Felhőtlen gyermekkor címmel indította el kedden a gyermekek támogatását szolgáló, több mint egy hónapon át tartó adománygyűjtését és programsorozatát az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS).

Az országos akcióhoz idén is stratégiai partnerként csatlakozik a Tesco-Global Áruházak Zrt., így június 14-ig nemcsak a 1353-as adományvonalon, hanem az áruházlánc kasszáinál kapható 250 forintos kuponok megvásárlásával is bárki hozzájárulhat a gyermekek körülményeinek javításához, a felzárkóztató és közösségi programokhoz, valamint a segélyszervezet nyári táboraihoz – mondta el Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója a kampányindító budapesti sajtótájékoztatón kedden.

Az ÖS évente több mint 1500 nehéz sorsú gyereket segít rendszeresen átmeneti otthonain és családsegítő intézményein keresztül.

Rácsok Balázs szociális és fejlesztési igazgató kiemelte: az ÖS-hez különböző életkörülmények közül érkeznek a gyermekek. A szervezet célja, hogy a hozzájuk kerülő gyermekek fejlesztését minél előbb megkezdjék: kiemelt korcsoportba tartoznak a 3 évesnél fiatalabbak, hiszen a korai fejlesztés segítségével egyenlő esélyekkel indulhatnak az életben.

A másik fontos cél, hogy minél többfajta élményben, programban részesüljenek a gyermekek, beleértve egyebek mellett a szociális készségek fejlesztését, az óvodáskorúak programjait és a korrepetálást is.


Kitért arra is, hogy a bántalmazott gyermekek – a szervezet többek között krízisközpontot, menedékházat működtet – számára speciális fejlesztések szükségesek. Mint mondta, nagy álmuk, hogy – amennyiben az adománygyűjtés megfelelő eredménnyel zárul – létrehozhassanak egy olyan országos gyermekfejlesztő központot, ahol szakemberek foglalkozhatnak a traumatizált gyermekekkel.

A nyári táborokban tematikus programokat tartanak, szem előtt tartva az egyes gyermekeknél felmerülő hátrányok leküzdését és az eredmények mérését. A szervezet komplex fejlesztésben gondolkodik, mivel a jól célzott, hosszú távú munka meghozza az eredményt – hangsúlyozta.

Lehel László elnök-igazgató közölte: sok szó esik manapság a gyermekszegénység materiális vonzatairól, az éhezésről, a szegényes ruházatról, a fűtetlen lakásról, tehát a mindennapi élethez szükséges feltételek hiányáról. A segélyszervezet azonban arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy a szegénységnek vannak olyan kevésbé látványos, kézzel fogható aspektusai, amelyeknek hosszú távon negatív következményei lehetnek.

“Ez meghatározza nemcsak a gyerekek életét, hanem az ország a jövőjét is” – hangsúlyozta Lehel László, hozzátéve: ha a gyermekekről beszélünk, az ország jövőjéről is beszélünk.

Emlékeztetett: a közelmúltban Ukrajnának, majd Nepálnak gyűjtöttek, ez utóbbi esetben 10 millióval járultak hozzá a közös akcióhoz. Keddtől a 1353-as telefonszámon már a Felhőtlen gyermekkor kampányát lehet támogatni, de a honlapon továbbra is lehetőség van az online adományozásra.

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!