A szoptatás természetes dolog, mondja mindenki. Ennek a természetességnek egyik alappillére a helyes póz megtalálása. De melyik a helyes póz? Amelyik kényelmes a mamának és babának egyaránt. Másképp mondva, mindenkinek egyénileg kell rájönnie, és ez vagy sikerül ösztönösen hamar, vagy meg kell tanulni, és ez a gyakoribb.

A helyes szoptatási pozícióhoz hozzátartozik az is, hogy a baba megfelelően kerüljön a mellre. Ez akkor valósul meg, ha a baba:

  • a mellbimbóval együtt a bimbóudvar nagy részét is bekapja; ez nagy bimbóudvarral rendelkező anyuka esetén természetesen nem ugyanakkora nagy részt jelent, a lényeg, hogy a bimbó maga nem elegendő, mert az ínyével csak így tudja kipréselni a tejet;
  • nem szívja be az ajkait, de legalább az alsót semmiképpen sem;
  • a nyelve biztosan a bimbó alatt van;
  • a teste teljesen anyukája felé fordul, egy vonalba esik a füle, válla, csípője, és a fejét nem kell elfordítania, oldalra billentenie.

A legtöbben arra számítunk, hogy a kórházban a csecsemősök majd rendesen megmutatják, megtanítják, hogyan is kell helyesen mellre tenni a babát. Erre a legtöbbször nincs lehetőség (idő vagy kedv). Nem szabad otthon sem feladni a próbálkozást, ha elsőre nem sikerült megtalálni a kényelmes pózt, másikat kell keresni.

Nincs egyetlen helyes szoptatási póz

Tehát még egyszer: mindenkinek meg kell találnia a maga és a babája számára legmegfelelőbb, legkényelmesebb testhelyzetet. Nem mindenkinek kényelmes, vagy nem mindenkinek szükséges tartania a mellét szoptatás közben, de ha meg kell valamiért fogni, akkor C formában a legjobb.

Ez annyit jelent, hogy a hüvelykujj kerül a bimbó fölé, ahová a kicsi orra fog érni, a mutatóujj pedig alulra, ahol a baba álla lesz. Ezzel el lehet érni, hogy a mell a megfelelő formát vegye fel.


Ami még fontos: a pózokat érdemes váltogatni, de legalábbis kipróbálni, melyik esik a legjobban. Nem árt tudni, hogy ahogy a baba növekszik, a legtöbben úgyis váltani kényszerülnek, és ez teljesen normális dolog.

A legnépszerűbb szoptatási pozíciók

Bölcsőtartás

Ehhez ülnöd kell, mindegy, hogy hol, fotelban, széken, ágyon, földön. Fontos, hogy legyen támasztéka a hátadnak, és a lábaidnak is kényelmes legyen. Ha a baba hosszan cicizik, könnyen elgémberedhetsz, elzsibbadhatsz különben.

A kisbabádat fektesd az oldalára, a fejét helyezd abba a könyökhajlatodba,a melyik oldalon szoptatni fogsz (bal mell – bal könyökhajlat), a hátát tartsd az alkaroddal, a popsiját pedig a kezeddel. Ehhez jó, ha a karodat alá tudod támasztani, párnára, karfára.

Nagyobb mellekkel rendelkezőknek ez sokszor kivitelezhetetlen helyzet, mert a mellük szinte betakarja a babát. Segíthet, ha a melledet alátámasztod valamivel, törölközővel például. Az is jó, ha törökülésben ülsz az ágyon vagy a földön, nem kell tartani a mellet.

A legnépszerűbb szoptatási pozíciók

Fekvő helyzet

Ez az egyik legkényelmesebb szoptatási pozíció (én erre esküszöm személy szerint). Fekszel az oldaladon, a fejed alatt lehet párna, vagy a másik (alul levő) karod, a kicsi fekszik az oldalán, és kényelmesen, teljes testével feléd fordulva szopizik.

A felül levő kezeddel ölelheted a babát, neki ez nagyon jó, és közben meg is támasztod. A saját hátad mögé tegyél egy párnát, a derekad környékére a legcélszerűbb, mert ha sokáig tart, és tartanod kell magad valamiért, akkor nagyon fog fájni.

Ez a póz nagyon jó éjjel, császármetszés után, de bármikor, amikor ágyhoz jutsz. Te lehetsz félkönyéken is, így a melledet is irányban tudod tartani, ha szükséges.

Hónaljtartás

Ebben a helyzetben a baba feje van a tenyeredben, teste az alkarodon, a lábai pedig a karod alatt, a hátad felé néznek. Két dologra figyelj: legyen elég párna, akár szoptatós párna is, ami tartja őt, és a lába nehogy sérüljön a hátad mögött. Ezt sokszor ajánlják, főleg a kezdetekkor, de nem mindenikek kényelmes. Ha nem megy így, másik pózt kell keresni.

Kis mellekkel ehhez sokszor előre kell hajolni, ha nem elegendő vagy megfelelő a párna, az pedig kényelmetlen a hátnak. Nagyobb melleknél viszont jól jöhet. Javasolják még próbálgatni abban az esetben, ha tejcsatorna elzáródásról, mellgyulladásról is szó van, vagy “csak” fáj a mellbimbó. Fekve is lehet hónaljtartásban szoptatni, sokaknak így kényelmesebb, érdemes kipróbálni.

Kereszttartás

Ezt mutatják sokszor kis súllyal született, koraszülött babáknál, akik még nehezebben szopiznak, nem könnyen kapják be a mellet, és akkor is jó, ha az anyukának nagyobb mellei vannak. Kisebb mellek esetén jó sok párna sokat segít.

Ebben a helyzetben azzal a kézzel tartjuk a mellet, amelyikből szoptatunk (bal mellet bal kézzel fogjuk), a baba testét a jobb kar tartja, feje pedig a tenyerünkben van, keresztben a testünk előtt. Hosszú távon és nagyobb súlyú babáknál megfelelő alátámasztás nélkül nagyon kényelmetlen. Előnye, hogy nem takarja be a mell a baba arcát.

Háton fekve

Ebben a pózban anyuka a hátán, a baba pedig rajta fekszik a hasán. Nagyon jó azoknak, akiknek erős tejleadó reflexük van, és a baba sokszor fuldoklik a tejtől. Ebben a helyzetben a felesleg egyszerűen kifolyik, ezért néhány törölköző jól jön.
Baba fölé hajolva

Ez egy fura és (szerintem) kényelmetlen testhelyzet, kívülről nézve még kissé vicces is. Négykézláb helyezkedsz, és gyakorlatilag odalógatod a babának a melled. Ezt hosszú távon nem nagyon lehet bírni, de jól jön, ha szükség van a gravitáció segítségére, pl. ha csomó, mellgyulladás van, vagy ha a baba éppen sztrájkol, ez még neki is újdonság lesz.

Állva, sétálva

Ebben az esetben a baba korától függően változhat a tartás. Lehet szemben, vagy bölcsőtartásban is, ahogy kényelmes. Hosszú ideig ez sem a legalkalmasabb szoptatási póz, de néha jól jöhet.

Szemben ülve egymással

Ez nagyobb babáknál kedvelt pozíció.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!