A most kezdődő, Terhesség hétről hétre c. sorozat első része a terhesség 1-2. hete.
Ebben a sorozatban hétről hétre éljük át a terhességet, megnézzük a kismama és a baba szervezetében végbemenő változásokat.

A terhesség minden szakaszát végigjárjuk, és megpróbálunk felkészülni, hogy mi is fog történni, mire kell számítani, mire kell figyelni.

A terhesség 1-2. hete: menstruáció és peteérés

Az első lépés, amit tisztázunk, hogy a terhesség ugye normálisan 40 hét, amit az utolsó menstruáció első napjától számolnak. Ez nyilván azt is jelenti, hogy a tényleges terhesség 38 hétig tart, és az első két hetében még nem is vagy terhes. 🙂 (Kivételek persze vannak.)

Ettől függetlenül ez a két hét is izgalmas és mozgalmas időszak, és nem csak a szervezetedben. Hiszen egy új élet lehetősége, majd maga az új élet teremtődik meg, és ez a te egész életedet megváltoztatja. Terhesnek lenni, babát várni nagyon izgalmas dolog.

Ha tervezted a terhességed, ha már egy ideje vársz és vágysz a babára, bizonyára kíváncsian figyeled a heteket, hogy vannak-e tüneteid, és késik-e már vajon. Teljesen normális, ha az örömteli várakozás mellé egy kis szorongást is érzel, hiszen a felelősség egy életre szól, nem lehet kibújni alóla.


Néhány gondolat a ciklusról

Terhesség 1-2. hete

A terhesség első hete tehát tulajdonképpen még a menstruáció. Ez általában öt napos, de természetesen egyénenként, sőt ciklusonként is lehet némileg változó. Ezen a héten leválik a méh nyálkahártyája vérzés kíséretében.

A terhesség második hete a ciklus második hete is. Az előző héten levált nyálkahártya helyett képződik egy új. Ez a peteérés, ovuláció időszaka, ami általában a 6. és a 12. nap között esedékes. Elkezd emelkedni az ösztrogén szintje a szervezetedben. Érdemes nekilátni a babagyártásnak már most!

A terhesség 1-2. hete: ajánló

A terhesség harmadik hetében, az elején lesz majd várható az ovuláció. Ez leginkább a 12 – 18. nap között várható, de eltérések lehetnek. Általában a 14. napra teszik, ami 28 napos ciklus esetén helytálló is.

Az ovulációnak vannak tünetei, erre fel lehet figyelni. Ilyen jel lehet pl.: a hőmérséklet, görcsök, a hüvelyváladék másmilyensége, és hát az ovulációs teszt is segít. Most már tényleg mindent bele! 🙂

Tehát ebben az időszakban, a második hét végén és a harmadik héten van leginkább esély a fogantatásra. Másképp mondva, most tudsz teherbe esni, hogy a már két hetes terhességed három hetes lehessen. 🙂

Ez elég fura és vicces is, de nagyon egyszerű oka van: ez az egyetlen biztos időpont, ami rendelkezésre áll, amihez lehet viszonyítani. Azt is csak te tudod, hogy hány napos ciklusaid vannak, erre az adatra is szükség lesz majd később.

Ha a petesejt nem termékenyül meg, felszívódik, és kezdődik minden elölről. De most egyelőre a szervezeted egy új élet lehetőségére készül, készülj vele lélekben is!

Nézz meg egy videót az ovulációról:42 hozzászólás

 1. Katalin
 2. Szabó Viktória
 3. Heni
 4. Emma
 5. Ági
  • Magdi
   • Ági
   • Magdi
   • Ági
 6. bea gasparová
  • Magdi
 7. Brigi
  • Magdi
 8. Panka
  • berta
   • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!