A kisbaba érkezésével nem csak babakelengyére, hanem anyakelengyére 🙂 is szükség van. Ennek egy részét természetesen a terhesség idején használjuk, de marad még bőven holmi a csomagban az első hónapokra is.

Ilyen például a szoptatós melltartó. Nekem azt tanácsolták, hogy csak a terhességem végén vegyem meg, amikor már látható, hogy mekkorára lesz szükségem. Ez alapvetően egy okos tanács, meg is fogadtam.

Csak nem kalkuláltam bele, hogy a terhességem utolsó heteit kórházban töltöm (és a kicsi még így is koraszülött lesz). Szóval, ha valaki veszélyeztetett terhesként végig fekvésre van ítélve, talán jobban jár, ha csak a szülés után vesz, akkor tuti jó méretet választ. Esetleg, ha biztos benne, hogy mekkorát nő a melle…

Azt mondták, úgy kell szoptatós melltartót venni, hogy a terhesség végén a melltartóra próbáljam rá, az lesz a megfelelő méret.

Hát én meg is vettem (Vetettem. Elképzeltem a férjem, ahogy szoptatós melltartót kér, magyaráz, hogy milyet és mekkorát… 😀 ), még ráhagyás is volt benne, biztos, ami biztos, mert a terhesség alatt nekem három számot nőtt a mellem. Nem a körméretem, hanem a kosáré! Na persze kicsi lett.


Ez a „taktika” általában biztosan jó, de nem mindenkinek. Most már tudom, hogy számít az is, hogy eleve mennyivel lett nagyobb a mell. És különben is, nem vagyunk egyformák.

A mostani eszemmel megvárnám, amíg megindul a tej, és addig maximum egyet vennék. Akkor nem vesz az ember feleslegesen rossz méretből többet is, hiszen mosni is kell…

Ráadásul a mell mérete egy bizonyos idő elteltével (ez kinél mennyi, ismét) megint változik, ahogy a tejtermelés beáll, ekkor már nem feszül és duzzad annyira. Ekkor megint jók lehetnek azok a melltartók, amiket a terhesség közepe felé hordtunk. Persze ez megint alkat- és helyzetfüggő.

A szoptatós melltartó és mérete

Milyen kritériumoknak feleljen meg a szoptatós melltartó?

  • Tartson. Persze hiú az ember lánya, és ha már egyszer az életben ekkora mellekkel büszkélkedhetek, hát legalább „jó helyen” legyenek.  🙂  Persze ez hivatalosan azért fontos, mert a szoptatás alatt a mellek nagyon könnyen megereszkednek, ha semmi sem tartja őket.
  •  Kényelem. Ez nagy kosárméretnél problémás tud lenni, ha nem elég széles a vállpánt.
  • Érzékeny bimbók. Volt a kórházban kismama, aki előreformázott melltartót vett, és arra esküdött, mert nem hordott melltartóba való betétet. Kinek hogy tetszik. A betét a csöpögő tej miatt nem butaság.
  • Könnyű kezelhetőség. Vagyis hogy legyen egy kézzel könnyedén nyitható és visszazárható. Ez tényleg fontos. Az elején azért, mert még nincs elég rutin a baba tartásában, később meg azért, mert sokkal diszkrétebben lehet szoptatni pl. társaságban, ha az ember nem matat két kézzel a ruhája alatt.
  • Én merevítő nélkülit akartam. [Na, nem azért, mert azt gondolom, hogy gátolja a tejtermelést, ez ugye már túlhaladott álláspont. 🙂 De azért sosem lehet tudni. Ezek az „álláspontok” valahogy időről időre változnak, fogalmam sincs miért.]
    Egész egyszerűen sokkal kényelmesebbnek találom. Bár ha lesz második gyerkőc, lehet, hogy beáldozom a hiúság oltárán, hiszen a merevítős azért sokkal jobban tartja a melleket.
  • Anyag. Hát sokféle anyagból kapható ma szoptatós melltartó. Van tiszta pamutból, elasztánnal kevertből, biopamutból, és van légáteresztő is. Ez pusztán ízlés kérdése. A légáteresztő is nagyon jó, hamar megszárad, és tart is.

Szóval, kismamák, hajrá, nem könnyű összeállítani az anyakelengyét, és ez még csak egy szoptatós melltartó!

Kiegészítés, vagyis a legfontosabb: a 11 hónapos baba megkaparintja és játszik vele. Ezért legyen rajta címke, ne vágd le! 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!