Terhesség hétről hétre: 30. hét

Tudtad, hogy a kisbabád szépeket álmodik a pocakodban? Erre a hétre már kialakult a rendszeres alvási és ébrenléti ciklusa. Ha nagyon figyelsz, megismerheted a különböző időszakokat, amikor ébren van és ficánkol (már amennyi helye van még a ficánkolásra), és el tudod különíteni attól, amikor alszik, és ezért nem mozog.

A pocaklakód alvási ciklusai teljesen ellentétesek lehetnek a tiéddel. Sokszor előfordul, hogy aktív és mozog, amikor te éppen aludnál, és ez elég zavaró tud lenni. Ha bármikor a baba mozgásának a hirtelen csökkenését észleled, azonnal hívd az orvosodat. Nem biztos, hogy baj van, de lehet annak is a jele, és jobb nem kockáztatni.

Történések

A kicsi ezen a héten kb. 1400 – 1500 gramm, és 38 – 40 cm körül van. Ha most születne meg, 95 – 96 % esélye lenne a túlélésre. Folyamatosan gyűjtögeti a zsírréteget, amely nem csak kisimítja szépen a bőrét, hanem születés után a hő megtartásában is fontos szerepe lesz.

A lanugo még majdnem teljesen beborítja, de ahogy egyre jobban tudja szabályozni a hőjét, nemsokára foltokban látszik már csak, leginkább a vállán és a hátán.

Nyitva vannak a szemei, nézelődik, érzékeli a fényt és a sötétet. A látása még nem túl éles, és még a születése után is sokáig fejlődni fog. A méretének növekedése lelassul, mert nagyon el van foglalva mással, pl. az agyának fejlődésével, amelynek a felülete eddig sima volt.


Mostantól pedig egyre több barázda, mélyedés található rajta, ez teszi lehetővé, hogy az agyszövete egyre nagyobb méretű legyen. Kialakul az agykéreg hat különálló rétege, amelyeknek külön funkciójuk lesz.

Vannak körmei, a csontvelő pedig javában termeli a vörösvértesteket. Gyakorolja a légző mozgásokat, miközben gyakran csuklik, ha magzatvizet nyel. Kevesebbet mozog a helyhiány miatt. Jó móka, ahogy látod és találgatod, hogy egy kis könyök, láb, hát, kobak vagy micsoda látható és érezhető éppen.

A legtöbb baba ilyenkor már általában befordul, s fejvégű a fekvése, de ha a tiéd még nem tette volna meg, ne aggódj, van még egy kis ideje.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 30. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

Elgondolkozhatsz, hogy lenyeltél-e esetleg valami lángszórót, olyan gyomorégés kínozhat. Ez az egyik legelterjedtebb és legidegesítőbb terhességi tünet. Okozói a hormonok, amelyek az izmok ellazulását okozzák, így ellazul a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó gyűrű is.

Az eredménye, hogy az emésztőnedvek megindulhatnak fölfelé. A növekvő méhed pedig nyomást gyakorol a gyomrodra, ettől pedig még rosszabb az egész.

Egyre inkább eltolódik a súlypontod, jó lesz odafigyelni. Lassan a hasad útban lesz, nehogy láthasd a lábujjaidat. A lábfejed amúgy egyre nagyobb, mert a hormonoknak köszönhetően mindened lazább, így az ízületeid és mindenféle szalagjaid is, ezért a lábad kissé terebélyesebbnek tűnik. Segíthet egy új cipő.

Ha a lábad a vizesedéstől lett nagyobb, akkor nagyon figyelj magadra. Ha hirtelen dagadsz be, és nem csak a lábad, azonnal hívd az orvosodat, a következményei (toxémia, eclampsia) veszélyesek.

Nagyon fáradt lehetsz, ha nehezen alszol éjjelente. Persze, görcsölhet a lábad, sokat jársz pisilni, és talán a vizelet-visszatartással is akadnak problémáid. Ez frusztráló, de normális jelenség.

Ezekhez hozzájárulnak a rendszeres hangulatváltozások is, amelyek kellemetlenek (mindenkinek), de normálisak ilyenkor. Ha úgy érzed, ennél többről van szó, depressziósnak érzed magad, beszélj a védőnővel, orvosoddal, mielőtt mélyebbre jutsz.

Terhesség hétről hétre: 30. hét

Tudtad-e?

Az elmúlt 20 évben a köldökzsinórból kinyerhető őssejtek tanulmányozása során számos izgalmas felfedezés született. Sikeresen elvégzett átültetések tízezrei bizonyítják, hogy a leukémia és más daganatos betegségek mellett immunrendszeri, vérképzési és számos egyéb rendellenesség esetén is ezek az őssejtek jelentik a gyógyulás lehetőségét.

Szükséges

Egyre közeledik a szülés napja, ideje elgondolkodni, hogy mi lesz az köldökzsinórvérrel, köldökzsinór-szövettel, az őssejtekkel. Egyáltalán, nézz utána, mi ez, mire jó, és mennyibe kerül. A köldökzsinórvér őssejteket tartalmaz, amelyeket különböző betegségek gyógyításában sikerrel használhatnak.
Ez egy biztonságos és fájdalommentes eljárás, amelyet a baba születése után végeznek. Egyre többen választják ezt a megoldást, már ha van rá pénzük. Ez ugyanis nem egy olcsó dolog, de ha belefér a keretbe, komolyan nézz utána.

Találhatsz több megoldást is, több céget, részletfizetési lehetőséget. Tároltathatod külföldön és Magyarországon egyaránt. Előfordulhat, hogy a levétel sikertelen, mert vagy minőségi vagy mennyiségi problémák akadnak.

Tájékozódj a teendőidről, az eshetőségekről, hogy mi történik, ha valamiért sikertelen a levétel. És arról is, hogy mi van, ha bezárják az őssejtbankot, vagy elvesznek a minták, elérhetetlenné válik a cég. Az őssejtbizniszt manapság amúgy is inkább nagy kamunak tartják.4 hozzászólás

  1. Terka
    • Magdi
  2. Holman Anita

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!