A szoptatás rengeteg aggodalomra ad okot. A legtöbbet amiatt aggódunk, hogy nem termelődik elég anyatej, és így a baba éhes marad, nem fog megfelelően fejlődni. Mindenféle jeleket tapasztalunk, amelyeket a kevés tejre fogunk, és nem vagyunk kellőképpen tájékozottak afelől, hogy mi jellemző az anyatejes babákra. A legtöbb jelnek teljesen más oka van, nem az anyatej hiánya.

Van olyan, hogy egyszerűen egy kismamának nincs elég teje (vagy akár semennyi), bármit csinál is. Ilyenkor nincs mit tenni, mint értékelni azt a mennyiséget, ami van, és pótlást adni a babának. Ne keseredj el, ha te is azok közé tartozol, akik mindent megpróbáltak, és mégsem sikerült. Ettől nem leszel rossz anya, sőt, a kitartásod és akarásod dicséretes. Vannak dolgok, amelyek nem rajtunk múlnak.

Amikor minden rendben van

 • A baba jól fejlődik, élénk
 • Naponta több (5-6) pisis pelust produkál
 • A kakis pelusok száma nem igazán mérvadó, mert némelyik babának csak hetente egyszer van széklete, másiknak naponta több is. Ezt a gyermekorvos megmondja személyre szabottan, de ha a pisis pelusok száma rendben van, akkor ez miatt nem kell aggódni.

Jelek, amik a gyakran téves aggodalmakhoz vezetnek

 • A kisbabád (szerinted) túl gyakran kéri a cicit, tehát nem elég neki a tej.  Sok csecsemő gyakrabban igényli a szopizást és az anyukája testközelségét. Gondolj mindig arra, hogy a gyakori szoptatás segít az elegendő tejmennyiség megtermelődésében, és egyáltalán nem azt jelzi, hogy kevés a tejed.
 • Már nem spriccel, sőt nem is csöpög a tej, a melled puha. Ez csak arra utal, hogy beállt a kereslet-kínálat elve, a szervezeted tudja, mikor kell a tejet “előállítani”, két etetés között nincs rá szükség, és a túltelítődés is alábbhagyott.
 • Már nem érzed, mikor jön a tej. Ez normális egy idő után. Ne arra figyelj, inkább a babára, ahogy dolgozik, és nyel.
 • Szegény a szoptatás után nem sokkal újra éhesnek látszik. Ennek oka csupán annyi, hogy az anyatejet gyorsabban emésztik meg a babák, mint a tápszert, nem terheli meg a csecsemő éretlen emésztőrendszerét, ezért gyakrabban kell etetni (szoptatni), mint a tápszerrel táplált babákat.
 • A kisbabád nyűgös. Teljesen normális, hogy a baba néha nyűgös, akár minden nap. Sokan szinte folyamatosan azok. Ennek nem csak az éhség lehet az oka. Előfordulhat, hogy fázik, hogy anya ölelését igényli, vagy valamiért nem érzi kellemesen, vagy biztonságban magát. Ha a szoptatás nem segít, nem azt jelenti, hogy kevés a tej, hanem hogy más a baba gondja. A legtöbb esetben dajkálásra vágyik.

Változások, amik normálisak

 • Gyakrabban és tovább igényli a szoptatást. Teljesen normális jelenség, akár azért, mert hirtelen növekedési ugrást hajt végre, ez segíti az igényeinek megfelelő mennyiségű tej megtermelődését, de akár csak azért is, mert éppen így szeretné.
 • Éppen ellenkezőleg, hamarabb abbahagyja a szopizást, akár csak öt percig eszik. Ez csak azt mutatja, hogy már nagyon ügyes, begyakorolta a szükséges mozdulatokat, és sokkal hatékonyabb a technikája, mint kezdetben volt.

Ami árthat a tejtermelésnek

Az itt felsoroltak nem biztos, hogy ártanak. A babák egyáltalán nem egyformák, ahogyan mi sem. De azért érdemes tisztában lenni velük.

 • A cumisüvegből adott pótlás, bármi is az, lehet víz, tea, tápszer vagy akár anyatej is, gyakran akadályozza az anyatej képződését. Mivel így jobban tele lesz a pocakja, később éhezik meg, tehát hosszabb idő telik el két szoptatás között. Ezért a szoptatások száma csökken, amit a szervezeted úgy értékel, hogy nincs szükség olyan sok tejre, ezért kevesebbet fog termelni. Ez a folyamatos fejéssel általában kivédhető, de nem nagyon van értelme, ha nincs különleges okod rá. Pl. betegség, nem vagy otthon, nem te eteted.
  A kismamák gyakori tévedése, hogy nem kell a babának a mell, ezért inkább fejnek és cumisüveget használnak. Több oka is lehet, amitől úgy érzed, a babának nem kell a melled, ilyen lehet, ha túl sok benne a tej, a rosszul tartod, ha fáj a pocakja, ha valami zavarja.
 • Ha rosszul teszed a melledre. Nem jó, ha a hátán fekszik, ha a fejével “nyúl” a melled után. Az oldalán kell feküdnie, hogy a fejét egyenesen tartva kényelmesen tudjon enni. Csak így tudja megfelelő módon nem csak a mellbimbót, hanem bimbóudvar nagy részét is bekapni. Soha ne a melled közelítsd a baba szájához, hanem a kisbabádat húzd magadhoz.
 • Ha gyakran kap bármilyen cumit, akár cumisüveg, akár alvós cumi. Teljesen másképp kell szívni őket mint a mellet. Ha pedig rosszul csinálja, nem ad elég ingert a mellednek a tejtermeléshez.
 • A bimbóvédőről is azt mondják, hogy csökkenti az agyhoz vezető impulzusok számát, amelyek eredetileg a mell közvetlen szopásakor keletkeznek. A tejképződés lelassulhat, amely közvetlenül befolyásolja az egyes etetések alkalmával elfogyasztott tejmennyiséget. Erről a személyes tapasztalatom teljesen más, és mások is hónapokig szoptatnak sikeresen bimbóvédővel. Ha nincs gondod, ne szokj rá a használatára, de nem csak ez befolyásolja a tejképződést.
 • Ha nem a baba igényeinek megfelelően szoptatsz. Az óra szerinti táplálás akadályozza a kereslet-kínálat beállását. A megfelelő mennyiség akkor tud megtermelődni, ha a baba akkor szopizhat, amikor éhes. Ennek a párja, ha órákig van a melleden. Az csak a folyamatos igénybevétel miatt nem javasolt, érdemes szünetet tartani, mellet cserélni, ha a baba nagyon igényli.
 • Szerinted nem lehet éhes, mert nem ébred fel, és te sem ébreszted fel, majd ha éhes lesz, felkel. A maximum négy órára figyelj oda. Mindkettőtöknek szüksége van a rendszeres szoptatásra, neked a tejtermelés miatt, neki meg az elegendő mennyiség elfogyasztásához. Ha a babád nyugodt, folyton álmos, rövid ideig szopizik csak, nem hízik, és nincs elég pisis pelusa, mindenképpen ébreszd fel rendszeresen. Ha nem jársz sikerrel, kérd ki az orvos tanácsát.
 • Ha csak az egyik melledből szoptatsz egy etetés alkalmával. Nem kötelező sem csak az egyik, sem mindkét mellből szoptatni. Ha beállt a kereslet-kínálat elve, pont annyi tejed lesz, amennyire a babának szüksége van. Ha viszont többet szeretnél, akkor szoptass bátran két melledből.2 hozzászólás

 1. Krisztina Nagy-Egri
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!