Olyan egyszerűnek tűnik! Megveszed, elkészíted, odaadod, ennyi az egész. Vagy mégsem? Mikor, milyet, mennyit, és mi van, ha nem jó a babának

A tápszerrel kapcsolatban is éppen annyi a kérdés, mint a szoptatással, és ha már azt hiszed, mindent tudsz, újak merülnek fel.

Ezek most az első körben aktuális kérdések és a válaszok.

Elöljáróban: a dobozokon van elkészítési útmutató. A lépések egyszerűek:

  • felforraljuk és visszahűtjük a vizet, de ne legyen hideg, melegebb vízben egyenletesebben oldódik a tápszer
  • cumisüvegbe öntjük
  • beletesszük a szükséges mennyiségű port, összerázzuk
  • ellenőrizzük a hőmérsékletet a csuklónk belső részén
  • megetetjük a babát 🙂

A kérdések:


1.) Milyen vizet kell használni a tápszer elkészítéséhez?

Használhatsz ásványvizet, babavizet és sima csapvizet is. Ha az utóbbi mellett döntesz, forrald fel és hűtsd vissza, mielőtt az üvegbe öntöd.

Amennyiben gyakran előfordul, vagy tudatosan választod az ásványvizet, akkor eleve olyat vásárolj, amelyiken feltüntették, hogy babák is fogyaszthatják, nehogy túl magas legyen az ásványianyag tartalma.

Ha egyszer véletlenül előfordul, hogy nincs nálad babának való víz, nem lesz semmi baja egy rendes ásványvíztől sem, de ez legyen egyszeri alkalom.

2.) Mennyit keverjek be: egy evésnyit vagy egy napit?

A hivatalos válasz erre az, hogy a tápszert mindig közvetlenül evés előtt kell elkészíteni, és csak frissen szabad adni a babának. A tápszerek ugyanis nem sterilizáltak.

Az előre elkészített, és nem megfelelő módon tárolt tápszerben nagyon hamar mikroorganizmusok fejlődhetnek és szaporodhatnak. Az pedig nagyon fontos, hogy a kisbabád mindig a legbiztonságosabb, friss és romlatlan ételt kapjon.

A kórházakban ezzel szemben egyszerre egy napi adagot kevernek be. Ha tehát valamiért nincs lehetőséged közvetlenül etetés előtt elkészíteni, akkor te is megteheted, ha van steril edényed, amiben felforralod és visszahűtöd a vizet, elkészíted a napi adagot, majd kellő mennyiségű és megfelelően sterilizált cumisüvegbe töltöd. Ezután lezárod, lehűtöd, amilyen gyorsan csak tudod.

Ebben az esetben is a hivatalos verzió az, hogy maximum 12 órán belül használd fel, de a csecsemősök szerint 24 órán át tárolható így. Minden etetés alkalmával a szükséges adagot kell kivenni és megmelegíteni a babának.

A megmaradt, bekevert tápszert minden alkalommal szívfájdalom nélkül ki kell önteni.

3.) Utaznunk kell, mit csináljak?

Ha meg tudod oldani, hogy ott készítsd el frissen a tápszert, ahová mentek, akkor inkább válaszd azt. Vigyél forralt és visszahűtött vizet magaddal, és akkor szinte bárhol megmelegítheted, ahol van egy mikró vagy egy tűzhely. Ha vettél melegítőt is, akkor pedig csak egy konnektorra lesz szükséged.

Ha nem megy, akkor kénytelen vagy előre elkészíteni. Ebben az esetben figyelj a megfelelő tisztaságra (sterilizált üvegek), a hűtésre (az úton ne változzon a hőmérséklete).

Ha ez sem megoldható, akkor még mindig választhatsz olyan tápszert is ezekre az alkalmakra, amelyek előre be vannak keverve, semmit sem kell csinálnod velük.

4.) Hidegen vagy melegítve kell adnom a babának?

Melegen, de semmiképpen sem forrón. A meleg ebben az esetben szobahőmérsékletűnél kicsit melegebb, kb. a tested hőmérsékletét jelenti.

A melegítés külön művészet, akár tápszert, akár lefejt anyatejet melegít az ember. Alapvetően nem javasolt a mikróban való melegítés. Ennek oka az ételre gyakorolt hatása, hogy nem egyenletesen melegít, és könnyű túlforrósítani a babának azt a kicsi mennyiséget.
A cumisüvegben melegített tápszer hőmérsékletét ellenőrizni kell, mielőtt a baba megkapná. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy a csuklód belső részére cseppentesz belőle.

5.) Gyakrabban tűnik éhesnek. Táplálhatom igény szerint?

Tulajdonképpen igen, csak némi odafigyelésre lesz szükség. Míg a szoptatás sok mindenre gyógyír, nem csak éhség esetén bevethető, a tápszer erre nem alkalmas.

Szoptatott babát nem lehet túletetni, de a tápszert kapót igen. Tápszerből a babák gyakran annyit esznek, amennyit kapnak. Természetesen ebben is van kivétel, akit nem lehet megtömni, ha nem akarja, ezt csak te tudod eldönteni, kitapasztalni.

A babára nagyon figyelve megtanulod, mikor sír az éhségtől, vagy jelzi, hogy hamarosan enni kér, és mikor más a baj, ölelést kér, pelus baja van, fáj a hasa, akármi lehet. Így nem baj, ha nem az órát lesve döntöd el, mikor is kell neki enni adni, hanem a babát lesve. Közben pedig figyelned kell az adagra is.

Ahogy az anyatejes babák annyit esznek, amennyit akarnak, úgy kitapasztalhatod, hogy mennyi az ő etetésenkénti adagja. Ez lehet pont annyi, amennyit a dobozra írnak, de lehet több és kevesebb is. Figyeld a babát, mit jelez evés közben és után. Ezzel jutsz a legközelebb az igény szerinti tápláláshoz.

8 tápszeres kérdés

6.) Miért a HA tápszert írta fel a gyermekorvos? Drága!

Valószínűleg valamilyen okot lát rá. Ilyen ok lehet, ha a családban van allergiás, a hipoallergén (ez a HA) tápszer pedig kevésbé vált ki allergiát. Igen, valóban drágább a többi tápszernél, és nem is ízlik minden babának.

Adják akkor is, amikor allergiás tüneteket produkál a baba. Ez lehet bőrreakció, kiütés, lehet hasfájós, hasmenéses, véres lehet a széklete. Ha ilyesmit tapasztalsz, kérd ki az orvos tanácsát.

Gyakran felírják pusztán elővigyázatosságból is. Ha nem érted, miért kapod a receptet, kérdezd meg. Ha nem muszáj, és drágának találod, akkor beszéld meg a gyermekorvossal.

7.) Sokat bukik a baba, lehet a tápszertől?

Vannak bukós babák, akik sokat buknak, bármilyen praktikát is alkalmazol. Néha nem válik be az ágy fejrészének döntése, a folytonos büfiztetés, a szinte függőlegesben tartás. Van AR (antireflux) jelölésű tápszer is, ha ezt adod neki, az segít a gyakori bukásokat megakadályozni.

Segíthet, de nem csodaszer. Gyakran csak kevesebbet fog bukni valamivel, és előfordulhat, hogy a baba kevesebbet fog kakilni. Ebben az esetben szokták ajánlani, hogy vegyesen kapja a baba a tápszert.

A szoptatott babáknál gyakran javasolják, hogy szoptatás közben is többször vegyék le mellről, és büfiztessék meg. Ez a tápszer esetén is működhet, ha többször kiveszed a szájából a cumit. Elméletben ugyan nem nyel közben levegőt, a valóságban meg mégis. Valamennyit ez is segíthet csökkenteni a bukást. El lehet menni hasi ultrahangra, hogy megállapítsák, nincs-e szervi elváltozás.

8.) Fáj a hasa, és nehezen kakil. Másik tápszert adjak neki?

Van prebiotikumokkal dúsított tápszer, amitől a babák széklete lágyabb lesz, mint egyébként. A tápszert nehezebben emésztik meg a babák, mint az anyatejet. Teljesen más a székletük is, mint a kizárólag szoptatott babáknak. Más a színe, az állaga és a gyakorisága is. Ez normális, de attól a babáknak még kellemetlen és fájhat. Próbáld ki ezt a fajta tápszert, esetleg segít.3 hozzászólás

  1. Horváth Mária
  2. Apuka
    • Fehér Gábor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!