Néha a sírás segít – gondolatok a szoptatásról

Kicsi még a baba. Tartod a karodban, gyönyörködsz benne. Pici arcocska, pihe-puha haj, csöppnyi kezek és lábak. Lassan etetési idő van. Szoptatni szeretnéd, de már kétségeid vannak.

Nem hiszel magadban, hogy képes vagy rá, hogy lesz elég tejed, hogy elég kitartó vagy. Kételkedsz, hogy a kapott tanácsok valamelyike beválik majd, hogy van-e egyáltalán segítség, vagy marad a tápszer.

Győzködöd magad: a tápszeres babák is felnőnek, ma már az is nagyon jó minőségű, sokféle kapható… További “előnyei” is vannak: nem kell figyelned, mit eszel, nyugodtan fogyózhatsz, sportolhatsz, idegeskedhetsz, és biztosan elég lesz, a baba nem marad éhes.

De te a szoptatást választottad. Ezért sóhajtasz, és lassan, remegő gyomorral készülődni kezdesz. A kapott tanácsoknak megfelelően keresel a szoptatáshoz egy kényelmes zugot, elhelyezkedsz a legújabb pózban.

A kényelmes zuggal vannak problémáid, nincs eléggé csönd, kicsit sok a fény, a fotel karfája nem a legalkalmasabb, a háttámlájáról ne is beszéljünk… mellélőttél, amikor ezt választottad. Nem baj. Nincs igazán kényelmes helyzet, legalábbis te még nem találtad meg.Görnyedsz, fáj a hátad, tartod a kicsit, nézed, ahogy mohón eszik, és reménykedni kezdesz. Hátha most elég lesz, hátha nem tátog evés után, hátha a mérleg megfelelő mennyiséget mutat majd.

Nem szabad szoptatások után mérni, tudod jól. De azt is tudod, hogy okkal méred. A tejed mennyisége már nem az igazi, még nem éhezik a kicsi, hiszen figyeled a pelusok számát, ahogy meghagyták, nem fogyott, jókedvű is, de látod, amikor keresi a cicit, tátog, fúrja beléd a fejét, szinte harap.

Nem vagy biztos magadban, talán enne még, talán mégis meg kellene próbálni a pótlást, talán… De nem, kitartó leszel, megfogadtad, amíg csak lehet, kizárólag anyatejet fog kapni a babád.

A mérleg csak nem akarja az áhított számokat mutatni. A kicsi tátog. Ülsz a gép előtt, böngészel a neten, hátha valaki közben feltalálta a spanyolviaszt. Találsz tanácsadó portálokat, telefonszámokkal, e-mail címekkel.

Rászánod magad, könnyeket letörölve tárcsázol. Semmi. Keresel másik számot – ismét semmi. Vajon másnak sem felelnek, vagy csak te vagy ilyen lúzer, hogy még segítséget sem sikerül kérned?

Hívod a védőnőt, hátha… sablonszöveg. Nem érti meg, hogy már próbáltad a teákat, az alkoholmentes sört, a sütiket, a bogyókat, szinte mindent? Nem érti, hogy könnyű mondani, hogy ne idegeskedj, mert az csak árt?

De te idegeskedsz, elkeseredsz, sírsz, és böngészel tovább elszántan. Kell, hogy legyen megoldás. Vannak, akiknek nincs elég tejük, akik tápszert adnak, de te nem akarsz közéjük tartozni. Nem rosszból, inkább dacból, makacsságból, félreértelmezett maximalizmusból, túljóanyaságból.

Nagy sóhajjal veszed elő a mellszívódat, és tudod, hogy nem jön semmi, de próbálkozol keményen. A kicsi nézi. Mintha szurkolna is neked. Csorognak a könnyeid, ahogy küszködsz, és mégsem nem jön semmi. Nem adod fel, úgy döntöttél, kipróbálod a szaporító fejést, hátha az segít. Hosszú idő az a hét perc, és semmi eredmény. Másik mell.

Már a kiszabott idő végén tartasz, fél órája üldögélsz a fejővel, a gyermeket nézve, sírva, de nyomkodod a kart. Úgy érzed, kiszakad a karod a helyéből, leesik a melled, különben is, már cafatokban lóg… néhány csepp tej csillog az üvegben.

Gondolatok a szoptatásról - néha a sírás segít

Bőszen kutakodsz tovább. Megpróbálod együtt a szoptatási tanácsadóktól kapott módszereket, hátha úgy hatnak. Tea, sör váltva, fejsz minden etetés után, a kicsit melledre teszed, amikor csak odapislant…

Már nem akarja a cicit. Elfordul, sír, éhes, tátog, de nem akar már téged. Újabb sírás, telefonálgatás, böngészés, nincs használható tanács. Nincs mese, egyedül kell megtalálnod az utat.

Sötét szoba, párnák az ágyon, baba a párnán, a hónod alatt, fekve veled szemben, fölé térdelve, megy már a szoptatás mindenhogy. Fekve tetszik neki, el is alszik szépen.
Kióvatoskodsz, reménykedve fejsz ismét, hú már néhány milliliter jött! Bőszen próbálkozol tovább. A következő szoptatás utáni tilis mérésnél talán többet mutat majd a mérleg, talán a kicsi talál még tejet ott, ahol te nem. Talán…Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!