Tápszer elkészítése – a 4 legfontosabb szabály

A tápszer elkészítése gyerekjátéknak tűnik, mégis van néhány egyszerű pont, amelyekre figyelnünk kell közben. A legelső feladatunk, hogy a tápszer vásárlásánál figyeljünk nagyon oda. Tápszerhez többféleképpen is juthatunk, felírhatja gyerekorvos receptre, így olcsóbb, és megvehetjük simán különböző boltokban is.

Ha a gyerekorvos írja fel, az anyagiakon annyival járunk jobban, hogy jó eséllyel a babának megfelelő tápszerhez jutunk, bár némi olvasgatás után a boltban is egyszerűen megkaphatjuk a babánk igényeinek megfelelőt. Az első, amire tekintettel kell lenni, az a baba életkora, súlya, és rögtön ezután az egyéni szükségleteket kell nézni.

Figyelni kell a lejárati dátumra, a hibátlan csomagolásra, mert a bontott tápszer az előírt tárolási szabályok betartásával is csak 30 napon belül adható a babának, azután meg kell válni a maradéktól. A tápszer elkészítése előtt sterilizáljunk, mossunk kezet, és amíg nem megy rutinból, nézzük meg a dobozon feltüntetett elkészítési módot és kimérni való mennyiséget.

Tápszer elkészítésének szabályai

A szükséges vizet kétféleképpen kaphatjuk meg. A gyorsabb és bárhol alkalmazható, ha babavizet veszünk. Ez egy olyan ásványvíz, amit direkt kicsiknek fejlesztettek ki, és nem kell forralni vagy melegíteni ahhoz, hogy tápszert keverjünk belőle. Az egyetlen, amire itt figyelni kell, hogy a felnyitás után csak 24 óránk van forralás nélkül felhasználni, utána ezt is forraljuk és visszahűtjük.


Ahogy a sima vizet is. Felforralhatjuk edényben, vannak, akik direkt erre a célra tartanak egy kisebb edényt (főleg a nagymama ötlete és nyomása alapján), de forralhatjuk vízforralóban is. Az alapos forralás után vissza kell hűteni nagyjából 40 fokosra.

Ezt a felforralt és visszahűtött, vagy frissen bontott babavizet az etetésre használt pohárba, üvegbe öntjük, és hozzámérjük az előírt mennyiségű port. Ez a mennyiség általában 1 mérőkanálnyi por 30 ml mennyiségű vízhez, de a dobozon található utasítás a mérvadó.

Ehhez van egy mérőkanál a dobozban, később is több célra használható amúgy a konyhában. A pontos méréshez figyelni kell, hogy a por ne legyen púposan a kanálkában. A vízbe tett port, vagy a port a ráöntött vízzel alaposan elkeverjük, összerázzuk, kinek mi a bevált tápszer elkészítési módszere.

Mielőtt a baba megkaphatná a gondosan elkészített ételét, ellenőrizni kell a hőmérsékletét. A megfelelő hőmérséklet, amelyen a tápszer fogyasztható, nagyjából 37 fok. Ez megfelel az anyatej hőmérsékletének is, amely az anya szervezetének hőmérséklete szerint alakul.

A hőmérséklet ellenőrzéséhez nem kell beledugni az ujjunkat, ahogy nem kell hőmérőt sem használni, tökéletes mérőműszerként működik a bőrünk. Az egyik legjobb pont az ellenőrzésre a csukló belső fele, ahol a bőrünk nagyon érzékeny, és biztosan feltűnik, ha a tápszer túl melegre sikerült.

Amennyiben melegnek érezzük, akkor hideg folyóvíz alá kell tartani addig, amíg megfelelő hőmérsékletűre nem hűl. Ha túl hidegre sikerült, akkor nem mikróba kell tenni, mert az egyenetlenül melegít, hanem egy adag forró vízbe állítva hamar átmelegíthető.

Ha a baba nem ette meg az egész adagot, akkor hűtőben tárolva még egy napig (24 óra a bekeveréstől) újra felmelegítés után felhasználható. Ha még mindig nem fogy el, akkor muszáj kiönteni, többször nem szabad melegíteni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!