Csináljuk fordítva: tápszerről anyatejre!

Gyakran jön szembe a mondat, hogy az anyukák 98 (vagy akárhány, de jó nagy) százaléka alapból képes a szoptatásra. Hiányzik a mondatból, hogy megfelelő információk birtokában, hozzáértő tanácsokkal szakemberektől, és empatikus hozzáállással a környezet részéről.

Sokféle anyuka van, sokféle szoptatási tapasztalattal. Nyilván van, akit rengeteg tejjel áldottak meg, a babája egészséges, minden megy, mint a karikacsapás. Van, akinél jól kezdődik, aztán a növekedési ugrásnál jönnek az első komolyabb nehézségek. Ezeket vagy sikerül kezelni, vagy nem, szakértő segítség nélkül pokoli nehéz tud lenni (tapasztalat).

Sokan kényszerülnek tápszert adni, akár kiegészítésként, akár teljesen, gyakran már egészen hamar, kórházi gyakorlattól, orvosi tanácsoktól függően, szakszerű támogatás hiányában, belső harcokat vívva.

Bizonyos esetekben van lehetőség visszatérni a tápszerről anyatejre. Nem mindenkinél. Nincs csodamódszer, se varázspálca, se üveggömb. Tanácsok vannak, amiket esetleg érdemes megfogadni, kipróbálni, adni egy esélyt, végigcsinálni a lépéseket, türelemmel várni és tenni annyit, amennyit tudunk.

Adj időt magadnak és a babának! Legyél türelmes! Nem lesz könnyű még csak megpróbálni sem, véghez vinni sem. Vannak tények, amiket előre muszáj tudomásul venni.


Ilyen, hogy a szoptatási tanácsadó azért dolgozik, hogy neked könnyebb legyen. Azért tanult, azért tanácsol, néha azért kemény, vagy hord le a sárga földig, máskor azért emel az egekbe, hogy te elérd a célod: anyatejjel táplálhasd a babádat.

Ha a baba már hozzászokott, hogy egy másik módszerrel, más ízt, más gyakorisággal és más mennyiségben (tápszer üvegből, naponta kb 5-6 alkalommal, nagyobb adagban) kapott enni, akkor valószínűleg nem fog neki tetszeni az új rendszer. A napirend is változik ezáltal, újra kell definiálni, újra megszokni, átállni.

Ami nagyon fontos: bármennyire szeretnél kizárólag szoptatni, a tápszerről anyatejre áttérni, a szoptatást mindenáron erőltetni nem szabad, a babát éheztetni tilos. Ha nagyon sír, elutasító, ne erőltesd, ne veszítsd el a türelmedet. Előbb nyugodj meg, nyugtasd meg őt is, adj neki pótlást és ajánld fel újra a cicit.

Tedd gyakran mellre a babát. A cél most a napi 10 szoptatás, éjszakai szoptatásokkal együtt. Ha a baba ennél többször kéredzkedik cicire, hajrá, kapja meg többször. Ha úgy látod, nem jól szopik, fáj, amit csinál, nem nyel, elutasító egy idő után, szoptatási tanácsadóhoz kell fordulni. Több minden állhat a háttérben, amit viszonylag egyszerűen orvosolni lehet, ne dobd el a lehetőséget.

De a napi 10 (vagy több) szoptatás nem lesz elég. Igyekezz minél gyakrabban fejni is, és a lefejt tejet adni először a tápszer helyett pótlásnak. A fejés nem egyszerű fáklyásmenet. Mondhatnám, hogy külön művészet tud lenni.

Nem mindegy, mivel fejsz, kézzel, géppel, elektromos mellszívó, vagy egyesével kézi mellszívóval küzdesz. Meg kell találni a megfelelő eszközt ehhez, vagy meg kell tanulni kézzel helyesen fejni.

Mindegyiknek van előnye, de a kézi fejés gyakran hatékonyabb és nem is olyan kíméletlen, mint egy gép. Az viszont gyorsabb, ezáltal időtakarékosabb. Főleg egy egyszerre két mellből fejni képes eszköz (duplafejű motoros fejőgép).

Figyelni kell az apróságokra, nem csak a tisztán tartásra, hanem arra is, hogy amibe fejsz, az tutira rögzítve legyen. Nehogy úgy járj, mint én, hogy amint nagy kínlódás árán telni kezdett a kispohár, a rossz rögzítés miatt a földön landolt, és a nehezen kinyert tejemet a baba helyett a szőnyeg itta.

A fejés fárasztó, időrabló, macerás, plusz meló. De megéri. Valóban átszervezi a napirendet, már eleve a gyakori szoptatás, különösen, ha te sem vagy a bárhol bármikorra képes, de a fejés végképp.

Nem szabad elkeseredni, ha nem jön sok. Ha jön, az már valami. Azt kell szaporítani a gyakori szoptatással és a fejéssel. Ha óriási a különbség, hogy mennyit enne a baba, és neked mennyi a tejed, akkor ez akár hetekig tartó program is lehet. Ne add fel.
Csináljuk fordítva: tápszerről anyatejre!

A fejés előnyei

Kiegészítve a gyakori szoptatást segít a tejtermelés növelésében. A lefejt tejjel kiegészíthető, kiváltható a tápszer. A fejés célja, hogy a mellet tejtermelésre késztessük, hiszen minél többet ad, annál többet “csinál”.

Ezért a napi 8-10 alkalom a minimum javaslat, de a minél több, annál jobb itt érvényesül. Nem könnyű. Fárasztó. Idegőrlő. Folyamatosan fejni és folyamatosan szoptatni is. Én időre csináltam. A legtöbb, ami két próbálkozás között eltelt, 3 óra volt, és kíméletlenül mentem a masinámért, ha a lányom, és később a fiam is, épp aludt.

És miután a szoptatáson túl voltunk, és letettem őket, folytattam a fejéssel. Ha 10-20 ml jött, akkor annyit tettem el. Aztán egyre több jött. Aztán a fejés már nem kellett. És kiegészítés sem. 3 hónapomba telt ez a küzdelem.
Valószínűleg őrültnek nézhettem ki kívülről. Hogy nem adom fel. Hogy zilált fejjel, monoklikkal (a fáradtságtól) a szemem alatt, köntösben üldögéltem a fotelben, könyörtelenül nyomkodtam a gépet, és bőgve néztem az alvó gyereket. De végül megérte.

Így tehát a tanács, hogy etetés után fejjél még akkor is, amikor már az utolsó csepp is kijött, működőképes. Meglepő tapasztalat lehet, ha kellően türelmes vagy, nagyjából 10 perc elteltével újra elkezd néhány csepp jönni. De két etetés között fejni a leghatékonyabb, és tény, hogy a reggeli órákban többet lehet fejni, mint esténként. Ez normális jelenség.

Tanuld meg a mellmasszázst. Fejés előtt és közben is segít. Gyengéden, szeretve magad, körkörösen a mellbimbó felé haladva masszírozd. Ez segít annyira kiüríteni a mellet, amennyire csak lehetséges.

Tápszerről anyatejre

Tápszerről anyatejre áttérni, hogy végül megvalósuljon a kizárólagos szoptatás, nem könnyű menet. Van néhány alapszabály, amit be kell tartani. De nem lehetetlen.

Sose hagyd el csak úgy a pótlást. Legyél a fokozatosság híve. Készülj fel rá. Magadban is, testileg is, körülményekben is. Írd össze pár napig, mennyi pótlást adsz, hogy tudd, mennyi pluszt kell elővarázsolnod magadból. A pótlás lehet a tápszer, ha kapsz, akkor más anyának a teje, és természetesen a te lefejt tejed a legjobb.

Ha a baba nem elutasító élből a melleddel, akkor az első opció a szoptatás. Ha elfogadja, azt jelzi, elfogyott, tedd a másikra. Ezt többször is megteheted egy etetésen belül, nem kell csak egy mellből, vagy csak egyszer váltani, és befejezni. Addig csináld, amíg a baba elfogadja, amíg van türelme az egészhez. Ha még éhes, és türelmetlen, adj tápszert, ne hagyd éhesen.

Ha az előkészületekkel megvagy, csökkentsd a tápszerpótlás adagját. Ez legyen egy nap összesen maximum 30 ml vagy kevesebb, a baba korától, súlyától, napi adagjától függően. Nem alkalmanként! Nagyon figyeld a babát közben, a pelusok tartalmát, a pisis pelusok számát. Ha változást észlelsz, a 30 ml csökkentés sok kezdésnek.

Változásnak számít a pisis és kakis pelusok számának csökkenése, a baba súlyának nem megfelelő gyarapodása. Ebben az esetben egy lépést vissza, folytatni lassabban, de nem feladni.

A baba hízását általában hetente szokás ellenőrizni. A gyerekorvosnál úgyis mérik, de jó ötlet otthonra egy mérleget venni vagy bérelni. Sok anyuka halálra stresszeli magát, ha naponta mér, vagy naponta többször, ha közéjük tartozol, eszedbe se jusson. A stressz nem segít, sőt.

De léteznek anyukák, akiknek jót tesz a méricskélés, ebben az esetben kívülről beleszólni, hogy hányszor mérsz, nem lehet. Én a méricskélősök közé tartozom, a szép számok doppingoltak, a kevésbé szép eredmény meg másképp, de szintén ösztönzött. Akármelyik csoportba is tartozol, rendben van úgy. Nem vagyunk egyformák.

Adj cicit a babának, ahányszor csak kéri. Akkor is, ha “csak” nyammog, vigasztaja magát, a közeledben akar lenni. Serkenti a tejtermelést így is. Akkor is, ha úgy érzed, egész nap rajtad lóg. A nehéz pillanatokban segíthet, ha eszedbe jut, semmi sem tart örökké. A jó se, de a rossz se.

Ha a 30 ml csökkentés bevált, akkor maradj ennél a mennyiségnél pár napig, figyeld a babát és a pelusokat, fejjél közben rendíthetetlenül, majd néhány nap múlva csökkents még. Ne hagyd el, csak csökkentsd a tápszer mennyiségét. Jó úton haladsz, sikerülni fog áttérni a tápszerről anyatejre.

A csökkentés fokozatos legyen, és apró lépésenkénti. 10 ml, 20, vagy 30 ml, semmiképpen sem egy egész adagnyi. A cél most az, hogy a pótlásnak elég legyen a te lefejt tejed. Ha ezt sikerült elérni, akkor már majdnem célhoz értél. Bizonyos szempontból már célhoz értél, mert csak anyatejet kap. Jöhet a jutalom 🙂 neked.

Következő lépés a tápszerről anyatejre való áttérésben, mivel már elég a tejed a számára, át kell szoktatni arra, hogy az egész mennyiséget mellből kapja és ne kelljen a cumisüveg. Ez néha nehéz menet. Néha nem is sikerül. És néha nem is fontos.

Szoptatva, üvegből etetve, anyatejjel vagy tápszerrel, a legjobbat adod neki.

Forrás: Natural BreastfeedingSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!