Dohányzási tilalom az autóban, ha gyerek is utazik – 3000 eurós büntetést terveznek

Alsó-Szászország és Észak-Rajna-Vesztfália az autóban való dohányzási tilalom bevezetését indítványozza, amikor gyerekek és kismamák is benne ülnek. A tilalom megszegéséért szigorú büntetést terveznek előírni.

Vannak államok, mint az Egyesült Királyság, Olaszország, Görögország, Franciaország, Dél-Afrika, Ausztrália, ahol már él a dohányzási tilalom az autóban, ha kiskorú is utazik benne. Egyre valószínűbb, hogy egy hasonló tilalom lesz érvényben hamarosan Németországban is, mivel Alsó-Szászország és Észak-Rajna-Vesztfália indítványozta az autóban való dohányzási tilalom bevezetését, amikor gyerekek és kismamák is utaznak.

A törvényjavaslat szigorú büntetést ír elő a jogsértésért

Be kell tiltani a dohányzást az autóban, amelyben gyerekek vagy várandósok ülnek, mondta Carola Reimann (Alsó-Szászország egészségügyi minisztere). A szövetségi kormánynak a nem dohányzók védelméről szóló törvényben gondoskodnia kell arról, hogy az autóban utazó gyermekek védve legyenek, és semmiképp se váljanak passzív dohányosokká.

Megfelelő törvényi előírást követelünk, és remélem, hogy ehhez a követeléshez más tartományok is csatlakozni fognak, mondta Reimann. Bréma már jelezte áprilisban egy megfelelő tilalommal való egyetértését. A jelenleg kidolgozás alatt álló törvényjavaslat akár 3000 eurós büntetést tervez, írja a Hannoversche Allgemeine Zeitung.

A rákkutatók szerint a dohányfüstös autók veszélyesebbek, mint a bárok

Már a múlt ősszel kiálltak az egészségügyi miniszterek egy összehangolt tilalom mellett, és ebben támagatást kaptak a német orvosi kamarától. A cigarettafüstnek semmi keresnivalója nincs egy gyerek tüdejében, ez a kamara álláspontja. A dohányzási tilalommal a gyerekek és a kismamák magzatai is jobban védve lennének a passzív dohányzás súlyos egészségügyi hatásaitól.


A Német Rákkutató Központ mérései szerint a méreganyag koncentrációja a dohányos autókban ötször magasabb, mint egy átlagos bárban. Ezért egyetlen felnőttnek sem lenne szabad olyan autóban dohányoznia, amelyben gyerekek vagy kismamák is ülnek.

Dohányzási tilalom az autóban, ha gyerek is utazik

A szövetségi kormány drogbiztosa, Marlene Mortler a közelmúltban rámutatott az autóban való passzív dohányzás veszélyeire. Már három vagy négy hagyományos cigaretta elszívásával is a levegő olyan szennyezetté válik, mint egy kocsmában.

Még elektromos cigaretta esetén is olyan aeroszolok kerülnek a levegőbe, amelyek a gyerekek légutait támadják. Az egészségügyi miniszeterek konferenciája felszólította a szövetségi kormányt, hogy fogadja el az országos dohányzási tilalom bevezetését.

Ezenkívül ideje lenne, hogy Németország utolsóként az Európai Unióban betiltsa a dohánytermékek kültéri és moziban történő reklámozását. Az egészségvédelem fontosabb, mint a dohányipar támogatása.

Forrás: Antenne BayernSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!