Ha egyszer nincs más megoldás, akkor vinni kell a kicsit bölcsibe. Csak kevés a bölcsődei hely, sok helyen várólista van, protekció kell, vagy szinte még szülés előtt jelentkezni. Nehéz, mert enélkül meg dolgozni menni képtelenség. Kivéve persze a magánfelügyelet igénybe vételével, de akkor meg a kereset arra megy el.

A mostani férőhelyek száma mindössze arra elég, hogy a három év alatti gyerekek 10-15 százalékát ellássák, a települések több mint 85 százalékában még mindig nincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti kicsiknek.

Tavaly közel kétezer gyerek felvételét utasították el azzal az indokkal, hogy nincs hely, leginkább Budapesten. A háromévesnél fiatalabb gyermekek közel negyede él olyan településen, ahol helyben nem biztosított semmilyen napközbeni ellátás. Tökéletes megoldás nincs, aki megteheti, fizetős bölcsibe adja gyermekét.

Tök jó, hogy gondolkodnak a megoldáson. Ki is találták, hogy kellenek a helyek, mi több, nem csak a nagyvárosokban, hanem már a 10 ezer lakosúnál kisebb településeken is szükség van kötelező lesz egy olyan intézmény fenntartása, ahol napközben háromévesnél kisebb gyerekekre tudnak vigyázni.

Van feltétel is: legyen legalább 5 kicsi, akiket szeretnének bölcsibe adni, vagy legyen legalább 40, 2 évesnél fiatalabb kisgyerek. Van még három lehetséges megoldás: létre lehet hozni mini, munkahelyi vagy családi bölcsődét.


Mini, munkahelyi és családi bölcsőde

A mini bölcsi azt jelenti, hogy egy csoportban legfeljebb hét gyerek lehet, akiknek az ellátásához elég egy kisgyermeknevelő és egy dajka. Ez csak simán kisebb, mint a normál bölcsőde, és a megnyitás feltételei is egyszerűbbek.

A munkahelyi bölcsődében is max. 7 gyermek lehet egy csoportban, melléjük pedig elég csoportonként 1,5 gondozó felnőtt. Azt nem határozták meg, hogy a fél gondozó melyik felére van szükség. Az ingatlant a munkahelynek kell biztosítani és fenntartani.

Bölcsődei férőhelygondok

A családi bölcsődét akár egy családi házban is lehet működtetni maximum öt kisgyermek számára. Ez a majdnem családi napközi. A most létező, jelenleg is csak bölcsődés korú gyerekeket fogadó családi napközik automatikusan átváltoznak 2016. november 30-ig erre, ha nem nyilatkoznak másképp vagy sehogy.

Úgy tűnik (a döntéshozóknak), hogy a családi napközikre az eddigi feladatokkal innentől kezdve nem lesz szükség. 2017-től megszűnnek, marad a három újfajta bölcsődetípus.

Úgy néz ki, hogy a hiányzó óvodai ellátást már nem kell pótolni, hiszen kötelező oviba járni, kötelező a délutáni iskolai foglalkozás is, ezért nincs miért fennmaradni ebben a formában.

A tervek szerint a szülőktől kérhető térítési díj a munkahelyi bölcsikben és családi bölcsődékben nem lehetne több, mint a gyerek családjában az egy főre eső havi jövedelem fele. Hagyományos bölcsődében és mini bölcsődében a jövedelem 25 százaléka lesz a felső határ, az ingyenes étkezésre jogosult gyerekeknél pedig csak 20 százalék.

Napközbeni gyermekfelügyeletek – pénzért

2016 végétől a bölcsődés korúnál nagyobb gyerekekkel is foglalkozó családi napközik a “napközbeni gyermekfelügyeletekre” fognak automatikusan átváltozni. Ez teljes egészében fizetős lesz, tehát a szülők, akik oda íratják a gyereküket, vállalják ennek a költségeit is.

Ide járhatnak majd a 3 év alattiak, vagy olyan óvodáskorúak, akiknek nem kötelező oviba járni: akár a család kérésére, akár mert nem vihetők közösségbe.

Jöhetnek olyan iskolások, akiknek még 16 óra után is szükséges a felügyelet, illetve olyan gyerekek is, akiket a délutáni iskolalátogatás alól felmentenek. Egy biztos: a napközbeni gyermekfelügyeletekért fizetni kell majd, ezt nem támogatja az állam.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!