Terhesség hétről hétre: 8. hét

Ha még nem szántad rá magad, hogy felkeresd a nőgyógyászt, tényleg ne halogasd tovább. Nagyon fontos időszak ez, használd ki a lehetőségeit a korai ultrahangnak.

Be kell szerezned egy csomó információt, tanácsot. Meg kell találnod a megfelelő segítőket magad mellé, legyen az orvos, szülésznő, táplálkozási tanácsadó, masszőr, edző, férj, barátnő.

Mehetsz és mehettek együtt a pároddal tanfolyamra, ha akartok. Ha nem akartok, vagy nincs rá valamilyen okból lehetőséged, ne aggódj, nem feltétele a boldog babavárásnak és szülésnek.

 

Ha információk után kutatsz az interneten, legyél vele tisztában, hogy azt mind mások írták, és ezek nem a TE esetedről szólnak. Lehetnek és lesznek is eltérések a méretekben, értékekben, időpontokban, lehetőségekben, még a vizsgálatok idejében és módjában is. Ez mind normális.


Gondozásba vételkor az alábbi laborvizsgálatok szükségesek:

 • teljes vérkép,
 • vércsoport meghatározás,
 • RH ellenanyagszűrés,
 • vércukorszint mérés,
 • szifiliszszűrés,
 • teljes vizeletvizsgálat,
 • hüvelyváladék tenyésztés (fertőzések kizárása, kezelése, normál hüvelyflóra visszaállítása).

A komplett rákszűrés elvégzésére is adódik ilyenkor lehetőség.

Terhesség hétről hétre: 8. hét

Történések

A pocaklakó 6 hetes, és nagyon gyorsan fejlődik. Az eddig oly jellegzetes farok végre eltűnt. A hét végére kb. 1 – 1,5 cm hosszúra nő. Lassan lesz már füle, orra, szemhéja. Elkülönülnek az ujjacskái, egyelőre még úszóhártyákkal, és általában már hajlítani is tudja a karját.

A szíve ütemesen dobog, elég gyorsan, megvannak a kamrái és pitvarai is. Beindult a vérkeringése. Tovább fejlődik az emésztőrendszere és az agya is. Működni kezdenek a veséi. Keményen munkálkodik, hogy a tüdeje, az egyik kritikus szerve rendben fejlődjön, a születésre elég érett legyen.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 8. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

 • Növekszik a méhed, de általában még semmi sem látszik. Akik már nem az első babájukat várják, észlelhetik, hogy hamarabb látható, felfedezhető az állapotuk. Ez különösen igaz, ha ikreket vagy akár többes ikreket vársz, hiszen ők együtt több helyet igényelnek.
 • Jelentkezhetnek bőrproblémák, pattanások, száraz bőr, de nem általános, és az ellenkezője is előfordulhat, hogy épp most múlnak el az ilyen jellegű panaszaid. 🙂
 • Változik a hajad is, a minősége, mennyisége. Ha szárazabb lenne a szokottnál, keress hajpakolást, hogy könnyebb legyen kezelni.
 • Lehet, hogy már most úgy érzed, hogy az eddig kényelmesnek gondolt és érzett melltartód nem a legmegfelelőbb. Akkor ideje másikat keresni. Még nem kell szoptatós melltartóban gondolkodni, elég egy nagyobb és esetleg kicsit más kialakítású.
  A hormonok (mi más) okozzák ezt is, ahogy emelkedik a szintjük, a mellek kezdenek felkészülni a majdani szoptatásra. Alkattól függően előfordulhat, hogy alig nő a mell a terhesség végéig, és az is, hogy akár több méretet is ugrik. Ha első baba, és nem tudod, mire számíts, segíthet a családi tapasztalat ezen a téren.
  Egy tanács: olyan melltartót keress, ami „veled nő”. Vagyis legalább négy csatja van, ahová állítani tudod, széles a pántja, ez a nagyobb melleknél áldás lesz, és a kosara alkalmazkodik a mellhez. Így nem kell szinte havonta beruháznod még ebbe is, hiszen egy minőségi melltartó elég drága, és nem csak egy kell belőle.
 • Érezhetsz fáradtságot, ezt is a hormonok okozzák, na meg a folyamatos rosszullétek sem segítenek a pihenésben. Az éjszakai alvást gyakran megzavarhatja az érzés, hogy azonnal szaladni kell a wc-re. A folyamatos fáradtság ellen beválhat, ha mindennap beiktatsz egy rövid, max. 15 – 20 perces sétát.

Szükséges

Magzatvédő vitamin még mindig. Ápolókrémek, olajok, esetleg illatmentes, ha gyötörnek a szagok. Ezek jók általánosan az egész testedre, de van külön a hasadra, melledre is a csíkok, megnyúlás ellen. Rengeteg van, már most be lehet szerezni őket, de ne felejtsd el, hogy a genetika felülírja a csodaszereket, és ez nem pénzkérdés.

 

Ne feledkezz meg a gyümölcsökről és zöldségekről sem. Nem csak a megfelelő vitaminbevitel miatt fontosak, hanem a magas rosttartalmuk segít megoldani a magzatvédő vitaminnal, vagy önmagában a vassal együtt járó székrekedést is. Általános tanács, hogy minél színesebben kell táplálkozni, ez értendő a gyümölcs külsejére és a húsára is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!