7 mondat, amit soha ne mondj egy otthon levő anyukának

Bár sokan vitatják, és manapság teljes hangerővel, az anyaság igenis egy teljes munkaidős (sőt) állást jelent önmagában. Ez ráadásul még csak azt sem jelenti, hogy ez az “állás” ideális körülményeket biztosít (munkaidő, rendelkezésre állási idő például). Néhány meggondolatlan, bár jó szándékú mondat védekezésre, vagy dühöngésre késztetheti az otthon levő anyukákat.

1.) Jó lehet, hogy nem kell dolgoznod

Hát lehet, hogy hihetetlen, de a gyermekkel otthon levő anyukák bizony 24 órában dolgoznak. És ráadásul még értéktelennek is érzik magukat és a tevékenységüket, ha valaki azt sugallja, vagy ki is jelenti, hogy gyermeket gondozni, nevelni és háztartást vezetni nem igazi munka.

Nyugi, egyikük sem heverészik naphosszat a kanapén, és nem bámul szappanoperákat bonbont majszolgatva. Ehelyett kemény munkát igényel, hogy a gyermek és a család testi, lelki, érzelmi igényeit kielégítsék, hogy a kicsi szerető, biztonságos környezetben cseperedhessen.

És gyakran nincs összefüggés a férj keresete és az anya otthon maradása között sem. Többen vállalják a nadrágösszehúzást, mint hogy az anya által megkeresett pénzen idegenek neveljék a gyermeket.

2.) Mivel töltöd azt a rengeteg időt?

Ez a kérdés csak olyantól származhat, aki vagy soha nem nevelt gyermeket (a napi fél-egy óra nem számít, csak a legalább két hét!), vagy már elfelejtette, az idő megszépítette az emlékeit.


Amíg egészen apró a baba, igen sok idő elmegy a rendszeres tevékenységekkel: szoptatás / etetés,  pelenkázás, fürdés-kenegetés, amikor ébren van, akkor játék és az állandó figyelem, nehogy baj legyen valamiből, és mellette a házimunka, a folytonos mosás, fertőtlenítés, vasalás, főzés, oltások,  védőnő…

Amikor nagyobb, akkor a tennivalók sora kiegészül az anya játsszál velem résszel, a másfajta figyelemmel, a játszótérrel. Szerencsés esetben van lehetőség tanulni mellette valamit, vagy néha elmenni edzeni, kikapcsolódni is.

3.) Úgyis ráérsz, megsütnéd / elkészítenéd … helyettem holnapra?

Nyilván (?) több szabadidővel rendelkezik egy otthon lévő anyuka, mint egy dolgozó (még egyszer: biztos ez így, ebben a formában?), de a plusz kérések teljesítése néha nagy terhet jelent. Nem tervezett vásárlást, utat, napirend borulását annak ellenére is, hogy a legtöbben nagyon örülnek, ha segíthetnek, és jók valami másra is, mint pelenkát cserélni.

Szóval kérni lehet, de figyelembe kell venni, hogy az otthon töltött napok is szervezettek, rendjük és rendszerük van, egyik pillanatról a másikra felborítani nem jó ötlet.

4.) Ha annyira fáradt vagy, miért nem alszol a gyerekkel?

A kérdés jó, és elméletben nagyszerű ötlet. Néha meg is kell tenni, mert nincs mese, pihenni kell. De nagy általánosságban ilyenkor van lehetőség egy csomó olyasminek az elvégzésére, amit nem lehet akkor, amikor a gyermek a teljes figyelmet követeli. Ez lehet akár csak az e-mailek olvasgatása is, vagy olyasmi, aminél egy gyereknek nem kell ott lábatlankodnia (szőrtelenítés, vagy wc pucolás :)).

5.) Én ezt nem csinálnám. Meghalnék a felnőtt társaság, az értelmes beszélgetések nélkül

Ezzel a mondattal az a baj, hogy azt sugallja (sokan nyíltan vallják), hogy az otthon levő anyukák visszafejlődnek, nem maradnak olyan intelligensek, mint a dolgozó társaik. Lehet, hogy nem annyira tájékozott a pletykákból, és sokkal jobban érdekli a pelus tartalma, mint a legújabb politikai csata, és az is lehet, hogy élvezi, hogy nem kell részt vennie a kicsinyes, szurkálódó beszélgetésekben.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy valóban beszűkül a világ, ha csak és kizárólag otthon vagy egyedül a gyerekkel. De értelmes, felnőtt társaságot lehet találni a fitnesz teremben is, régi barátnők és más anyák között is, csak másról folyik a szó.

7 mondat, amit soha ne mondj egy otthon levő anyukának

6.) Felesleges volt ezért annyit tanulnod

Miért? Egyáltalán nem veszik kárba a diploma, még akkor sem, ha épp nem dolgozik a szakmájában, nem keres vele pénzt. Egy képzett és művelt anya nagyszerű példát mutathat a gyerekeknek, rengeteg olyan ismerete van, amit a kicsik már korán élvezhetnek. Ráadásul, ha hirtelen munkába kell állni, nem is olyan nagy baj, ha van ott egy-két diploma…

7.) Azt hittem, nagyobb rendet tartasz

Nagy kedvenc! Sokan hiszik (jelzem: tévesen), hogy a háznak, lakásnak makulátlannak kell lennie, hiszen egy otthon levő anyukának más dolga sincs, mint pakolni, takarítani egész nap. Pedig lehet, hogy beteg a gyerek, vagy ő maga, vagy épp rossz napja van, vagy csak nem jött a bejárónő. Ez a mondat sok gyötrelmet képes okozni, és lehetetlen neki folyamatosan megfelelni. Nem is kell. Ahol gyerek van, ott néha rend van, gyakran meg nem.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!