lévén, de azt hiszem, a legjobb, ha gyógyszermentes szülésre készülsz, fenntartva a lehetőséget, hogy meggondold magad. 🙂 A legtöbb helyen adnak erre lehetőséget menet közben is, de jobb, ha előre tájékozódsz erről a kérdésről is.

Járj utána, milyen módszerekre van lehetőséged a választott kórházban (spinál, epidurál, gyógyszerek, légzés- és relaxációs technikák, egyebek), a választott orvos mire esküszik.

Mivel mindennek vannak előnyei és hátrányai is, tudd meg, melyik mivel jár, miben lesz jobb neked vagy a babádnak. Melyik választás milyen hatással van a többi körülményre, pl. hogy ott lehet-e a párod, megkaphatod-e a babát szoptatásra.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!