Rengeteg tanács van, ami az étkezésre, életmódra vonatkozik. Ezek nagy része megfogadható és betartható, más része csak általánosság, és kicsit sem igaz minden anyára és babára, és van olyan is, aminek betartására esély sincs. A mi feladatunk kiválasztani azokat, amelyek előre visznek, és eldobni a többit, amik csak hátráltatnának. Ez nem mindig könnyű.

Az alap, amire a tanácsok épülnek, hogy az anyatej a babának a legideálisabb, a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza. Ehhez hozzátartozik az is, hogy nem mindegy, hogy az anya hogy él, és mit eszik, mert ezek befolyásolják az anyatej termelődését, sőt, összetevőit is.

Régen azt mondták, hogy a terhesség alatt kettő helyett kell enni, ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Szoptatás alatt sem kell kettő helyett enni, viszont az tény, hogy a napi energiaszükségletünk megnő, méghozzá kb. 600-700 kalóriával. Az étkezésünk legyen változatos, és tartsuk a terhesség alatt megszokott napi 5 alkalmat. Már akinek ez akkor sikerült 🙂

Az anyai szervezetnek ilyenkor több fehérjére, vitaminokra (leginkább A, C, D), folsavra, kalciumra, magnéziumra, foszforra, jódra és cinkre van szüksége.

Nem elég csak többet enni, inni is többet kell nagyjából napi egy literrel, így 2,5-3 liter az ajánlott folyadékmennyiség. Ennek az oka, hogy egy nap nagyjából 850 ml anyatejet termel a szervezetünk, és ennek megfelelő mennyiségű plusz folyadékot lenne jó bevinni.


Inni a már megszokott javaslatokat kapjuk: ásvány- vagy sima víz, tea, akár tejserkentő tea, gyümölcs- és zöldséglevek. Ez utóbbiak akkor az igaziak, ha frissen facsart, 100-os levek. Első körben a tejes italok sincsenek tiltólistán, bár több anyukától hallottam, hogy ha nem ivott tejet, nem fájt a baba hasa. Én is így voltam, de a gyerekorvosunk lehurrogott, szóval inkább csendben nem ittam tejet pár hétig.

A szoptatás ideje alatt megnő a fehérjeigény nagyjából napi 20 grammal. Ennek fedezésére a legalkalmasabbnak a sovány húsféléket tartják, mint a csirke, pulyka, halak, sovány disznó- vagy marhahús, felvágottak. A húsok mellett kellenek még a tejtermékek, a túró, sajt mellett a kefír, joghurt is, tojás.

Fontos még az étkezés összeállításakor, hogy sok legyen a gyümölcs, zöldség, és válogassunk teljes kiőrlésű gabonafélékből. Magasabb a rosttartalmuk, és vitaminból (E, B1, B2, B6), káliumból és magnéziumból is többet tartalmaznak, mint a “sima” társaik.

A ki mit szeret, mit bír a szervezete és a pénztárcája, az csak a következő kérdés, amit mindenkinek saját magának kell tudnia. Ezek általános tanácsok csak, ahogy azok is, hogy mit nem szabad, mi nem javasolt szoptatás alatt.

Csökkenteni kell(ene) a cukros ételek fogyasztását, a fehér lisztet. Gyümölcsök közül az eper, málna, narancs és rokonai, zöldségek közül a sok k-betűs, mint a kelkáposzta, karfiol, karalábé, kukorica, káposzta, borsó, száraz hüvelyesek. Ezek gyakran okoznak puffadást, és ezáltal hasfájást a babának a magas cellulóz- és aromatartalmuk miatt.

Tapasztalatom szerint ki kell próbálni. Minden baba más, az egyiknél (lányom) semmi sem okozott panaszt, ehettem az első perctől bármit, és a kórházban simán adtak is káposztát nekünk, a másiknál (fiam) főtt krumplin és ropin éltem hetekig, mert a világon mindentől baja volt. Ez az időszak viszont elmúlik, ahogy érik a baba emésztőrendszere. Nálunk 3 kemény hét volt, aztán apránként elkezdtem normálisan étkezni.

Általában elmondják még, hogy kerüljük a túlzott sózást, és egyébként is jódozott sót kellene használni. Amit hagyjunk még el az étrendből, azok a sok bors, erős paprikák, torma, zsálya. Ezeken kívül káros a kávé és más koffeintartalmú italok, fekete tea, mert a hatóanyagok átjutnak az anyatejbe.

Nyilvánvalóan tilos a dohányzás, alkohol és drogfogyasztás, de ezeket mondani sem kell ma már. (Ha meg mégis, úgyis mindegy sajnos.)

Amikor a lányom született, ezekről kaptam egy nyomtatott lapot, 2 oldal tiltás volt csak rajta. A fiam születése után fordítva volt, arról kaptam listát, hogy mit ajánlott enni, mit szabad, vagy mit mire cseréljek. Ezt azért könnyebb volt használni, és jobban is esett a lelkemnek.

Plusz tanácsok, amik segítenek a sikeres szoptatásban

Pihenj! Kiemelten fontos, egy fáradt, leharcolt, stresszes anya iszonyúan megkínlódhat az anyatejért. Lazítani kell, és pihenni amennyi lehet, mert ez is segít a tejképződésben. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy az első hetekben, legalább a 6 hétben, de inkább tovább nem kell sportolni.

Jól esik a nyújtózás, az izmok finom átmozgatása, az intim torna javasolt is, de a keményebb sportolás, futás, ugrálással járó mozásformák nem tesznek jót. Ráadásul az izomláz kialakulásakor emelkedik a tejsav szintje, amitől pedig megváltozik az anyatej íze, azt pedig nem minden baba tolerálja.

Nem szeretik, ha fogyókúrázni kezdünk. Ennek nem az az oka, hogy kárörvendeni szeretnek, hogy lám, rajtunk is maradt pár kiló szülés után, hanem az, hogy az esetlegesen a szervezetünkben felhalmozódott káros vegyületek, méreganyagok a zsírszövet bomlása közben az anyatejbe átjutva rossz hatással lehetnek a babára.

A legfontosabb tanácsot pedig a szülésznőtől kaptam: figyelj a babádra és hallgass az ösztönödre! 🙂






Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!