Így segíthetsz a gyermekednek a saját lakásban: Gyerek Lakásszámla

Az egyre inkább dráguló ingatlanárak miatt ma már szinte elérhetetlen álomnak tűnik a saját lakás. Ez a helyzet várhatóan akkor sem javul majd, ha a gyerekek felnőnek, hiszen a tendencia nem csak Magyarországra, hanem az egész világra jellemző.

A Babakötvényről és a gyerek biztosításról biztosan sokan hallottatok már, hiszen ezek eléggé elterjedt megtakarítási formák. Azonban most egyre népszerűbb az ún. Gyerek lakásszámla nevű konstrukció is.

Mielőtt részletesen is rátérnénk, mi is a gyerek lakásszámla tulajdonképpen, mutatok nektek néhány érdekes statisztikát.

Mennyi idő alatt lesz saját lakásod?

A statisztikák azt mutatják, hogy Budapesten átlagosan 4,5-5,5 millió forint önerő kell ahhoz, hogy hitelt tudj felvenni. Ez azt jelenti, hogy 45-55 hónapig (3,5-4,5 év!), havonta 100 ezer forintot kell félretenned, hogy az önerőhöz szükséges pénz összegyűljön.

A KSH adatai szerint a januári-márciusi átlagkereset bruttó 384 200 forint volt. Ha elképzelitek azt az igencsak optimista helyzetet, hogy megkeresitek ezt az összeget, és havi szinten félre is tudtjátok tenni, akkor 7 év alatt 32,3 millió forint gyűlne össze. Ebből már meg lehet vásárolni egy 40-50 négyzetméteres panelt, vagy egy vidéki családi házat. Ez azt jelenti, hogy az átlagkereset alapján 7 évnyi összeg kell ahhoz, hogy saját lakásod legyen.


Azonban csak nagyon kevesen vannak ilyen kiváltságos helyzetben – így a legtöbben kénytelenek vagyunk hitelt felvenni. Azonban, ahogy a fenti példa is mutatja, ehhez is nem kevés önerő szükséges.

Azzal tehát már sokat tudunk segíteni a gyerekeknek, ha az önerőhöz szükséges összeget sikerül összegyűjtenünk a felnőtt korára.

Ehhez nyújt segítséget a lakáscélú gyermek megtakarítás.

Mi ez a Gyermek Lakáskassza?

Ez a megtakarítás tulajdonképpen a “megboldogult” Fundamenta gyermek változatának, a FundiMininek az utódja.

Talán az egyik legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy ez egy igencsak hosszú távú megtakarítás, ugyanis fix időtartamra; 16 év, 1 hónapra lehet csak szerződni.

A másik fontos dolog, hogy minimum havi 20 ezer forinttól indítható. Ekkora összegnek tehát mindenképp, havi szinten a rendelkezésedre kell állnia, így csak akkor érdemes elkezdeni, ha ez a pénz nem jelent nagy kiesést a családi kasszában. A maximum összeg pedig 100 ezer forint – ennél többet nem lehet megtakarítani havonta.

Akkor erre is jár az állami támogatás, ugye?

Sajnos a válasz nem. A nyugdíjakra és a gyerekcélú életbiztosításokra jár az évenkénti, 20%-os adójóváírás, azonban a lakáscélú megtakarításokkal más a helyzet.

Szerencsére azonban itt is van egy plusz összeg, amit a hosszú távú megtakarításért cserébe kapsz. Ez egy 30%-os éves bónusz, amihez azonban pár feltételnek meg kell felelned. (Ebbe most nem bonyolódnánk bele, de a linkre kattintva elolvashatod őket.)

A futamidő végén két pedig két választásotok van:

  1. az egyik, hogy hitelfelvétel nélkül kéritek a megtakarított összeget,
  2. a másik pedig, hogy az összeg mellé kedvezményes lakáshitelt is igényeltek

Mekkora összeget takaríthattok meg? Számoljunk!

Gyerek Lakásszámla - Így segíthetsz a gyermekednek a saját lakásban


Mielőtt eldöntenéd, érdemes egy kicsit utánaszámolni a dolognak.

Amennyiben tehát a gyermeked 10. születésnapján kezded el a megtakarítást, úgy a futamidő lejártakor 26 év és 1 hónaposan juthat majd az összeghez.

A 16 év 1 hónap összesen 193 hónapnak felel meg, ami 20 ezer forintos megtakarítás esetén egészen pontosan 5.180.567 forintot jelent. Ha szeretnétek hitelt is felvenni, akkor összesen 10 millió forintos értékben tehetitek ezt meg. Vagyis a fent említett összeghez 4.819.433 forint hitelt biztosítanak.

Ha úgy döntenétek, hogy ez utóbbit választjátok, úgy a megtakarítás összegének kétszeresét (a példa szerinti esetben havi 40 ezer forintot) kell további 178 hónapig (vagyis 14 évig és 10 hónapig) fizetnetek.
Tehát akkor megéri?

Ha kifejezetten lakáscélra szeretnétek gyűjteni a gyerekeknek, illetve meg tudtok felelni a feltételeknek, és havi 20 ezer forint is fixen a rendelkezésetekre áll havonta, így a válasz igen.

Azonban ha rugalmasabb megtakarítási formákat akartok, és szűkösebb a havi keret, akkor lehet, hogy érdemes inkább a bevezetőben is említett Babakötvényt, vagy gyermekcélú életbiztosítást választanotok.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!