Az anyakelengye másik fontos, és sok vitára okot adó darabja a mellszívó.

Várandósságunk alatt sokunknak alaposan az agyunkba vésik, hogy minden szoptatás után üresre kell fejni a mellet, különben nem lesz tejünk. Mások szerint viszont az ősember sem fejt, mégis tudott szoptatni, tehát nem kell fejni soha.

Ennyire sajnos tapasztalatom szerint nem egyszerű az élet. Az igényei és a helyzete mindenkinek más és más, célszerű tehát előre elgondolkodni ezen a kérdésen is.

És akkor még nem is szóltunk a váratlan helyzetekről. Nagy általánosságban természetesen igaz, hogy fejni csak akkor kell, ha túlzottan tele van a mell, meg hogy csak addig, amíg érvényesülni tud a kereslet – kínálat elve. Mind igaz.

Azt is gondolhatod, ha mégis szükséged lesz rá, kérhetsz kölcsön valakitől, vagy ráérsz megvenni. Hiszen alapból az a természetes, hogy úgy indulunk, hogy nem kell a mellszívó, mert a legtermészetesebb dolog a szoptatás, akkor minek ide szívni?


Ha nem vagy biztos magadban, és belefér egy esetlegesen felesleges kiadás, vegyél. Sosem árt, ha van egy kéznél. Előre nem lehet tudni, a baba mennyire lesz ügyes, ki fogja-e tudni rendesen üríteni a mellet, elég lesz-e neki rögtön az elején a tej. Tapasztalatom szerint a fejéssel elő lehet segíteni, lehet fokozni a tej termelődését.

És mi van akkor, ha váratlanul kórházba kerülsz, a kicsi meg inkubátorba?

Először kérdezősködsz, pl. nővérektől, védőnőtől, kismamáktól. Szépen hangzik, hogy majd a kórházban adnak kölcsön, de erre csak akkor számíts, ha még a terhességed alatt megbizonyosodtál róla, hogy van egyáltalán mellszívójuk.

A legtöbb kórházban még lázmérőt is vinni kell, mert csak rövid időre adnak. Tehát jó eséllyel nincs mellszívó, sem elektromos, sem kézi, folyamatos használatra meg pláne. És akkor még szó sem esett a sterilizálóról például.

Kórházanként más a szokás (ezt már megszokhattuk, mindig minden más és más  🙂 ), egyáltalán nem garantált, hogy lesz idejük, kedvük, energiájuk tanítani, mutogatni a fejéssel kapcsolatban bármit is.

A kismamák is mind mást mondanak, természetesen a saját tapasztalataik alapján. És ez így van jól. Ha sokat kérdezel, talán lesz hasonló eset, mint a tiéd, és segít dönteni, hogy vegyél-e és milyet. És ekkor valószínűleg elküldöd apát mellszívót venni. 🙂

Ha a kicsi nagyon beteg, és megindult a tejed, előfordulhat, hogy javasolják, apaszd el. Ha „csak” néhány hétről van szó, kell a mellszívó, mert ha a baba kaphat tejet, áldani fogod a kis kütyüdet.

Ha műtenek szoptatás alatt

Ez a tejmennyiség szempontjából rosszul is elsülhet. Az altatóorvosnak szólni kell, hogy szoptatsz, akkor figyelni fog arra, hogy mit ad be. Azt is meg tudja mondani, mennyi idő múlva szoptathatsz. Ha csak egynapos műtétre mész, akkor valószínűleg olyasmit használ, amivel 12 órát kell kihagyni, és addig a tejet kiönteni. Tehát a mellszívó ilyenkor is jó szolgálatot tehet.

Vegyek mellszívót vagy sem?

Engem akkor műtöttek újra, amikor a lányom 10 hetes volt. Eredményeként elment a tejem, szinte teljesen. Próbáltam a kicsit gyakran mellre tenni, de mivel szinte semmi sem jött, ő hiába „dolgozott”, éhes maradt, és már akkor sírt, amikor még csak készülődtem. Ha nem lett volna mellszívóm, kitartásom, nem tudtam volna tovább szoptatni.

Hasznos vagy árt?

Ellenzők szerint lógni fog tőle a mell, főleg a gépitől, mert nagyon megnyújtja az izmokat. Viszont segít, ha nagyon tele van a melled, és feszül, segítségével elkerülheted a mellgyulladást.

Ha valami miatt nem veled van a baba, akkor is tud anyatejet kapni, ha előre lefejed. Mennyiségi ugrásnál jól jöhet, ha van többlet tej, de a legjobb természetesen, ha a baba gyakrabban kerül mellre. Szóval szerintem hasznos kis jószág.

Ha csak időnként kell fejni, nem feltétlenül szükséges mellszívót beszerezni, esetleg elég lehet kölcsönkérni, vagy ott a kézi fejés megoldásnak. Mellszívóval fejni (szerintem!) viszont kényelmesebb, gyorsabb, mint a kézi fejés, és senki sem tudhatja, nem lesz-e rá tartósan szüksége.

Ettől függetlenül van, aki jól boldogul a kézi fejéssel (a leghatékonyabbnak a Marmet-módszert tartják, én nem próbáltam). Ha a mellszívó mellett döntesz, olyat válassz, amelyik a legjobban utánozza a kisbabát.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!