Terhesség hétről hétre: 28. hét

Üdv a harmadik trimeszterben! Már csak néhány szempillantás, és megérkezik a kisbabád. A harmadik vizsgálat a 23. és 28. hét között esedékes, ha eddig nem mentél el, nem halogathatod tovább.

Amit ilyenkor megnéznek: vizeletvizsgálat, vérkép, máj- és vesefunkció, ismét csinálnak ellenanyag-szűrést a negatív vércsoportú anyáknál, a terheléses cukorvizsgálatot, és kiderítik a méhszájad állapotát is.

Az orvosnak most már mindenképpen ellenőriznie kell, hogy a méhszájad milyen állapotban van, fontos, hogy zárva legyen. Ez hüvelyi vizsgálat. Ezenkívül ellenőrzi a baba növekedésének ütemét, a szívhangját, a te súlygyarapodásodat.

Ha Rh-negatív a vércsoportod, akkor első terhesség esetén általában az Rh-pozitív vércsoportú kicsi világrajövetele utáni első 72 órában Rh(D)-immunglobulin injekciót fognak adni.

Más orvosok, vagy a második terhesség esetén már két Rh-immunglobulin injekciót adnak, egyet a 28. hét körül (tehát mostanában), egyet pedig a szülés utáni 72 órában.


Vannak orvosok, akik nem tartják lényegesnek, hogy a kismama értse is, hogy mi történik vele, és melyik érték mit jelent a leletén. Ebben a táblázatban találsz egy picurka segítséget a méhszáj értékeihez.

Történések

A kicsi súlya a pocakodban már meghaladja az egy kilót, de azt azért tudjad, hogy a babák ilyen idősen már nem egyforma tempóban fejlődnek, tehát lehet eltérés. Ennek oka több minden is lehet, és nem feltétlenül kóros.

Az sem mindegy például, hogy te és a párod “mekkorák” vagytok, magasságra, súlyra. Bármekkora is legyen most a kisbabád, szorgalmasan gyűjtögeti zsírszövetet, és ez most kb. 2-3%-át teszi ki a testének.

A tüdeje még nem működőképes a kinti világban, mert a tüdejének a levegővételek közötti összeesését megakadályozó felületaktív anyag éppen csak alakulgat. De orvosi segítséggel 93-95%-os esélye lenne az életben maradásra.

A magzatvíz mennyisége a 28-32. hét között éri el a maximumát. A 32-37. hét között nagyjából állandó mennyiségű marad, majd csökkenni kezd.

A baba tud pislogni, van színe a szemének, de mint a legtöbb babánál, ez még nem a végleges szín, valószínűleg kékes vagy szürkés, csak ritkábban barna. Hogy milyen is lesz a végső szemszín, majd csak 6-9 hónapos korára derül ki.

A bőre most vörös, és még mindig ráncos. Nő a haja, egyre hosszabb, de ez nem azt jelenit, hogy hosszú (vagy akármilyen) hajjal fog születni.

Az agya egyre fejlettebb, összetettebb, már nem sima a felszíne, ezért megnőtt (és még továbbra is növekszik) a mérete is. Képes a REM tevékenységre, a rövidítés a Rapid Eye Movement első betűiből származik, és az alvás egyik fázisát jelölik vele.

Tehát képes álmodni. Képes a fájdalmat érzékelni, arra reagálni. A legtöbb baba ezen a héten kezd befordulni a fejjel lefelé lévő pozícióba, de néhányan erre a szokásra a szülésig is fittyet hánynak, és farral próbálnának megszületni. Ha még nem fordult be, semmi gond, általában a 35. hétig van rá esély.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 28. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!
Terhesség hétről hétre: 28. hét

Változások

Mivel a méhed egyre nagyobb, és persze benne a baba is, egyre gyakrabban érzed kellemetlennek majd a baba mocorgását. Lassan nekikezdhetsz a rendszeres magzatmozgás számlálásokhoz, hogy mire orvosi utasításba kapod, addigra rutinosan menjen. Ráadásul ez segít a lelkednek megnyugodni, hogy a baba jól van.

A harmadik trimeszterben szembesülhetsz a nyugtalan láb szindrómával (RLS). Előfordulása 11-30%-os a kismamák között. Akiket ez kínoz, azok szinte ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy mozgassák a lábukat, miközben pihenni vagy aludni próbálnának.

Az okát egyelőre nem tudják. Próbáld nyújtóztatni, masszírozni a lábad, ne igyál kávét, vagy más koffeintartalmú italt. Néha segít valamennyit a vas szedése.  A legdurvábban a 7-8. hónapban jelentkezhet, de a szülés után általában elmúlik. Ha ilyesmit tapasztalsz, szólj róla az orvosodnak.
Jó hírnek számít, hogy van rá esély, hogy a baba már mostanában befordul a szüléshez megfelelő pozícióba. Ennek a következménye az lesz, hogy a feje és a méhed súlya nyomni fogja az ülőideget, a hátad alsó részét, a fenekedet és a lábaidat.

Érezhetsz éles, nyilalló fájdalmat és / vagy bizsergést, zsibbadást, amely lesugárzik a lábaid hátsó részén. Egyetlen dolgot tehetsz – tudomásul veszed, és reméled, hogy mihamarabb elmúlik.

Szükséges

Gondolkodtál már az őssejtekről? Az őssejtekmindentudó” sejtek. Az élet építőelemei, amelyek képesek a testünk számos sejttípusává alakulni, és regenerálni a sérült szöveteinket, vagy akár helyreállítani beteg szerveink működését.

Lassan esedékessé válik a harmadik ultrahang szűrővizsgálat. Ezt a legtöbb helyen a 30-32. hét körül végzik el, de vannak olyanok is, akik már a 28. hétre időzítik. Ha az orvosod úgy dönt, akkor bizony el kell menned.

Ennek során a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét ellenőrzi, külön figyelmet fordít a magzatvíz mennyiségére és a méhlepény állapotára, érettségére.

Ha van rá időd, és az első babádat várod, nem árt a gyermekorvossal megismerkedni. Ezt sokan a születés utánra hagyják, és a gyermekorvostól is függ, hogy érdeklődik-e a baba várható állapota iránt.

Nem árt tisztában lenni, hogy mikor adja ki a recepteket azokról, amikre otthon szükségetek lesz. Van olyan, aki csak a baba születése után állítja ki őket, ez viszont okozhat kellemetlenséget a baba körüli teendőkben. Jó tudni a telefonszámokat, a rendelési időket (egészséges és betegrendelés idejét egyaránt), ügyeletet, és hogy mikor fog meglátogatni először benneteket.

És ha eddig nem tetted volna, így a harmadik trimeszterben kezdj el ismerkedni a szülés jeleivel. Tudd meg, mikor kell telefonálnod, mikor indulnod, mikor jobb, ha mentőt hívsz.1 hozzászólás

  1. Terka

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!