Nem mondhatnám, hogy ezt a négy (több is van, sokkal) apróságot a saját gyerekkoromban tanultam volna a saját apámtól. Nem volt tipikus apa-lánya kapcsolat köztünk. Mondjam már ki kereken: semmilyen sem volt, mert a szüleim elváltak, amikor egész kicsi voltam.

Így persze ki is mondták a károgók, hogy rám is igazak lesznek majd a statisztikák. A statisztikák, amelyek arról szólnak, hogy azok a lányok, akik apa nélkül nőnek fel, sikertelen kapcsolatok sorát tudhatják a későbbiekben magukénak, gondjuk lesz az önelfogadással és hasonlók.

Szerencsére nem így történt. A lányomat és az apját figyelve azonban rájöttem, hogy az ő kapcsolatuk is olyan, mint egy virág, amelyet ápolni kell napról napra. Van néhány dolog, amiben ha részesül a kislány, átsegíti pár nehezebb helyzeten gyerekkorában és később, a felnőtt életében.

Nem tettem sorrendbe, csak így jöttek.

1.) Kapjon dicséretet

Ezt persze minden lánynak (és fiúnak) hallania kell, de nem csak az anyukájától. Az apukájától éppen annyira. Minél több dicséretet kap otthon, annál kevesebbszer lesz szüksége arra, hogy máshonnét szerezze meg magának.


Mostanában persze nem szokás szembe dicsérni a gyerekeket, hogy szép vagy, okos és ügyes, pedig néha ennyi is elég, és egy-egy alkalomtól nem lesz belőle sem egy hiú és önző ember, sem pedig egy hencegő és lusta valaki a későbbiekben. Apa dicsér, anya meg okosan dicsér 🙂

Apa dicsérete egyetlen dolgot jelent: a kislány számára legfontosabb férfi a világon őt minden szempontból abszolút csodálatosnak és szerethetőnek találja. Ez pedig nagyon fontos egy kislánynak.

2.) Kapjon támogatást

Balettozik és bemutató óra van? Apát fogja keresni a tömegben. Anyák napi ünnepség? Apa kezét fogva mutatja meg a legkedvesebb játékait – apának. Sportol? Apa kedvéért még jobban fog igyekezni.

Nem értesz egyet a gyerekkel a hobbijában, munkájában, kapcsolatában? Hallgasd meg, értsd meg, és csak akkor adj tanácsot, ha kér. De soha ne nyomd le, soha ne mondd neki, hogy “ugye én megmondtam”.

Ez ugyanis nem a te dolgod, millióan fogják megtenni helyetted. A te feladatod, hogy emlékeztesd őt, hogy életének minden szakaszában, minden lépésénél ott leszel, támogatod, amiben tudod, és ez sosem lesz másként.

3.) Szabad sírni!

A nők érzelmi “lények” 🙂 A fiatal lányok különösen érzékenyek, és egy férfinak gyakran okoznak nehéz pillanatokat a könnyek. Ha semmi mást nem tudsz tenni a gyermekedért, legalább az érzéseit hadd fejezze ki. A saját érzéseit. Hallgasd meg, beszéljetek róla, és biztosítsd, hogy a vállad mindig ott lesz, ha előtörnek a könnyek. Tartalék ing, plusz zsepi segíthet.

Soha ne mondd neki, hogy hagyja abba, hogy ne sírjon, hogy nem nagy dolog, vagy hogy hamar túl lesz rajta. Ez csak azt az érzést eredményezi benne, hogy nem érted meg, és nem számíthat rád, ha belül fáj valami.

4.) A kedvenc közhelyem: szeresd az anyukáját 🙂

Függetlenül mindentől, szeresd az anyukáját, és mutasd is ki. Még akkor is, ha azt mondja, “apa, ez undorító” 🙂 Tiszteld az anyukája véleményét, tartsd tiszteletben azt a tényt, hogy ez a nő hozta világra a lányodat, a legnagyobb csodát az életedben.

A lányod a ti kapcsolatotokból (te és az anyukája) fogja megtanulni, pontosan mit fog (kell és lehet) tolerálni a saját majdani kapcsolataiban. Ne mutass neki példát tiszteletlenségből és bántásból. A végén az ő fájdalma neked százszor jobban fog fájni. Szeresd a lányodat és az anyukáját.

És soha, de soha ne felejtsd el: minden nagyszerű gyermek mögött áll egy igazán lenyűgöző apa! 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!