Beágyazódásra fel! 🙂

Ezen a héten a kisbabád egészen apróka, két hetes lehet. Hogy miért? Olvasd el itt: Terhesség kora, magzat kora. Elvileg ezen a héten kellene megjönnie a (nem) várt menstruációdnak. Ha megjött, ne csüggedj, próbálkozz tovább.

Ha késik, vagy rendszertelen a ciklusod, jól jön egy terhességi gyorsteszt. Legkorábban a várható (elmaradó) menstruáció ideje körül érdemes elvégezni, tehát ezen a héten.

De az eredmény még ekkor sem 100% (már ha negatívat mutat), mert előfordulhat, hogy a teszt akár csak egy héttel később jelez. A szervezetnek kell egy kis idő, hogy a teszt által kimutatható szintű HCG mennyiséget megtermelje.

Ez főleg azoknál érdekes, akiknek nem rendszeres a menstruációjuk, vagy legalábbis néhány nap eltérés mutatkozik a havi ciklusukban. Tehát ha türelmetlen vagy, és már most tesztelsz, és az eredmény negatív: légy türelmes, várj egy hetet, és ismételj!

Ha a teszt már most pozitív, akkor irány a nőgyógyász. Teljesen felesleges 8 – 10 tesztet otthon elvégezni, hátha egyszer mást mutat.


Az orvosod javasolni fogja a magzatvédő vitamin szedését, ha eddig nem tetted volna. Érdemes megfontolni, mert a következő hat hét kritikus a baba fejlődése szempontjából. A kezdetleges méhlepény és köldökzsinór már működnek, szállítják a babádnak az oxigént és a táplálékot.

Légy tudatában, hogy a méhlepényen át a baba szinte mindenből kap, amit te elfogyasztasz, így figyelj oda, hogy csak olyat egyél, igyál, ami mindkettőtöknek jó.

Történések: beágyazódás és még több

Ezen a  héten kezdetét veszi a fejlődés embrionális szakasza. A tizedik hétig a kisbabád szervei fejlődnek, és némelyik hamarosan működni is kezd.

Ebből kifolyólag ez a néhány hét nagyon fontos, ne tegyél semmit, ami zavarhatja a fejlődését. Jelenleg akkora csak, mint egy mustármag, igazán apró.

Kb. a fogamzás után 12 nappal kezd formálódni a magzatburok. Először kialakul a belső (amnion), majd a bolyhos külső (chorion) magzatburok is. A magzatburok a chorionbolyhokkal belenő a méhfalba. Elkezd kialakulni a méhlepény, és termelődni a magzatvíz.

A méhbe jutott, immár több száz sejtet tartalmazó kicsi hólyagcsíra általában a méhfal hátsó, ritkábban az első falán megtapad, és beágyazódik a méh erre váró nyálkahártyájába. Ez a folyamat a beágyazódás.

A kezdetleges méhlepény két rétegből áll. A külső a méhfalhoz kötődik, ami biztosítja a vérellátást addig, amíg a fejlett méhlepény képes lesz ezt a feladatot ellátni.

A negyedik hét tehát a szervek fejlődésének első szakasza: kialakulnak a csíralemezek, szám szerint három.

 • Külső – ektoderma,
 • középső – mezoderma és
 • belső – endoderma.

A beágyazódás megtörtént, befejeződött. Gratulálok, tényleg babát vársz! 🙂

Heti olvasnivaló:

Változások

 • A legjelentősebb természetesen, ha elmarad a menstruációd. Ezeken túlmenően észlelheted a szabvány terhességi tünetek egy részét is:
 • a fáradtság,
 • ingerlékenység,
 • hányinger,
 • érzékeny, feszülő mellek,
 • gyakori randi a wc-vel,
 • érzékenyebb és kicsit megváltozott szaglás,
 • megváltozott ízérzékelés.

Szükséges

Beágyazódás

A terhesség megállapításakor valószínűleg elküld az orvosod vérvételre. Mindenképp menj el, akkor is, ha a terhesség tervezésekor csináltattál vérképet.

Nagyon fontos, hogy igyekezz elkerülni a terhesség alatti vérszegénységet, amihez kellő mennyiségű vasra van szüksége a szervezetednek. Ha a napi táplálkozásból nem tudod fedezni, akkor a háziorvosod tablettát fog felírni.

De előbb próbálkozz a természetes előfordulásával: húsok, hal, tojás, dió. Változatlanul figyelj a c-vitaminra, ahogy az előző héten is tetted.






4 hozzászólás

 1. Kriszti
  • Magdi
 2. Niky
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!