Irány a patika! Legalábbis akkor, ha otthon nem rendelkezel egy kazalra való terhességi gyorsteszttel. Most már tuti pozitív lesz az eredmény. 🙂 Ha az örömöd nem ennyire egyértelmű, még sok mindenre van időd. Elmélkedhetsz, gondolkodhatsz, terveket szőhetsz.

Ha pedig még mindig negatív lenne a teszted, mert ilyen is előfordulhat, és te változatlanul terhesnek gondolod magad, és bizakodsz, akkor türelem, várj még néhány napot, és tesztelj újra.

Ha a párod nincs tisztában a lehetőséggel, hogy apa lesz, ideje kigondolni a módját, hogy tudasd vele az örömhírt. Ez több minden lehet, de mielőtt az interneten található praktikákból kiválasztod az elsőt, gondolkodj el a párod várható reakcióján, érzelmein, hozzáállásán.

Nem mindegyik pasi reagál pozitívan egy étteremben a kezébe nyomott cumira vagy kiscipőre, bármilyen szép is a csomagolása. Mivel őt te ismered, neked kell megtalálnod azt a módot, hogy a sokkot csökkentsd. Egy férfi véleményét olvashatod a témáról itt.


Romantikus hangulatban

Sokan csak a 12. hét után merik, akarják elmondani a terhességüket másnak. Ennek a babonán kívül valós alapja is van, eddig ugyanis a legnagyobb a vetélés esélye. A lényeg, hogy az alkalom jól sikerüljön, kellemes, örömteli eseményként éljen később mindenki emlékezetében.

Miközben ezeken agyalsz, azon is kezdj el gondolkodni, hogy teheted a terhességet babavárássá.

Történések

A kisbaba a pocakodban még nagyon apró, alig két mm hosszú. De nyugi, nem marad ekkora! Az ötödik hét a létfontosságú szervek kialakulásáról szól, amelyek közül elsőként a központi idegrendszer fejlődése indul meg. Tehát elkezd képződni az idegcső.

Elkezd kialakulni a kisbabád szíve, a legfontosabb erei, a keringési rendszere. Lassan indul a szívverés, és a kis szív elkezdi pumpálni a vért. A belek, hasnyálmirigy, tüdő, pajzsmirigy, máj is kezdenek már formálódni.

Ezen a héten a köldökzsinór még elég rövid, de ez is változni fog, a terhesség előrehaladtával egyre hosszabb és hosszabb lesz. A méhlepény is még a fejlődése elején tart. A magzat a számára szükséges tápanyagokat egyelőre még a szikhólyagból veszi, és egészen addig tart, amíg a méhlepény át nem tudja venni ezt a szerepet.


A terhességed még igen kicsi, tehát egyáltalán nem látható rajtad, de ez sem marad így sokáig.

Heti olvasnivaló:

Változások

A testeden kívülről különös jelek még nem láthatók. Egyelőre változás csak a közérzetedben mutatkozik, amikor tapasztalod a következő tünetek valamelyikét, vagy akár mindegyiket.

  • émelygés,
  • reggeli (bármikori) rosszullét, hányinger, hányás,
  • farkaséhség,
  • kívánósság,
  • érzékeny mellek,
  • fáradékonyság, aluszékonyság,
  • és ami a lelkedre és hangulatodra hat: a pozitív terhességi teszt 🙂

Szükséges

Figyelj az étkezésre, de ez minden hétre érvényes tanács, sőt utasítás. Egész terhesség alatt egyetlen olyan hét sincs, amikor figyelmen kívül hagyhatnád, mi kerül a szervezetekbe. Bizony, kettőtökébe. Edd azt, amit kívánsz, csak ésszel. Ha valaki „eltilt” tapasztaltok alapján valamitől, pl. narancs, mert égni fog a gyomrod, előbb tapasztald ki, hogy neked is ég-e. Egyáltalán nem biztos.

Egészséges táplálkozás terhesség alatt

A pozitív terhességi teszttel felfegyverkezve ideje meglátogatni a nőgyógyászt, persze a tesztet nem kell bemutatni. Fel kell keresned egy gyógyszertárat is, hogy ha eddig nem tetted volna, akkor be tudd szerezni a  magzatvédő vitamint. És most már vegyél erőt magadon, és hagyj fel a rossz szokásokkal, mint cigaretta, alkohol és a mértéktelen kávé fogyasztása.


15 hozzászólás

  1. Horváth Timi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!