Kosárpalánta Program Székesfehérváron

Átfogó testnevelési és tehetséggondozási koncepció szerepel a Kosárpalánta Programban, amelyet Székesfehérváron indítottak el olimpiai bajnokok részvételével. Az október eleje óta működő mintaprogramot a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) finanszírozza a társasági adókedvezményt (TAO)felhasználva.

Az első év a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia (DKKA) szakmai keretein belül zajlik. Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) a fehérvári Gyöngyvirág Óvodában tartott keddi sajtótájékoztatón elismeréssel szólt az országosan egyedülálló, közel száz gyermeket foglalkoztató kezdeményezésről.

“Fontos, hogy a legfiatalabb korosztályok életének része legyen a sportolás, a mozgás és annak szeretete, függetlenül attól, hogy élsportolók lesznek-e vagy sem.” – jegyezte meg. Az alkotók szándéka az volt, hogy átfogó, egységes sportszakmai koncepciót kínáljanak a 6-9 évesek számára.

A cél tehát nem elsősorban a versenysportra nevelés, hanem a mozgáskultúra, mozgáskoordináció, mozgástechnika fejlesztése.

A program szakmai koordinátora Mészáros Áron volt válogatott kosárlabdázó, aki évek óta foglalkozik erőnléti, mozgástechnikai képzéssel, jelenleg pedig az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata szakmai stábjának tagja.


Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta: a Kosárpalánta Program ötvözi az atlétika, a gimnasztika és a küzdősportok hasznos alapjait a kosárlabda megalapozó gyakorlatanyagával. Az eredmények ismeretében a jövőben szeretnék ezt kiterjeszteni országos szinten is – tette hozzá.

A program több sportág alapvető mozgáskultúráját is magában foglalja, ezért ezeknek a sportágaknak legnevesebb bajnokai adják hozzá szakmai tudásukat, hitelességüket.

A sajtótájékoztatón részt vett Magyar Zoltán, kétszeres olimpiai bajnok tornász, Dávid Kornél, a DKKA alapítója, a máig egyetlen magyar NBA-játékos és Hirt Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub vezetője. Hozzászólásukban kiemelték, hogy fontosnak tartják a sportágak összefogását.

Az egységes, szakmai irányvonalak mentén felépített program lehetőséget ad a tömegbázis szélesítésére újabb korosztályok bevonásával. A sokoldalú, elsősorban a mozgás minőségének tervszerű felépítését célzó szakmai alapok pedig segítséget nyújthatnak az utánpótlás-nevelésben is.

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!