Női tej és tápszer

Ez a téma újra és újra indulatokat kelt. Akik szoptatáspártiak, és elvakultak is egyben, azok nem hajtogatnak mást, mint hogy a gyermeknek legalább hat hónapos koráig anyatejet kell kapnia. Szinte sugallják, hogy aki nem szoptat, az rossz anya, szinte már nem is anya.

Aki szeretett volna szoptatni, de bármi oknál fogva nem sikerül, az sokszor amúgy is kesereg ezen eleget, nem tesz jót neki még egy ilyen szentbeszéd is.

Kétségtelen tény, hogy a legjobb a babának az anyatej. Néha nincs. Néha nem lehet. Egy tökéletes világban minden anyának lenne megfelelő mennyiségű teje mindaddig, amíg azt a gyermek igényli.

De a világ nem tökéletes. Így vannak babák és anyukák, akiknél a szoptatás nem tartozik a választható dolgok közé, így azon lehetőségek közül választanak, amelyek megmaradtak. De mi marad?

Női tej

A női tej is anyatej, csak nem a baba édesanyjáé. Emlékszem, először meglepődtem a kórházban, amikor minden szoptatáskor fel kellett írni, hogy mit és mennyit kapott a baba enni, valahogy így: 120 T (tápszer) és 60 NT (női tej). Én mindig anyatejet írtam, mert nem tudtam, mi az NT. Azt mondták, nem reklámozzuk, hogy ki milyen tejet ad, női tej mindegyik. Igaz.


Ha nincs tejed, és gyűlölöd a tápszer gondolatát, próbálkozz meg a női tejjel. Ha a kisbabád bizonyítottan rászoruló, és még nincs 8 hónapos, ingyenesen megkaphatja más édesanya tejét. Hogy ki is a rászoruló, azt egy miniszteri rendelet (47/1997. (XII. 17.) NM) határozza meg. Annak alapján rászorulónak minősülnek azok a kisbabák, akik:

 • koraszülöttek,
 • kis súllyal születtek,
 • minden baba, aki táplálkozási allergiás,
 • felszívódási zavarban szenved,
 • hasműtéttel járó fejlődési rendellenessége van,
 • és azoknak az anyukáknak a babái is, akiknek valamilyen fertőző betegségük van,
 • vagy szoptatás alatt nem szedhető gyógyszert kell szedniük, akár tartósan, akár csak egy ideig,
 • vagy pszichés ok miatt nem tudnak szoptatni.

Ha úgy gondolod, te és a babád beletartoztok a jogosultak körébe, ne habozz egy percet sem. Hogy miért ne? 3 oka is van:

 • Az igénylés egyszerű: kell hozzá havonta egy recept a gyermekorvostól, ráírja azt is, hogy mennyi tejre van szükség, és arra a területileg illetékes anyatej-elosztóban “megszerzik” a tejet (megrendelik az Anyatejgyűjtő Állomástól).
  Mivel nincs mindig annyi tej, mint amennyire szükség lenne, ezért garancia nincs arra, hogy minden nap meg is fogod kapni az igényelt mennyiséget.
 • Ne habozz azért sem, mert ez nem szégyen. Azok az édesanyák, akik adnak tejet, a legjobb szándékkal, és a legnagyobb örömmel teszik, és jó a tudat, hogy segíteni tudtak egy kisbabán, aki pont olyan, mint a sajátjuk.
  Ismerek személyesen egy ilyen édesanyát, elmondta a procedúrát, amin át kellett esnie. Nem egyszerű, és sokan mégis megteszik. Ha pedig ők erre képesek, akkor egy receptet kérni, majd “kiváltani” nem is olyan nagy feladat.
 • Ne habozz még azért sem, mert a saját tejed után még mindig ez áll a legközelebb a baba igényeihez. Jók nagyon a mai tápszerek, de mégsem emberi (női) tejből készülnek.

Női tej és tápszer

Mit tudunk erről a női tejről?

Az édesanyáknak egy csomó vizsgálaton kell átesniük, vagy negatív eredményt igazolniuk, mielőtt elkezdhetnének tejet adni. Ezek a következők:

 • a terhesség alatt kapott papírokból elő kell venni a Wassermann vizsgálat eredményét, aminek negatívnak kell lennie
 • ellenőrizni kell a bőrt, hogy nincs semmilyen probléma
 • kell egy éven belüli negatív lelet a tüdőszűrésről
 • vérvizsgálat, ahol a HIV-et szűrik
 • székletvizsgálat egy hónapon belüli negatív eredménnyel

Ha mindez megvan, akkor kezdődhet a tej leadása. Abból mintát vesznek, és laborban megvizsgálják. Ellenőrzik, hogy valódi és nem hígított tejet kaptak-e. Ezután pasztörizálják, aminek megfelelőségét szintén ellenőrzik. Az anyatejet csak ezek után adják ki. Mivel a tej pasztörizált, hűtőben eltartható egy-két napig gond nélkül a megfelelő fokon (4°C) felhasználásig.

A babának a női tejet odaadni ugyanúgy kell, mint a saját lefejt tejet. Felhasználás előtt melegíteni kell, amihez a mikró a legkényelmesebb, de nem a legjobb választás. Sokkal macerásabb, de a babának jobb a tűzhelyen melegített vízbe tenni, és úgy felmelegíteni.

Fontos, hogy nem szabad felforralni, és melegítő víz sem lehet 60°C-nál forróbb. Ha a baba nem ette meg a felmelegített tejet, ki kell önteni, mint a saját lefejt tejet.

Tápszer

Ha egyik út sem járható, nincs tejed, és nem is kaphatsz, marad a tápszer. Ettől sem vagy rossz anya. Sajnos a szoptatós anyukák ezt nem értik meg, és felróják a tápszert adónak a “bűnét”, aki sokszor még saját magának sem képes megbocsátani. Nincs itt semmilyen bűn. Ez egy helyzet, amit így lehet megoldani.

Ettől függetlenül azt mondom, hogy aki tud szoptatni, az szoptasson, akármilyen kevés teje is van. Ha kell kiegészítés, pótlás tápszerből, még akkor is jó, mert azért a megkapott anyatej jótékony hatása érvényesülni fog.

Persze nem a legkönnyebb vegyesen táplálni egy kisbabát, ki így, ki úgy oldja meg. Van, aki méricskél, és számolgat, más az ösztönére és a baba ösztönére hallgat. A lényeg: megoldható.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!