Iskola és óvoda koronavírus idején Németországban – Level 2

Az első menetben márciusban úgy ahogy volt bezártak mindent, nem hetekre, hanem hónapokra. Nem volt vicces, attól tartok, nem csak bennem hagyott mély nyomot az egész. Most nem akarnak ilyet lépni, mert a hivatalos álláspont szerint az iskola és az óvoda koronavírus idején nem kiemelten veszélyeztetett helyszín és korcsoport. Oké. Hogy egy mezei nátha miatt nem lehet menni, az más tészta, mert ugye lehet mégis az a bizonyos vírus is. Oké. De hogy a gyerekekre ez az egész ahogy hat, az nagyon nem oké.

Gyönyörű lámpás megoldást alkottak ott fent, hogy mindenki mindig tudja, mihez tartsa magát, és az aktuális számok tükrében változik, ráadásul akár városokra lebontva, hogy mit is mutat a bizonyos lámpa. Tekintsünk el attól, hogy a zöld-sárga-piros után még kellett egy sötétpiros, meg hogy a rádióban már adják az ötleteket, hogy a következő szint legyen a pink csíkokkal. A lámpák lényegében csak szigorítják a maszkviselést, a találkozásokat, és a kijárási és alkoholtilalmat. Ez még felnőtt fejjel a kibírható rész.

De a gyerekek a sárga lámpánál ötödiktől maszkban ülnek a helyükön is végig a tanórán, pirosnál meg már mindenki, az általános iskolások, a 6 évesek is. És mi is pirosban vagyunk mától.

Tegnap olyan érzésem volt, hogy valami forró vonalon ülök, percenként jött hír, vagy az oviból, vagy a suliból, valaki mindig hallott, olvasott, nem értett valamit. És találgattunk.

Óvoda koronavírus fenyegetéssel – 2020 október

Az ovi szeptemberben bejelentette, hogy piros szintnél bezárnak. Vitának helye nincs. Mától pirosban vagyunk, de nem zártak be, sőt holnap is még tuti megyünk. Messzebbre nem látok, de a holnap még biztosnak tűnik. Így délelőtt…


Ettől függetlenül szerintem egy 3 éves gyereknek nem kicsit ijesztő a maszkos óvónénik látványa. A folyamatos (már-már mániákus) kézmosást már megszokták, és először örülök annak, hogy a fiam imád kezet mosni, jó hosszan, sok habbal és sok vízzel. 😀 Ő legalább alaposan csinálja, hogy mennyire hatékony, az más tészta, de hogy minden úszik, az tuti.

Törölték az összes délutáni foglalkozást, a testvéreket egy csoportba pakolták. Nálunk az óvoda koronavírus-vészterve, amit nyáron állítottak össze, előrelátónak bizonyult. A nyári záráskor átalakítottak, amit csak tudtak. Így van minden csoportnak külön bejárata, külön járgánytárolója, külön öltözője. Konkrétan nem is találkozunk, még csak nem is látjuk a többi csoportban levőket, se gyereket, se szülőt.

Még az udvart is úgy szeparálták le, hogy nem látszanak a többiek. Persze ehhez kellett egy szerencsés telekfekvés, de a lényeg, hogy működik.

Viszont a fürdőszobából egy van. Megjelölgették, hogy melyik csoport melyik mosdót és wc-t használhatja, de a helyiség attól még egy. És bár voltak hangok, hogy idősávosan kellene meghatározni, hogy melyik csoport mikor használhatja a mosdót, egy 3 évestől nonszensz elvárni, hogy majd az ő idősávjában kelljen pisilnie.

Így ez egyelőre lóg a levegőben, és személy szerint azt gondolom, hagyják a csudába. Értelmetlen kínzás mindenkinek. Viszont a kialakításnak hála, ha az egyik csoportban gyanú vagy fertőzés van, akkor elég egy csoportot karanténba küldeni. Mint a suliban…

Iskola koronavírus fenyegetéssel – 2020 október

A suliban erre már a második héten volt példa. Egy egész osztályt, majd egy egész évfolyamot küldtek haza. Napközben felhívták a szülőket, és mint egy rossz katasztrófa filmben, ordibáltak a tanárok le, a szülők fel az ablakba, hogy kiért értek már oda, melyik gyereket küldjék le, listán pipálva. Rémes volt.

Leszeparálták az évfolyamokat egymástól, ezen belül az osztályokat is, elcsúsztatták a szüneteket, minden évfolyam külön bejáratot használ (még jó, hogy ennyi van), és a gyerekek nem érintkezhetnek. A vicces (és mégsem vicces) sztori a lányom barátnőjével esett meg, akinek a húga másik évfolyamra jár. Az anyukájuk elcserélte a kajás dobozaikat, és nem találkozhattak a suliban, hogy cseréljenek. De haza már együtt mentek, otthon együtt voltak, de a kajájukat nem cserélhették ki…

Nem használhatják a szekrényeiket a suliban. Olyan, mint az amerikai filmekben, a folyóson egymás mellett a keskeny zárható izék a falon. De nem tehetnek bele semmit, csak a tornazsákot. Vagyis az összes holmi, táska, kabát és minden egyéb a teremben van. Ott nem fertőz, csak a szekrényben. (Bár ennek a valós oka az, hogy a szekrényekhez állva nem tartható a kötelező távolság.) Tárolják tehát a teremben, ahol moccanni sem lehet a káosztól. És így a távolság ott sem tartható.

Apropó, tornazsák és tornaóra. Először az előbbi. Átöltözni nem lehet, mert fertőzésveszélyes. Ezért a gyerekek tornacuccban (fekete melegítő és fehér póló) mennek suliba, és csak a cipőt tehetik a tornazsákba, mert azt csak átveszik a bejáratnál és készen is vannak. Természetesen sport az első, és nem az utolsó órában van. Aki izzad…

Erre a felvetésre az lett megoldás, hogy vigyen magával tiszta pólót, és sport után a wc-ben vegye át. (Amit nem fertőtlenítenek minden egyes gyerek után.) Mert ott nem fertőz, csak az öltözőben.

Az iskola tornaterme eközben nem használható, ki tudja miért. Ezért az osztályok a közelben levő tornacsarnokba kénytelenek vonulni. Emiatt a sportórák mindig duplák, mert egy óra miatt nem érdemes ugye átöltözni. És a dupla itt nem 2x 45 percet jelent, hanem 2x 90 percet. Hogy ez miért érdekes? 2x 90 perc alatt az is megizzad, aki nem csinál semmit. Ennek egyik folyományát lásd feljebb, vagy bűzlik, vagy megy a wc-be.

Iskola és óvoda koronavírus idején Németországban - Level 2

A másik folyománya: kijőve a csarnokból (és ezt saját szememmel láttam, és nem egyszer az elmúlt napokban) a tanerő megszámolja a fejeket, megnézi, hogy mindegyiken van-e maszk (az utcán), DE marhára nem érdekli, hogy az izzadt kölkök felvették-e a kabátot, behúzták-e a cipzárt, esőben felhúzták-e a sapkát… Ha megfázik, koronagyanúval otthon kell maradnia.

Vonulnak az utcán a gyerekek, hetek óta maszkban. Sokkoló látvány. Az utcán. Mert ott nem tudják tartani a másfél métert egymástól. De a teremben ülhetnek egymás mellett maszkban nagyjából egy méterre, ott nem baj, az utcán, szabad ég alatt nem lehetnek maszk nélkül. Szoktuk nézni anyák a csemetéket, amikor várjuk a sajátunkat, hogy vonulnak esőben, szélben, csapozottan, kabát a kezükben, maszk az arcukon.
És minden egyes alkalommal kiborulunk. Mert tudjuk, hogy a sajátjaink pont ugyanezt a látványt nyújtják.

És még meg tudták fejelni tegnap. Jött a piros.

Most már a mi gyerekeink is maszkban ülnek a tanítás alatt, maszkban írnak dolgozatot. Miközben 20 perceket kötelező nyitva tartani az összes ablakot a teremben. 20 perc csukva, 20 perc nyitva. Az iskolák különféle kívánságokkal álltak elő, hogy a gyerekek megfázását elkerüljék.

Az egyik, hogy a szülő vegyen vadiúj kabátot, fertőtlenítse, és vigye be a suliba, hogy a gyerek abban üljön, haza meg menjen a sajátjában.

A másik, hogy a szülő küldjön be takarót a gyereknek, és a gyerek takaróba burkolózzon, amíg az ablakok nyitva vannak.

A harmadik, legmegengedőbb verzió szerint a gyerek üljön simán a kabátjában egész nap.

Én szülőként kérdezem: ül a teremben kabátban, ahol a nyitott ablak ellenére melegebb van, mint kint, ahol ma reggel már mínusz volt, és nappalra se jósolnak többet 5 foknál, aztán ugyanabban a cuccban menjen ki az udvarra levegőzni, majd haza?

Csak nekem tanították azt, hogy ez jó esetben egy megfázás, rossz esetben tüdőgyuszi? Egyébként nem csak nekem, a többi anya is fortyog. Az én lányom ennek megfelelően azt a kardigánt vitte magával, amit ősszel kabát helyett hord. Plusz a kabát, amikor kijön. Kis Michelinbaba lett a vékony gyerekből 😀 De ha nem fázik meg, legyen.

És ami külön dühítő. Nyár végén majdnem vettek egy csomó légtisztítót vagy fertőtlenítőt, nem tudom a pontos nevét, megvolt rá a fedezet, a szülőknek nem kellett volna beszállni. Épp csak leszavazták, mert az zúg, mint egy hűtő(!), és károsíthatja a hallásukat. A nyitott ablak, a kabátban, takaróban ülés valóban sokkal jobb.

És a legszomorúbb az egészben, hogy még mindig inkább ez, mint egy lockdown újra. Amit helyileg eldönthetnek persze, de egyelőre nincs tervben. Fáj a szívem a gyerekekért, hogy a jobb opció a maszkosdi, mert a másik az itthoni oktatás, és abban nem volt sok köszönet. És a kör bezárult.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!