A játék fontossága

Tényleg szükséges a játék a baba fejlődéséhez? Igen, abszolút. A játéknak kulcsfontosságú szerep jut a kicsi szociális, érzelmi, fizikai és kognitív fejlődésében. A játékon keresztül ismeri meg a baba a testét, a világot, és ehhez mind az öt érzékét használja, különösen az első életévben.

Ne érjen meglepetés, hogy megfog, megkóstol, megráz, nyomkod, tépked, megszagol, eldob… ami csak az eszébe jut az adott pillanatban. És ez így van jól. Ez a dolga.

A játék szíve a felfedezés, és a gyermek agyának minden egyes kísérlet, próba számít, még az is, ha épp kiveri a kezedből a neki szánt ételt. A csecsemőfejlődéssel foglalkozó szakértők előszeretettel fogalmaznak úgy, hogy a gyerek dolga a játék, a takarítás a játék után pedig nyilván a szülők feladata 🙂

Ahogy a kisbabából totyogó válik, a játéka egyre összetettebb és fantáziadúsabb lesz. A játékon keresztül gyakorolja a már megszerzett képességeit, és szívja folyamatosan magába, amit még el kell sajátítania, mint amilyen a függetlenség, a kreativitás, kíváncsiság, problémamegoldás.

Szintén fontos része a fejlődésnek az érzések, érzelmek felfedezése, a szociális készségek kialakítása. Jóval azelőtt, hogy a kicsi jó érzéssel meg tudná osztani a kedvenc játékát a testvérével, simán felajánlhatja egy babának vagy játékállatnak. Ahogy gyakran puszit is előbb kapnak a játékok, mint egy ember.


Az első spontán kérem és köszönöm is lehet, hogy egy játék során, mondjuk képzeletbeli partin csúszik ki a száján. És melyik szülő ne sietne egy tonnányi kötszerrel azonnal, amikor a csemete először mondja, hogy a mackó megütötte a fejét? 🙂

Milyen típusú játék a legjobb a gyereknek?

Ez a fejlettségi fokától függ. Mivel a játék az első eszköz, ami a gyermek segítségére van a világ megismerésében, az általa éppen használt és gyakorolt készségek, képességek adják a kulcsot ahhoz, hogy mi lenne a lejgobb tevékenység számára az adott időszakban.

Például ha egy 3 hónapos azt tanulja, hogyan kell egy tárgyat megragadni, hagyd, hogy nagy plüssökkel játsszon. Ha egy 12 hónapos az ok és okozat megértésén munkálkodik, játssz vele egy egyszerűsített bújócskát az asztal alatt, fotel mögött.

Az első életévben nagyon fontos a kapcsolódás az édesanyához és más emberekhez egyaránt. A csecsemők szeretnek mosolyogni, nézelődni, kacarászni. A nagyobb csecsemők élvezik a kukucs játékot, vagy olyasmit, mint az ici-pici pók.

Játék fontossága

Megérinteni, hangot kiadni vele, megrágni, eldobni, és egyéb módokon kísérletezni lenyűgőző elfolgaltság egy 4-10 hónaposnak.

Egy 12-21 hónaposnak virágzik a fantáziája. Különböző tárgyakkal imitál más tárgyakkal végzendő tevékenységet. Például telefonál egy hajkefével, az én fiam furulyázik egy fogkefével, egy játékot tologatva épp füvet nyír. Bármi érdekes lehet, és egyben hasznos is.

Nagyjából két éves kor körül lesz jellemző, amikor a semmiből “hoz létre” valamit. Játszhat egy cipősdobozzal, mintha az egy busz lenne, még berreg is hozzá, vagy egy műanyag játék gyűrűt akar megenni, mondván, hogy az egy fánk. De ez bármi lehet, papírgalacsingombóc leves, gyurmasüti, akármi.

Egy 30-36 hónapos már kész kis színész, és újabbnál újabb szerepekbe bújik. Lehet doktorbácsi, boltosnéni, vagy gyakran anya, apa.

Hogy mi a legmegfelelőbb játék a gyermek számára?

Legyen a kora az irányadó. Például egy 2 hónapos gyönyörködni fog egy rezgő mobilban, egy 15 hónaposnak már ennél több izgalom kell, például egy közös főzés a konyhában.

Hogy lehet a legtöbbet kihozni a gyerek játékidejéből?

Gondolj arra, hogy a játékidő több, mint egy játékkal töltött idő. Játék lehet valóban minden számára élvezetes tevékenység, amihez mozgás, emberek, tárgyak kapcsolódnak. Minden, a buborékfújás, az éneklés, a kádban a víz csapkodása, a szaladgálás körben a lakásban.

Egy 12 hónapos (és idősebb is, jóval idősebb) boldogan eljátszik egy hatalmas kartondobozzal, és számunkra elképzelhetetlen kalandokat él át benne, vele.

Heveredj le a földre a babával. Te vagy a jolly joker a játékokban, minden olyan tevékenységet még jobban fog élvezni, amit veled oszthat meg. Beszélj hozzá, énekelj neki, mondj mondókát, találj ki mesét, ez mind nagyon fejleszti őt.
Játszani akkor kell, amikor a baba jókedvű és kipihent. Hagyd abba, amikor a gyereknek már elég. A gyerekek eltérő mértékig terhelhetőek, mindnek máshol van az ingerküszöbe. Ha úgy látod, hogy már unott, nyűgös, fáradt, ideje szünetet tartani, enni, aludni, amire épp szüksége van. És ezt te érzed.

Adj esélyt a gyereknek, hogy ne csak veled, hanem egyedül és másokkal is játszhasson. Mindegyik típusú játéknak jótékony hatása van. Hagyd, válasszon ő, mit szeretne, és hagyd őt irányítani a játékot. Javasolhatsz újdonságokat, más lehetőségeket, új nézőpontot, de hagyd, hogy ő legyen a főnök.

Végtére is, a játék a szórakozásról szól, és ha van valami, amiben a gyermeked épp szakértő, az az, hogy jól érezze magát.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!