A tápszeres etetés is lehet éppen olyan csodálatos, mint a szoptatás, hiszen a babát öleled, bújik, látod, ahogy élvezi az ételt, szuszog jóllakottan. Az üvegből való etetésnek is vannak aranyszabályai, amikkel nem árt tisztában lenni.

A cumisüveggel tehát nem csak a tápszert adó anyukáknak kell megismerkedniük, hanem gyakran azoknak is, akik szoptatják gyermeküket, és írhattam volna fordítva is. Egyik sem több vagy kevesebb a másiknál, mindkét édesanya ugyanarra törekszik: hogy a gyermeke jóllakjon, egészséges legyen, és megfelelő táplálék kerüljön a pocakjába.

Tápszeres etetés – mintha szoptatnád

A legtöbben egyetértenek abban, hogy a baba első heteiben nem kell egy szoros és merev ütemterv, de azért egy hozzávetőleges napirendet nem árt kidolgozni. Ez azt is jelenti, hogy ha igény szerint szoptatnál, amikor a baba éhes, és nem akkor, amikor az óra jelez, ugyanakkor adod neki az üvegből is.

De ez valójában nem egyszerű. Nagyon kell figyelni, hogy a baba jelzéseit pontosan értelmezd, hiszen nem biztos, hogy az éhségtől sír.

És hogy mennyit? A baba leginkább annyit eszik üvegből, amennyit kap, de természetesen kivételek mindig vannak. Létezik olyan baba (pl. az én a lányom is ilyen), akit képtelenség volt meg- és túletetni, ha nem kért.


Szerencsére a tápszereken feltüntetik az adagolást. De ez nem azt jelenti, minden egyes étkezéskor grammra pontosan annyit fog megenni, hiszen mi sem vagyunk erre képesek. Nem is beszélve arról, hogy minden baba más, más anyagcserével, más étvággyal.

Tehát megtömni felesleges, semmi értelme próbálkozni vele, ha nem kér, hát nem kér. Ahogy a gyermekorvosunk mondta: egy gyermek sem hal éhen, ha van mit enni. Hogy elég-e az adag, azt is a baba jelzései alapján (elégedett-e evés után, láthatóan jóllakott, szépen hízik) kell eldöntened.

Cumisüveg - tápszeres etetés

Az üvegek sterilizálása

Kell sterilizálni őket, minimum az első használat előtt, de nekünk például a kórházban azt tanították, hogy az első hetekben minden etetéskor, később elég naponta egyszer. Én folyamatosan sterilizáltam különböző módszerekkel, és nem bántam meg. Inkább néhány felesleges mozdulat, mint baj legyen.

Jó megoldás a lobogó vízben kifőzni, amit lehet, jó a mikrós sterilizáló is, meg a tablettás (folyékony is van) változat is. A tablettás és folyékony sterilizáló szerek használata után langyos vízzel el kell a darabkákat alaposan öblíteni.

A sterilizálás minden alkatrészre vonatkozik (kivéve, amire ráírják, hogy tilos), az üvegre, a cumira, a kupakra, a mellszívóra és alkatrészeire (ha használsz). A mellszívót teljesen atomjaira kell bontani, és úgy tisztítani.

Tápszer anyatejjel keverve

Semmi rossz nincs benne, elvben könnyebb lehet így. Mégsem ajánlják, hogy az összes lefejt tejet belekeverd az elkészített tápszerbe. Ennek egyszerű oka van, hogy ha a baba nem eszi meg az egészet, kárba vész a kincset érő anyatej.

Az elkészített tápszert hamar fel kell használni, ha a baba már evett az üvegből, az anyatejet viszont több órára is be lehet tenni a hűtőbe még abban az üvegben is, amiből ivott. Ezért mondják, hogy először kapja meg a baba az anyatejet, és ha nem elég, jöhet a pótlás.

Egyébként el lehet készíteni egy napi adagot is egyszerre a tápszerből, és megfelelő módon tárolva semmi baj sem lesz. A lényeg, hogy abban az üvegben nem szabad tárolni, amiből már evett a kicsi.

Vannak anyukák, akik belekeverik a tápszerport a lefejt anyatejbe, hogy növeljék annak kalóriaértékét. Ez nem jó ötlet. A tápszer mikrotápanyagai így annyira koncentráltak lesznek, hogy az a baba még fiatal veséjét nagyon leterheli. Maradj a dobozon feltüntetett utasításoknál.

Az üveg melegítése

A legtöbb babának jobban ízlik a langyos tej, bár vannak néhányan, akik kifejezetten szobahőmérsékleten, vagy kicsit hidegebben szeretik. A megoldások: meleg (nem forrásban lévő és nem is forró, 60°C-nál nem melegebb) víz használatával, vagy csap alá tartva, esetleg az üvegmelegítő megvásárlásával.

A mikró nem jó megoldás, még akkor sem, ha az a legkényelmesebb. A mikró egyenetlenül melegít, ez okozhatja a tápanyagok lebomlását, vagy éppen égési sérülést is a babának.

A legkényelmesebb helyzet

Ezt a baba tudja, ő dönti el, jelzi is, csak figyelni kell rá. Ha nagyon hangosan eszik, lehet, hogy sok levegőt nyel, ami a büfivel nem biztos, hogy jól tud távozni, fájni fog a pocakja. Hogy kevesebb levegőt nyeljen, próbáld 45 fokos szögben etetni, és figyelni arra, hogy a cumiban mindig legyen tej vagy tápszer, ne üresen szívogassa.
Üvegek és cumik cseréje

Folyamatosan figyelni kell az üvegek és cumik állapotát, hogy mennyire kopottak és elhasználódottak.
Néhány jel:

  • a cumi túl gyorsan engedi át a tejet vagy tápszert;
  • elszíneződik;
  • lágyul, ez az egyik első jele, hogy cserélni kell: húzd meg keményen, és ha visszapattan az eredeti formájába, akkor jó, ha nem, ki kell dobni;
  • reped, szakad, mállik: azonnal ki kell dobni.
  • Az üveg is színeződik, reped egy idő után, kis csíkok látszanak rajta. Ebben az esetben azt is cserélni kell.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!