Terhesség hétről hétre: 12. hét

Lassan megnyugodhatsz. Ha babonából vagy bármely más okból titkoltad a terhességedet, most már igazán megoszthatod a boldogságodat a párodon kívül másokkal is. A vetélés kockázata jelentősen csökkent. A jó hír, hogy lassan a kezdeti tünetek is múlnak, és végre élvezheted majd a terhességet. Már csak egy kicsi türelemre van szükség.

Mellesleg: gondolkodtál már az autózáson? A biztonsági öv miatt kérdezem. Sok kismama aggódik miatta a terhessége alatt. Pedig nagyon fontos a használata, hogy mindkettőtöket megvédjen baj esetén. De persze a megfelelő övre van szükség.

Erre jelenthet megoldást pl. a biztonsági övterelő. Ez azoknak a kismamáknak való, akik sokat autóznak, akár sofőrként, akár utasként. A lényege, hogy az öv alsó szárának helyzetét változtatja meg, így nem húzódik keresztül a pocakon.

Kényelmesebb, és csökkentheti egy esetleges balesettel járó következményeket. Szerencsére a babát a méhedben védi a magzatvíz, de azért nem bármekkora ütéstől vagy rázkódástól.

De természetesen vannak más megoldások is, a számodra leginkább megfelelőt válaszd.


Történések

A pocaklakód nagyon gyorsan fejlődik. Minden belső szerve kialakult, és a legtöbb működik is. Az agya is nagy tempóban fejlődik, idegsejtjei gyors ütemben szaporodnak. A szívritmusa egyelőre még nagyon gyors, kb. 168 ütés percenként, és ez még jó darabig így is marad. A köldökzsinór ekkora teljesen kialakult, de továbbra is egyre hosszabbra növekszik.

Kialakult már az állcsontja, állkapcsa és a szájpadlása is, elkülönül a rekeszizma a tüdejétől. Már tud nyelni és ezt a tudományát szorgalmasan gyakorolja is. Megindult a vizelet kiválasztása.  A belei is beköltöznek a helyükre.

Körmei növekedni kezdenek. Sokat mozog, a reflexei működnek. Az arca teljesen emberi, a szemei és a fülei is “jó helyen” vannak. De azért még maradt fejlődnivaló későbbre is.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 12. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

A szokásos tünetek ronthatják a napjaidat: émelygés, rosszullétek, kívánósság. De lehet, hogy cserébe már látszik is rajtad, hogy babát vársz. Ha még kicsi is az a pocak, figyelmes szemlélő már észlelheti a különbséget. Ha pedig ikreket vársz, akkor még valószínűbb, hogy látszik a változás.

Lehetséges, hogy még nincs szükséged kismama ruhákra, de pl. ha ez már nem az első terhességed, akkor esetleg már most jól jöhet egy-két praktikus darab. A derekad vastagodása mindenképpen jelzi az állapotodat. Kényelmes ruhákra lesz szükséged, tehát most jogosan vásárolgatsz.

Kínozhat gyomorégés, ez nagyon gyakori tünet. Akik egyébként is hajlamosak rá, azoknak még rosszabbodhat is. A hormonok a hibásak, mert nem tudják eldönteni, hogy melyik izmot kell lazítani, és melyiket nem. Bosszantó, zavaró és nagyon kellemetlen érzés. Mindehhez csatlakozhat még az általános gyengeség, szédülés is kísérőként.

Szükséges

Lassan esedékessé válik az első ultrahang szűrővizsgálat. Ez nagyon fontos vizsgálat. Segítségével a komplex szűrővizsgálat hatékonysága 90 % feletti is lehet. Erre az időre a magzat szervei már kifejlődtek, és meg is tudják vizsgálni őket.

Terhesség hétről hétre: 12. hét

Tehát nagy esély van arra, hogy a részletes vizsgálattal felismerik a kóros fejlődés jeleit. Ezt a vizsgálatot végezhetik hüvelyen és hason keresztül is, az orvos mérlegeli, melyikkel jut több információhoz.

Ha még nem tettétek volna, készítsetek egy költségvetést, hogy mire lesz szükségetek a babával. Tudnotok kell előre, hogyan tudjátok megoldani a megnövekedett költségeket, rengeteg holmira, ruhára, pelenkára, felszerelésre, játékra lesz szükség. Ha a terhesség végéig várni akarsz a vásárlással, akkor spórolj rá. Hihetetlen összegeket lehet elkölteni.

Lehet, hogy rosszul érzed magad a bőrödben a testi változások miatt. Még egy ideig változni is fogsz. Talán úgy gondolod, már nem vagy kívánatos, és lassan egy nagy bálna lesz belőled. És a saját vágyaid?
A hormonok miatt egyik kismama erősebben kívánja, a másik meg kevésbé a párját, magát az érintést, együttlétet. Nem könnyítik meg a dolgodat a tünetek sem. Sok kismama a második trimeszterben magára talál ezen a téren, reménykedj hát ebben te is.7 hozzászólás

  1. Burmeister Krisztina
  2. Terka
  3. Zsuzsi
    • Magdi
  4. Olsovszky Tímea
    • Burmeister Krisztina

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!