Ha elváltak a szülők, a nyaralás még inkább más színezetet kap, mint a hétköznapok. Ilyenkor lehetőség nyílik olyasmire is, amire év közben nem volt. Sokszor dilemmát jelent, kivel nyaraljanak többet a gyerekek.

Ha az utóbbi időben esetleg csak a hétvégenként voltak az egyik szülővel, elmenjenek – e vele akár több hétre nyaralni. Legyen-e mindkettőjükkel közösen eltöltött része is a szabadságnak, vagy kockázatos lenne bevállalni az esetleges konfliktusokat. Hogy fogják érezni magukat a gyerekek anya vagy apa új családjával, és a többi kis vagy nagy tesóval? Természetesen nincs általános recept, ahány család, annyi szokás, de vannak bizonyos dolgok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni.

Fontos, hogy a nyaralás valóban a feltöltődést szolgálja. Egyik szülő se kényszerítse magát olyan helyzetbe, amitől előre szorong, vagy tapasztalatból tudja, hogy nem fogja magát jól érezni az adott körülmények között.

Ha olyasmit tervezünk, amit eddig még nem próbáltunk, érdemes először “kicsiben” megnézni, hogy sikerülne. Például, ha a már külön élő szülő szeretné elvinni néhány hétre a fiát vagy a lányát, tanácsos előtte kipróbálni legalább egy hétvégét együtt, és levonni a megfelelő konzekvenciákat. Mi sikerült jól, mi okozott nehézséget, mit kéne legközelebb máshogy alakítani.

Ha az édesapa vagy édesanya a válás óta lényegesen kevesebb időt tölt a gyermekével, mint előtte, nem árt, ha az utazás előtt egy picit beszélget a volt párjával a gyermek szokásairól. Megtudakolja például, hogy mik a kedvenc ételei, elfoglaltságai, milyen kérdések, problémák foglalkoztatják mostanában, hogyan tud esténként a legkönnyebben elaludni. Megkérdezheti, milyen nevelési nehézségek merülnek fel év közben, hogy erre is előre fel tudjon készülni. A tanácsot adó fél, jobb, ha ilyenkor félreteszi a korábbi sérelmeit, és kizárólag a gyermeke érdekeit tartja szem előtt, hisz az ő boldogságáról van szó.


Az elvált szülők gyermekei számára fokozottan fontos a biztonság és az állandóság érzésének biztosítása. Erre a nyaralás kapcsán is gondolnunk kell. A szünidő megkezdése előtt beszélgessünk velük, hallgassuk meg a vágyaikat és aggodalmaikat, és ezeket figyelembe véve tervezzük a programokat.

Az elkészült nyári menetrendről tanácsos időben beszélgetni a gyerekekkel, és lehetőséget adni nekik arra, hogy az ő kívánságaik is helyt kapjanak. Sokat segítenek a legegyszerűbb gesztusok is, mint például, ha hagyjuk, hogy elhozzák magukkal a legbecsesebb játékaikat és tárgyaikat, és nem utolsó sorban, bármikor készen állunk meghallgatni őket.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!