Egy lehetséges napirend

A napirendről van néhány alapvető tudnivaló. A legelső, hogy folyamatosan változik. Na, nem naponta, de hosszabb-rövidebb időközönként igen. A teendő: legyél rugalmas.

A második tudnivaló, hogy bár hivatalosan azért kell, mert a babának / gyermeknek úgy a jó, ha tudja, mikor mi következik, éppen annyira fontos, hogy anyának (és a családnak) is tudnia kell, mire számítson.

Még ha nem is percre pontosan, de nagyjából. Ez pedig a harmadik: a napirendet felesleges percre pontosan meghatározni, úgysem lehet ép ésszel betartani. Tehát a napirend nem a babáé, hanem minimum anyáé is.

A gyermek valamikor felébred. Ez gyermekenként változó. Sok baba felébred hajnalban, majd még alszik két-három órát. Más babák, ha felébredtek, nem alszanak már vissza míg le nem telik egy ébrenléti ciklus. Függ a baba természetétől, a pocakja (és általában az egészségi és hangulati) állapotától, és a szoktatástól is.

Némelyik anyukának úgy a kényelmes, ha a baba felébred, amikor a család többi tagja is felkel, mondjuk hatkor, és nem kell csendben lopózni, mert ő még alszik. Más anyukának meg az a jó, ha kicsit tovább alszik, mondjuk nyolcig, mert addig van ideje magára, csendben dolgozni valamit, kikapcsolni.


Tehát felébred, és cicit/üveget kér. Ha már nem cicizik, akkor a te döntésed, hogy mikor cseréled a pelust, de a döntést legjobb a babára alapozni. Szomszéd Gergő evés után mindig teleteszi a pelust, míg éjjel alig termel valamit, így ők evés után cserélnek. Nálunk a helyzet pont fordítva van. Nem érdekes, más mit mond, a szükségnek engedj.

Amíg kicsi a baba, a nap bizonyos értelemben ebből áll: eszik, pelust kap, ébren van és nézelődik, kicsit játszik, alszik. Ebben az időszakban anyának még viszonylag könnyű a dolga, amíg a baba alszik, el lehet végezni a házimunkát, a kicsik kevésbé érzékenyek a nem túl erős zajra.

Az ébrenlét idején érdemes már egész kis korban közös ”játékot” beiktatni. Ez lehet a ringatás zenére, miközben anya énekel, vagy fekhet a kicsit felhúzott combodon, és mesélhetsz neki, mutathatod az ujjaidat, ha már érdekli, vagy a saját kezét. Lehet lufikat mozgatni.

Éppen ami a korának, érdeklődésének megfelel. Ha már mozogni kezd, forog, esetleg mászik is, az azt is jelenti, hogy többet van ébren, könnyebb is nehezebb is a házimunkát elvégezni. A lehetséges játékok köre bővül, izgalmasabb is lesz, és valljuk be, felnőttként kevésbé unalmas.

Totyogóval az élet már igazán mozgalmas, a napok még napirenddel együtt is változatosak lehetnek. Ébredés után jöhet egy kis játék, ez lehet az egyedül játszik egy fél órát időszaka, amíg anya életre kelti magát. Következhet a reggeli, ami típusát tekintve jó, ha ugyanaz minden nap.

Ez a két pont a gyerek igényeinek megfelelően persze felcserélhető, hiszen ez csak egy lehetséges változat, és nem az egyetlen tökéletes megoldás.

Az is befolyásoló tényező, hogy hányszor eszik a gyerek egy nap. Van olyan kicsi, akinek elég négy normális étkezés, másnak kell az öt. Ha a gyerek nem akar ötször enni, nem éhes, fejlődik, akkor nem kell tömni.

Ez igaz az alvásra is. Az alvások száma is változni fog, folyamatosan csökken. Ezekben a napokban az átállás mindennek nevezhető, csak éppen élvezetesnek nem. Ki kell bírni, és nagy szükség van a rugalmasságra.

Evés után jöhet egy kis munka, a kicsik szeretnek dolgozni. Lehet mosogatni, pakolni, főzni, bármit, ami adódik. Ő meg lelkesen segít, néha több munka lesz tőle, de megéri. 😉

Munka után jöhet a megérdemelt pihenés, játék, közösen. A következő evésig jó, ha nem nassol semmit. Főzés közben jól esik néha egy-egy falat, de ez a fogorvos szerint csak azoknak megengedett, akiknek a fogukkal nincs semmi baj. Az étkezések közötti falatkák ugyanis nem tesznek jót a romlásra hajlamos fogacskáknak.

Ha nem munka következik, hanem séta, vagy bevásárlás, az is jó, felfogható munkának. Irtó aranyosan képesek cipelni egyetlen almát, vagy citromot hazáig, ezért érdemes egy kicsi szatyrot magunkkal vinni.

Egy lehetséges napirend

Evés után mehetünk aludni. Vagy azonnal, vagy fél óra leeresztés után. Némelyik gyerek pocakja nem bírja, ha azonnal elterül, másik meg ébren maradni nem tud. Hogy a kicsi mennyit alszik, az gyakran változó, általában azonban beállnak egy hosszra, amit többé-kevésbé tartanak is.
Alvás után ismét vagy éhes, vagy nem, tehát az is jó, ha kicsit egyedül játszik, és aztán eszik. Lehet ismét dolgozni, sétálni, együtt játszani, postára vagy boltba menni, ami éppen szükséges.

A napirend fontos pontja az esti fürdés. Ami nem azt jelenti, hogy minden nap kell, vagy hogy nappal nem lehet fürdeni, sok eset van, amikor kell. Lehet, hogy a baba lázas, akkor az nem igazi fürdés, lehet, hogy mindenhol leette magát, vagy éppen a pelus nem bírta a gyűrődést.

Ezek a plusz alkalmak inkább játékosak, nem helyettesítik az esti fürdés nyugtató hangulatát. Pancsolás után a legjobb felvenni az „alvós ruhát”, és bújni az ágyba. Akár mesével, akár beszélgetéssel.

Na és akkor jöhetnek azok a babák, akik az esti fürdéstől felpörögnek. Nekik (anyukájuknak) segítséget jelenthet, ha tompább fénynél kicsit megmasszírozzák őket, bekenegetik a talpukat, ezt a legtöbb kisgyerek szereti. Az is beválik, ha előbb a játékok mennek szépen aludni, aztán ő is megnyugodva és lecsillapodva bújik az ágyba.

A napirendről még egy fontos tudnivaló van: az esetek, napok a legritkábban tökéletesek, ideálisak. Nagyon sok minden átírhatja a menetrendet, egy betegség, egy nem általános tennivaló, ügyintézés, látogatás, fejlődési ugrás. Ezért inkább csak támpont, mint kőbe vésett szabálykönyv.4 hozzászólás

  1. Lilla
    • Magdi
  2. Szokolainé Szűcs Nikoletta
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!