Terhesség hétről hétre: 11. hét

Egyre jobban terhes vagy. 🙂 Nézegeted a pocakodat a tükörben? Még nem igazán látványos, ezért sokan „kidugják”, hogy jobban látsszon, hogy babát hordanak a szívük alatt.

Némi kompenzálás azért, mert bár tudod, meg esetleg láthattad is már, hogy ficánkol, de még nem érzed, kívülről meg pláne nem érezhető, nem látható. Pedig olyan jó lenne, ha az egész világ tudná, milyen csoda van születőben!

Van már időpontod az orvosodhoz? Vannak helyek, ahova olyan sokan járnak, hogy időben kell gondolkodni, hogy az esedékes és választott vizsgálatokat időben el tudják végezni.

Történések

A kicsi kalimpáló legényke vagy leányka irtó gyorsan fejlődik. Bár még mindig nem tudhatod, ki is lakaik odabent, azért az ő kis petefészkei vagy heréi már kialakultak. Ha valamilyen oknál fogva mostanában mész ultrahangra, láthatod, mennyire virgonc csemetéd lesz, és milyen vízi balettet képes előadni.

A kobakja még nagy, de már felismerhetőek az ajkai, és az orr formája is. Olyan 50 mm körüli testhosszt ér el a hét végéig. A bőre még papírvékony, hetek kellenek még az áttetszőség elvesztéséhez.


A kéz- és lábujjai már nem kétéltűszerűek, elkülönültek, és nem úszóhártyásak. Már képes lehet a kezeit ökölbe szorítani. Az átlagos magzati szívfrekvencia ebben az időszakban 168 dobbanás percenként.

Az összes fontos szerve működik, a rekeszizom is a helyén, így a baba lassan átélheti az első csuklást. Ezt te még nem fogod érezni, majd csak a második trimeszterben. Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában a terhesség 11. hetéből. Küldd el a Te fotódat is!

Változások

Jön a fejfájás, na és ki a bűnös? Hát persze, hogy a hormonok. Próbáld megelőzni, ha lehet, sok folyadék, sok pihenés, rendszeres táplálkozás, és stresszmentes élet. 🙂 Jól hangzik, nem? Olvass a migrénről kicsit többet.

Érzelmi hullámzást is tapasztalhatsz, ami a környezeted hitével ellentétben kissé téged is megvisel. Ahogy múlnak a rendszeres rosszullétek, végre energikusabbnak érezheted magad. Helyettük kezdődik a székrekedés, gyomorégés időszaka. A székrekedésről itt találsz egy írást.

Ha eddig nem híztál volna semmit, sőt, esetleg fogytál is, semmi gond. Még van elég időd a gyarapodásra. Figyelj a táplálkozásra, nagyon jó lenne elkerülni a terhességi cukorbetegséget. Erről némi info itt.

Tudtad-e?

A Down-szindróma szűrővizsgálat elvégzése minden kismama számára javasolt, mert a kockázat-meghatározás olyan módszerrel történik, amely egyrészt jó hatékonysággal szűri ki az alacsony életkor ellenére magas kockázatú várandósokat, másrészt segít megítélni, hogy a magasabb életkoruk miatt magasabb kockázatú csoportba sorolt kismamák esetében szükséges-e az invazív vizsgálat.

Terhesség hétről hétre: 11. hét

Lehetőség van kérni egy másik vizsgálatot is. Ez a PrenaTest, egy egyszerű vérvételen alapuló genetikai vizsgálat. Ez a vizsgálat az anyai vérben keringő magzati DNS-ek rendszerezésével azonosítja a rendellenességeket.

Így a 35 év feletti kismamák is megnyugodhatnak, hiszen, így elkerülhető a vetélési kockázattal járó módszerek (amniocentézis, chorion-biopszia) alkalmazása.

Szükséges

Utána kell nézned, mi javasolt, mit szabad és mit nem, mi káros a babára nézve a terhességed alatt. És mivel ez a lista jó hosszú, annak is nézz utána, mennyi mindent szabad, és milyen kellemes dolgok vannak jó hatással mindkettőtökre.

Tisztában kell lenned a tünetekkel is, amelyekkel találkozhatsz, és hogy melyikre nyomj pánikgombot azonnal, és mivel érsz rá kissé türelmesebben telefonálni is.

Lehet, hogy változik a házaséletetek. Ez múlhat rajtad is, akkor beszéljetek erről, jobb a félreértéseket elkerülni. Ha a párod gondolja úgy, hogy nem meri, vagy nem tudja, hogyan is kellene ebben a megváltozott helyzetben közeledni feléd, akkor világosítsd fel, vagy kérdezz rá az orvosnál, amikor ő is ott van.
Majd ő nyugodtan és értelmesen elmondja nektek, mit szabad és mit nem, és mire kell figyelni. Pl. a hüvelyi vérzés most nem bocsánatos bűn.

Jól jöhet, ha keresed más anyák és kismamák társaságát. Ha van kivel megbeszélni a tapasztalatokat, aki maga is átélte, átéli mindezt, az sokat segíthet. Ne kezdj el rémtörténeteket olvasni, vagy meghallgatni.

Ellenben a kellemes emlékek, a pozitív tapasztalatok megosztása nyugtató hatással van. Ebben sajnos nem tud igazán partner lenni egy férfi.2 hozzászólás

  1. Melinda
  2. Olsovszky Tímea

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!