Az aktív anya gyermeke is többet mozog – állapította meg egy több mint ötszáz mamát és négyéves gyermekét vizsgáló brit kutatás. Sok anya azonban lényegesen kevesebbet mozog, mint amennyi ajánlatos lenne – idézte a BBC hírportálja a Pediatrics című szaklapban ismertetett kutatást.

A Cambridge-i és a Southamptoni Egyetem tudósai pulzusmérő segítségével mérték legfeljebb hét napon át, mennyit mozogtak a résztvevők. Arra következtettek, a gyermekek egészségét javító törekvéseknek az anyáknál kellene kezdődniük.

A gyermekek nem “csak úgy maguktól mozgékonyak”, a szülők pedig nagy szerepet játszanak abban, hogy korán kialakuljanak az egészséges mozgási szokások – írták a kutatók.

A vizsgálat során 554 négyéves gyermek és édesanyja folyamatosan, álmában és a vízben is hordta mellkasán a könnyű pulzus- és gyorsulásmérő övet.

Aktív anya – aktív gyermek

Az anyák és gyermekeik adatai közvetlen összefüggést mutattak egymással – állapította meg Kathryn Hesketh gyermekgyógyász, a kutatás egyik vezetője.


Minél többet mozogtak az anyák, annál többet mozogtak a gyermekeik, és bár az nem derült ki a vizsgálatból, vajon az aktív kicsik futtatták-e maguk után a mamát, valószínű, hogy az egyikük aktivitása hatással volt a másikéra – magyarázta a kutató.

Az anya aktivitását befolyásolta, hogy dolgozik-e, illetve vannak-e a kicsinek testvérei. A tanulmány azt is megállapította, hogy amint anyák lettek, kevesebbet mozogtak a nők, és aktivitásuk gyakran nem tért vissza a korábbi szintre.

A mozgáshiány ezután hatással lehetett a kicsikre is – írták a kutatók.

Aktív anya - aktív gyerek“A fiatal szülőknek sok fontos tennivalója akad egyszerre, és nem mindig kerül a lista élére a sport. Azonban a kicsivel több anyai testmozgás is kedvező az egészségre, és nemcsak az övére, de a gyermek testi jólétére is. Elég lehet akár az egyszerű napi séta” – vélte Hesketh.

(http://www.bbc.com/news/health-26679906)

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!