Óvodaválasztás előtt

Közeleg az óvodaválasztás, beiratkozás ideje. Választottál már? Megy a körzetesbe, a legközelebbibe, egy alternatívba, alapítványiba, magánba? Mi alapján döntesz, vagy döntöttél, mi a fontos? Jártál ovilátogatáson, volt már nyílt nap, jó esetben több szülő-óvónő beszélgetés, ahol a gyerekre is kíváncsiak voltak? Bemehetett a gyerek körülnézni?

Sokan mindent meg akarnak nézni, mások előre eldöntött irányba szándékoznak indulni, egy bizonyos típusú ovit akarnak választani, akár utaznak is minden reggel, vagy költöznek az ovi kedvéért. Mások kiadnak akár 100ezer forintnál is többet havonta, ha úgy érzik, az ő gyermeküknek ez lesz a megfelelő intézmény.

Közben a legtöbben stresszelnek, tülekednek, elvesztik a humorukat és kedvességüket. Tulajdonképpen nem is csoda. Megtalálni az ideális óvodát nem könnyű. Ha létezik olyan egyáltalán. 🙂

(Különösen, hogy sokan örülhetnek, ha egyetlen picinyke hely jut a gyermeknek az egyetlen elérhető ovi egyetlen választható csoportjában. Vagy akármelyikben. Mert nincs több ovi, mert a másik messze van, mert nem veszi fel, ha nem köteles, sokszoros a túljelentkezés, mert nincs pénz magánovira, nincs protekció sehová. Ahol az óvodaválasztás fordított menetű, az ovi választ gyermeket, és nem fordítva. Ahogy kellene.)

Óvodaválasztás – milyen az ideális óvoda?

Mindenkinek más, ennél fogva ez csak egyénileg létezhet, általánosságban nem. Mindenki más szempontokat vesz figyelembe a választásnál, éppen ezért, ha mástól akarunk véleményt kérni, célszerű a szempontjait is megismerni.


Lehet, hogy neki nem számít a pénz, viszont rögtön akadémikust akar neveltetni a kisfiából, a másik anyuka viszont azt szeretné, ha a kislánya bátran mászna fára, és “megelégszik” a rajzolással és homokvárral.

Az első feladat tehát megállapítani, mit szeretnénk az ovitól, milyen legyen, mit adjon és mi nem kell, hogy neveljék a gyerekünket, tartsák-e burokban, vagy készítsék az életre.

Külön szempont lehet az étkeztetés, és nem is az allergiák miatt, viszont egyre több helyen van csak bio élelmezés, vagy húsmentes, cukor helyett xilit, vagy még az sem, kakaó helyett karobpor stb.

Ne felejtsd el, hogy nem a szomszéd gyerekét készülsz beíratni, hanem a sajátodat. Akit te ismersz a legjobban. Te tudod (vagy tudni véled), hogy mire lenne a leginkább szüksége, mi vinné őt legjobban előre. A katonás rendre szoktatás, a burokban tartás, a leterhelés, a tanítás, a békén hagyás vagy előtérbe helyezés. Gondold át.

Az elbeszélgetések, nyílt napok, kukucskálás

Hasznos, kihagyhatatlan alkalmak – összességében az óvodaválasztáshoz kevés, nem feltétlenül az igazat mutató órák. Melyik az igaz? Mindkettő?

Kérdés, mi zajlik egy ilyen alkalmon. Van, ahol be lehet csatlakozni az ovis csoport életébe egy kicsit, játszani az udvaron vagy akár bent is. Máshol csak szigorúan a gyerekek távozása után lehet körülnézni, kipróbálni a játékokat, beszélgetni az óvónőkkel.

Megint máshol csak a szülő mehet, és csak beszélgetés van. Ők általában azt vallják, hogy őket választják és nem ők választanak gyereket, ebből a szempontból a gyermek milyensége “nem számít”. Ha a szülők mellettük döntenek, akkor ők meg a gyermek mellett döntenek és nem válogatnak.

Óvodaválasztás előtt

Nyilván vannak ovik, ahová akkora a túljelentkezés, hogy ezt képtelenség megtenni. Vagy eleve minden szülő felé elvárásokat támasztanak, családlátogatást, kisregényt a gyerekről, fotókat, családi szokások megváltoztatását.

Ami biztos, hogy a nyílt napokon a legjobb arcát mutató óvoda is lehet jobb és sokkal rosszabb is a valóságban. A rossz érzések viszont jelentenek valamit. Ahogy a gyermek vonzódása is sokat számít. Ne legyél szégyellős, és többször sétálj arra különböző időpontokban, ha teheted.

Mi van olyankor az udvaron? A fal mellett álló dohányzó óvónők és felügyelet nélkül rohangáló gyerekek? Vagy a gyerekre üvöltő óvónő, hogy ne üvöltsön a társával?

Esetleg egy csomó nyakig sáros, boldogan vigyorgó gyermek egy szintén nyakig sáros, öreganyónak öltözött nénivel? Mennyi a reakcióidő “helyzet” esetén? Rend van és tisztaság, virágok, vagy szétdobált törött játékok? Melyik tetszene?

A többiek

Jó ötlet lehet megnézni a többieket, a gyerekeket, szüleiket, kik ők, hogy viselkednek, hogy reagálnak a helyzetekre. Csak az általánosítást és az előítéleteket ajánlott elkerülni.
Ha egy kislányon három szoknya van különböző színekben, fejkendő és otromba téli cipő tavasszal, lehet, hogy csak olyan szülei vannak, akik hagyják egyedül választani.

Szerintem mindenhol lesznek olyan családok, klikkek, akikkel nehéz megtalálni a közös hangot, az eredmény maximum egy semmitmondó, üres néhány mondat lesz. De azért eldönthető, hogy nagy általánosságban elfogadható a közösség, kibírhatóak együtt a közös események, vagy inkább a meneküljünk innen, de gyorsan érzés fog el.

Sajnos az is tény, hogy a legjobbnak ítélt oviban is lesznek olyan momentumok, amik miatt utólag majdnem (vagy tényleg) megbánjuk a döntést. De attól a döntés még lehetett helyes.

Hogy mikor fog kiderülni, hogy jó volt-e az ovi? Hát az bizony csak évek múlva.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!