Amíg egészen kicsi, azért nem, aztán meg még nem tud egyedül közlekedni, de nem marad meg magában, és azért nem, később meg már nem lehet lekötözni. Mert odajön, ahová nem szabad, olyat csinál, amit nem szabad… de a legjobb érv ez: mert tőle veszem el az időt, hiszen vele is foglalkozhatnék.
A dilemma meg már nem is számít: jó-e neki a rendelt étel, honnan, mit és mennyiért?

Ez az írás nem szól azoknak, akik nem is akarnak főzni. Erre mindenkinek lehet oka, és a saját magánügye. Azoknak szól, akik szívesen főznének legalább néha, de nincs ötletük, hogy addig mit is csináljanak a gyerekkel, mivel foglalják le. Szól azoknak is, akik rutinosan megoldják az ilyen helyzeteket, mert minden egyéb tipp és ötlet segíthet az előbbieknek. Hát lássuk.

Az első gondolat: nem a legkönnyebb egy 10 centis konyhában kísérletezni. Nem lehetetlen persze, csak több kreativitást, türelmet és jó vastag szemüveget kíván.

A második, hogy valóban nem minden kisgyerek alkalmas rá, hogy anyával kettesben a konyhában tevékenykedjen. Ha pedig alkalmas, akkor is vannak olyan periódusok, életkorok, amikor nem vevő rá, és képtelenség vele dolgozni. Az pedig minden gyereknél előfordul, hogy vannak rossz napjai.

A harmadik gondolat, hogy alapvetően két módszerrel lehet előrébb jutni, kinek-kinek vérmérséklete szerint. Az egyik a kössük le valami látszólagossal, a másik pedig az adjunk valódi feladatokat. Ebből választani neked kell, mert a gyereknek tök mindegy, hogy mit csinál. Ő azt élvezi, hogy kapott feladatot, segít, és te megdicséred.


Akinek nem mindegy, az te vagy. Vannak anyák, akik elég kreatívak és türelmesek ahhoz, hogy adjanak egy tálat egy habverővel vagy fakanállal, és kevertessék a semmit a kicsivel, másoknak meg ez egyszerűen nem megy (nekem sem). Gyakran könnyebb valódi feladatokat adni, és azzal lekötni a gyereket még akkor is, ha esetleg valami nem lesz tökéletes. Hogy pedig kinek mi a valódi és mi a látszólagos, megint egyéni.

Tehát: vond be!

Ő dobja a kukába a szemetet. Nyilván az olyat, amit a kezébe lehet adni úgy is, hogy tudod, utána az a kéz a szájában fog matatni. Ez egy izgalmas feladat, mert rendet tanul, megtanulja a kuka működését, ami nem is mindegyiknél egyszerű.

Ő csukja be a szekrény ajtaját. Ez lehet a hűtőé is, az nagyon tetszik. Érdekes, mi van benne, mit lehet észrevétlenül kivenni, megdézsmálni, érdekes a gumi az ajtaján. Ha már nagyobb vagy önállóbb, akkor pakolhat is, visszateheti mondjuk a tejet, sokan képesek a kupakot le- és visszacsavarni.

Segíthet pakolni, például a tiszta edényeket. Ezek lehetnek műanyag tálak, fedők, vágódeszkák, esetleg lapátok, ami könnyű, nem törik könnyen, és nem tudja magát megsebezni velük. Jó ötlet, ha van egy polc, ami csak az övé, és ott azt csinál, amit csak akar. Ebben az esetben néha az eltűntnek hitt tárgyakat ott is meg kell nézni.

Ha van gyűjteménye, pl. kupakokból, azokkal remekül eljátszik, amíg te bármi mást csinálsz. A legkedvesebb játék ilyenkor, hogy a lábad alá tesz néhányat, amíg nem figyelsz oda.

Takaríthat is. Ehhez jó egy törlőkendő, amivel a székeket, szekrények ajtaját, hűtőt le lehet törölni, némelyek szeretik a szivacsot is használni. Kedvelt elfoglaltság lesz, ha van egy törlőkendő vagy szivacs, ami csak az övé, és van olyan, ami csak anyáé. Ez azért fontos, mert anyáé lesz később a kedvenc.

Takarítás címén szeretnek söpörni, lapátolni, portörlővel is játszani. Ha a portörlő kéznél van, az lehet az ő takarítóeszköze. Ha van olyan lapátod, vagy veszel, amit meg tudsz állítani és hosszú nyele van, azzal is remekül lehet játszani. Tökéletesen alkalmas például a porszívózás imitálására, ráadásul a kövön megfelelően hangos is.

Hasznos elfoglaltság a cipők rendezgetése, a székek ide-oda tologatása, az ételek és alapanyagok megkóstolása is. Vannak gyerekek, akik szeretnek kavarni, akár a semmit is, vagy megmosni pl. uborkát. Nyugodtan kaphat egy műanyag tálat vízzel, és imádni fogja a vizet kilocsolni mosogatás címén. Ha pedig egy szappant is adsz hozzá, az maga lesz a mennyország. A szappan el fog fogyni, a nagy része a kobakján lesz fellelhető, úszni fog minden, de ő jól szórakozik, ráadásul egyedül.

Gyúrhat tésztát, só-liszt gyurmát, akár színezheti is. Ennek megvannak az előnyei, mert nyugton ül mondjuk az etetőszékben. Az is jó játék, ha minden tálba, fazékba tesz egy darab tésztát. Megtalálni nem annyira vicces.

Ha semmi sem válik be, jöhetnek a falatkák. Személy szerint nem vagyok a híve, de néhány szem borsó, egy darab répa csodákra képes.3 hozzászólás

  1. patyoma
  2. Ms.Xixin
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!