Ha már egyszer fejsz, el kell gondolkodnod a lefejt anyatej tárolásán is. A legelső gondolat az, hogy ez egyszerű, le kell fejni, beleönteni valamilyen tartóba, és irány a fagyasztó. Aztán a tényleges megvalósítás előtt rettentő sok kérdés merül fel hirtelen. Pedig valóban egyszerű. 🙂

A nulladik szabály: a mennyiség

Az egyetlen valódi odafigyelést igénylő részlet itt az, hogy egy adagban maximum annyi legyen, amennyit a baba nagy valószínűséggel egy evésre megeszik. Kevesebb lehet, természetesen, hiszen több adagot kiolvaszthatsz, de a már kiolvasztottat nem fagyaszthatod vissza.

Hogy mennyit tudsz fejni, az egyéni, de ha már egyszer lefejted, miért dobnád ki? Ráérsz akkor is kidobni majd, ha már biztosan nem fog elfogyni, vagy annyi van a hűtőben, hogy több már nem fér.

Az első szabály: a tisztaság

A fejéskor figyelni kell a higiéniára, a megfelelő fertőtlenítésre. Ez vonatkozik a mellszívóra, kézre, mellre éppen úgy, ahogy az anyatej tárolására választott edényre (doboz, zacskó, akármi) is.

Legyél biztos benne, hogy nem kerülhettek a tejbe fejés közben baktériumok, mert azok tovább fognak szaporodni. Még a fagyasztás sem árt nekik, felolvasztáskor újra elkezdik a sokasodást.Ha fagyasztásra szánod a tejet, akkor a fertőtlenítés legjobb módja a kifőzés, a sima mosogatás és a Neomagnol nem elég.

A második szabály: az edény

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb tejtartó edényt. Fontos részlet: a számodra legjobbat keresd meg. Több szempontod is lehet: az egyéni ízlésed, a pénztárcád, a fagyasztó mérete, akár a kézügyességed, vagy hogy akarod-e később is használni. Ezeket te döntöd el, de van két alapszabály: legyen fertőtleníthető és jól záródjon.

Jók a tejtároló zacskók és poharak is, többfélét is lehet kapni mindegyikből. Személy szerint én az Avent poharait vettem, mert jó a méretük, kényelmes velük dolgozni, rátehetőek a mellszívóra is, később is használhatóak, és béna vagyok a zacskókhoz.

Ha a zacskót választod (helytakarékosság miatt jók), akkor a legegyszerűbb, ha cumisüvegbe fejsz, és abból öntöd át a tejet a zacskóba, amit előtte egy pohárba állítottál, megcímkéztél. Érdemes a dátumon túl felírni a mennyiséget is, ha nincs jelölve a dobozon vagy zacskón. A zacskók gyárilag sterilizáltak.

Ami biztosan nem jó, ha bármilyen megmaradt dobozba vagy zacskóba akarod a tejet tenni. Ezek nem fertőtleníthetőek tökéletesen, és nem zárhatóak légmentesen. Ha biztos vagy benne, hogy még aznap felhasználod a lefejt anyatejet, akkor a jól lezárt cumisüvegben is maradhat addig.

A lefejt anyatej tárolása

A nem egyszerre fejt tejet ne öntsd össze egy edénybe. Ha már egyazon hőmérséketűre hűltek a hűtőben, akkor elvileg szabad, de a legbiztosabb a külön edény, vagy zacskó minden adagnak.

A harmadik szabály: a hőmérséklet

Nem jó megoldás a hűtőszekrény ajtaja. A legjobb, ha te magad ellenőrzöd egy hőmérővel a hűtőszekrényben uralkodó hőmérsékletet, több ponton is. Röviden összefoglalva nem hűtőben inkább ne tárold, de ha muszáj, egy-két órán át nem lesz baja.

Hűtőben biztonsággal eltartható egy napig, fagyasztóban pedig (a fagyasztó hőmérsékletétől függően) fél vagy egy évig.

Jó ötlet lehet a hűtőben egy külön rekeszt fenntartani erre a célra, hogy az anyatej minél kevésbé érintkezhessen más élelmiszerekkel.

Ebben a táblázatban a lefejt anyatej maximális eltarthatóságát találod. A koraszülött babák esetében a tejet rövidebb ideig ajánlott tárolni, mint az egészséges, érett újszülötteknél. A maximális időtartam függ a fagyasztó teljesítményétől is.

Ezeken a helyekenennyi fokonmaximum eddig tárold
szobában, konyhában, hűtőn kívül25°C felettne tárold, tedd hűtőbe!
15-25°C között1 óra
15°C alatt12 óra
hűtőszekrény belsejében, nem ajtóban0-6°C között2 nap
fagyasztóban (*)-6°c-on2 hét
fagyasztóban (**)-12°c-on3-6 hónap
fagyasztóban (***)-18°c-on6 -12 hónap

A negyedik szabály: a felolvasztás

A fagyasztott anyatej felolvasztásra nagyon kell figyelni. Ha van idő, akkor a legjobb megoldás, ha szépen kiolvad a hűtőben. Ha gyorsabban kell, akkor melegíts vizet, és állítsd bele a tejes edényt. A víz ne legyen melegebb 40°C-nál.

A mikró nem jó, még akkor sem, ha nagy gyermekkórház csecsemőosztályán úgy csinálják (saját tapasztalat).
Akkor jó az anyatej, ha testhőmérsékletű lesz, ezt ellenőrizheted a csuklód belső felén, vagy a könyöködön is, csak ne lógasd bele, hanem cseppents rá. A fagyasztott anyatej felengedés után szétválik zsíros és vizes részre, ez normális. Hogy ezt rázni vagy keverni kell, szerintem nem fontos, mások szerint igen. Mindenki a saját belátása szerint.

Az anyatej szaga és íze is változik kicsit, ha a baba nem kéri, ne erőltesd. Ha főzelékbe akarod tenni, akkor hagyd kiolvadni, főzd meg a főzeléket, és a végén keverd hozzá, amikor a főzelék egy kicsit már hűlt, különben valószínűleg büdös lesz. Nem rossz, csak büdös. Amit nem evett meg a baba ebből a főzelékből, akármiből, dobd ki.

A végére pedig: az egyszer már felolvasztott tejet újra visszafagyasztani nem szabad!Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!