Terhesség hétről hétre: 7. hét

Egyre izgalmasabb az élet. Jártál már a nőgyógyászodnál? Tudod már, hogy kinél és melyik kórházban fogsz szülni? Még nem késő választani, és módosítani sem a döntésedet, ha bizonytalan vagy.

A legmegfelelőbb orvost, kórházat, szülésznőt megtalálni nagyon fontos. Sok múlik rajtuk, a hozzáállásukon és a szakértelmükön, hogy te jól és biztonságban érezd magad, hogy egészségesek legyetek a babával együtt. És hogy mi alapján dönts? Néhány gondolat a kérdésről saját tapasztalat alapján.

A nőgyógyász után a védőnő következik, és az első vizsgálat a laborban. A védőnő feladatairól itt írtam már. Amit valószínűleg megcsinálnak: vizelet és vérvizsgálat, vércsoport meghatározás, ellenanyag-szűrés és amit még az orvosod kér. Ha a terhességet nem tervezted, vagy csak nem foglalkoztál a kérdéssel, akkor most ajánlott fogorvoshoz is elmenned.

Lehetőleg ezekben a hetekben ne menj semmilyen röntgen-vizsgálatra, se fogászatra, se tüdőszűrésre. Akárki akármit mond, a születendő kisbaba egészsége a legfontosabb, és nem éri meg kockáztatni.

Ha olyan betegséged van, ami miatt muszáj, és nem ér rá a szülés utánig, akkor jelezned kell a terhességedet, hogy minden óvintézkedést megtehessen a felvételt készítő szakember. Valószínűleg nem lesz semmi baj, és a kisbabád egészségesen fog megszületni, de az én véleményem az, hogy a kicsi nem érdemli meg, hogy kockáztass, ha nem muszáj.


Gondozásba vételkor az alábbi laborvizsgálatok szükségesek:

 • teljes vérkép,
 • vércsoport meghatározás,
 • RH ellenanyagszűrés,
 • vércukorszint mérés,
 • szifiliszszűrés,
 • teljes vizeletvizsgálat,
 • hüvelyváladék tenyésztés (fertőzések kizárása, kezelése, normál hüvelyflóra visszaállítása).

Ne feledkezz meg a komplett rákszűrésről sem, szánj rá időt.

Terhesség hétről hétre: 7. hét

Történések

A kicsi gyors tempóban növekszik a pocakodban. Egyelőre még mindig a szikhólyag biztosítja számára a tápanyagokat, mert a méhlepény még nem elég érett, hogy ezt a feladatot ellássa. Ehhez még kb. két hétre lesz szüksége.

Alakulgat a nyelve, de még nem lehet látni. A szemhéja részlegesen fedi a szemeit. A leendő orrának apró gödrei megjelennek az arcán. A köldökzsinór már négy éren szállítja az oxigént és a tápanyagokat. Fejlődik az izomzata, de a mozgása még egyelőre koordinálatlan.

Ha most mész az ultrahang vizsgálatra, akkor még hüvelyi vizsgálófejet fognak használni. Ennek segítségével látható a kicsi szívverése. Nagyon megható! 🙂
Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 7. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

A terhességed kívülről még nem látható, de észlelhetsz kis domborodást a pocakodon. Na, az még nem a baba, csak egy kis puffadás. Ne lepődj meg, ha az arcod a tini önmagadra hasonlít, és pattanások lepnek el. A szokásos tüneteket is “élvezheted” még néhány hétig, ezek az előző heteknél megtalálhatóak.

Szükséges

A ruháid valószínűleg még sokáig jók lesznek, de mókás dolog kismama ruhákat válogatni és elképzelni a nagy pocakot bennük. 🙂

A szokásos vesszőparipa: az evés. Nézz utána, milyen ételeket fogyaszthatsz bátran, és melyeket nem ajánlott a terhességed folyamán. Ebben segít a védőnő, az orvosod, dietetikus is.

Az ételek, vagy bizonyos ételek utáni sóvárgást sokan megtapasztalják. Ez természetes, de azért túlzásba nem szabad esni, vagyis hogy terhes vagy, ezért sóvárogni és egymáshoz nem illő ételeket enni kötelező. A sóvárgás a terhesség alatt is úgy működik, mint nem terhes állapotban, vagyis valamilyen hiányállapotra hívja fel a figyelmet. Egyszerűen figyelni kell a gyomrod jeleit, és figyelmen kívül hagyni, vagy becsapni az agyad által generált éhséget.

Leggyakrabban a tejet és tejtermékeket, gyümölcsöket, sósat és savanyút szokták kívánni a kismamák. A sóssal vigyázz, figyelj a vízre is! Ha olyan dolog után áhítozol, ami egyértelműen nem ajánlott terhesség alatt, célszerű szakemberhez fordulni, az orvosodhoz és dietetikushoz is.


3 hozzászólás

 1. Anita123
 2. Orosz Tímea
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!