Egy három hónapos kislány anyukája fogalmazta meg így, aki egy találkozón osztotta meg velünk gondolatait és gondjait. A beszélgetésben “kiderült”, hogy szoptatni jó, de nem tudjuk, hogy miért (mert mindenki ezt mondja?), a szoptatás közben macerás is, és anyának csak rosszat tesz, ráadásul a baba hasfájásában is nagy szerepe van. Vajon mennyien látják így?

Szoptatni jó, de miért is?

Mert a legtermészetesebb, legegyszerűbb módja a baba táplálásának, mindig kéznél (illetve babaszájnál) van, elősegíti a fogazat egészséges fejlődését és minimalizálja a gyermekkori elhízás kockázatát. A szoptatott csecsemők esetében alacsonyabb a gyermekágyi halandóság.

Tele van a baba számára aktuálisan éppen fontos alkotókkal: az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a kisbaba még fejletlen védekező rendszerét. Az anyatej immunanyagai folyamatosan változnak és módosulnak. A változások aszerint történnek, hogy a környezetedben milyen kórokozók és fertőzések fordulnak éppen elő.

Ha például náthás leszel, az ellenanyagok rövid időn belül megjelennek a tejedben is. Ennek köszönhető, hogy ha szoptatod a babát, akkor ő vagy el sem kapja, vagy könnyebben vészeli át a betegséget.

Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a tartósan szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.


Kifejezetten babákra kifejlesztve, ami által a legkönnyebb megemészteni: az anyatej összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő igényeihez alkalmazkodva.

Egy táplálás során pedig egy háromfogásos menüt biztosít: először a kis kalóriatartalmú, szomjoltó első tej, majd a főzelékszerű főfogás, és végül a zsírban gazdag „nasi” csillapítja a baba éhségét.

Ha a kisbabád koraszülött, a tejed speciális összetételű lesz, és mindig megfelelő hőmérsékletű, tehát messze ez a legjobb neki.

Az anyatejben gyulladáscsökkentő hatóanyagok találhatók. Ezért a szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is jelentősen csökkenti. Az anyatejben található egy laktoferrin nevű fehérje, amely megköti a vasat. Ennek hatására bizonyos kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) kevésbé tudnak elszaporodni, mert ahhoz vasat igényelnének.

Ezeken kívül:

  • Mindig friss
  • Higiénikus és nem romlik
  • A legolcsóbb mód.

Szoptatni macerás – a másik oldal

Mert vasat kell pótolni: sokan gondolják azt, hogy az anyatej nem tartalmaz elegendő vasat, ezért előbb-utóbb vérszegény lesz a kicsi. Hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemőkben nem igazolták a vashiányos vérszegénységet vagy a vasraktárak csökkenésének kockázatát.

Az anyatej vastartalma 50 %-ban hasznosulni tud, ami a lehető legmagasabb eredmény. Ezzel szemben a tápszerek vastartalmából csak 7%, a csecsemőknek adott gabonatermékek vastartalmának csak 4%-a képes hasznosulni.

Az anyatej ezeket az előnyöket a csecsemő hat hónapos kora után is megőrzi, tehát féléves kor után is ajánlott szoptatni a megkezdett hozzátáplálás mellett is, ha van tejed.

Mert nem mindegy, mit eszünk szoptatás alatt: sokan hiszik (és tanácsolják is), hogy nem szabad k-val kezdődő ételeket és hüvelyeseket enni, mert a baba hasa fog fájni tőle. Ez nagyon tudományosan (?) hangzik, de tulajdonképpen szokás szerint vagy igaz, vagy nem, jelenlegi álláspont szerint nem az.

Mivel minden kisbaba és minden anyuka más, ezért más lesz (lehet) az az étel is, amelyik a baba pocakfájásáért felelőssé tehető, ha egyáltalán valamelyik azzá tehető.

Értelmes és nem túlzásokkal tarkított étrendnél ki lehet szűrni, melyek azok, amikre a baba érzékeny, és azokat kell kerülni. Amiről a legtöbben azt mondják, hogy sűrűn okoz problémát, azok a túl fűszeres és erős ételek, és a tej.

Ha úgy érzed, rájöttél, hogy a baba mire érzékeny, akkor sem jelenti azt, hogy az egész szoptatás alatt diétázni kell. Kerülni kell néhány hétig, aztán újra meg kell próbálni. Ha még ezután is gondot okoz, akkor a szoptatás alatt (fél éves korig) ki kell iktatni. A hasfájósság egy időszak a baba életében, ami el fog múlni.

Mert nem mindegy, mennyit eszünk a szoptatás alatt: hát majdnem mindegy. Tehát semmi szükség rá, hogy tripla adagokat faljunk fel, és várjuk, hogy hatalmas mennyiségű és szuper minőségű tejünk lesz.
Az egyik, hogy a szükséges tejmennyiség elérésében a megfelelő mennyiségű folyadék, megfelelő minőségű és kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres és jó technikájú szoptatás segít a legtöbbet. A szoptatós teák, bogyók, csodaszerek néha okoznak hasfájást a babának, ezért először azt kell megpróbálni kiváltani másikkal.

A másik, hogy nem lesz “jobb” a tej a sok szénhidrátdús ételtől. Ha csak nem vagy kórosan alultáplált, akkor a tejed mindent tartalmaz, ami a babának kell.

Mert nem lehet mindenhol szoptatni: ez tényleg így van. Cumisüveget és bébiételt lehet adni, azért nem szólnak meg, nem merednek vasvillatekintettel ránk. De annak is megvan a maga macerája, melegíteni, tisztán tartani, babát “pucolni”, és esetenként a környezetet is.

A szoptatás nem csak etetés - sokkal több annál - Szoptatni jó

A szoptatás a hibás?

Még mindig a szoptatást okolják sokan a hajhullásért, a fogak romlásáért. Pedig ezt már régóta tudjuk, hogy nem így van. Teljesen normális jelenség, hogy terhesség után néhány hónapig hullik a hajunk.

Ha el akarjuk kerülni, ahhoz megfelelő gének kellenek, és egy kicsit tenni is kell érte. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a terhesség utáni hajhullás a szülés utáni első – harmadik hónapban kezdődik, és átlagosan 3 – 9 hónapig tart. De természetesen nem mindenkinél zajlik ugyanúgy, ezért nem lehet kijelenteni, hogy mire a kicsi hat hónapos lesz, elmúlik.

A terhesség utáni hajhullás nem a szoptatástól függ, így az sem igaz, hogy ha abbahagyod a szoptatást, minden rendbe jön. Az már inkább igaz, hogy ha már nem szoptatsz, szedhetsz mindenféle csodakészítményt, amit addig nem mertél.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!