Szoptatás Világnapja – Anyatejes táplálás világhete

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává nyilvánította. Másik neve a Szoptatás Világnapja, az egyszerűség kedvéért. A szoptatás világnapjával egyidejűleg elkezdődik az anyatejes táplálás világhete is.

A szoptatás világnapja legfontosabb feladata, hogy az anyatejes táplálás fontosságára felhívja a figyelmet. Ezzel egyidőben arra is rávilágít, hogy a szoptatás több, mint a baba etetése.

A szoptatás világnapja Magyarországon 1993-ban jelent meg először. Ezért találkozunk országszerte mindenféle programokkal, előadásokkal, szakemberekkel és elkötelezett édesanyákkal, akik mind az anyatejes táplálást népszerűsítik, felvilágosítanak, támogatást nyújtanak.

A jelenleg is érvényben lévő WHO ajánlás alapján lényeges, hogy a baba legalább 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, létfontosságú ellenanyag és alkotóelem található. Belátható módon ez a legideálisabb táplálék egy kisbaba számára.

Az anyatejben levő összetevők a baba fizikai és idegrendszeri fejlődéséhez mennyiségileg és minőségileg is szükségesek. Az anyatej összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva állandóan változik, nem csak egy héten vagy napon belül, hanem konkrétan a szoptatás során is.


Szoptatás közben először a hígabb, könnyebben szívható tejhez jut a baba, majd sűrűbbé válik. Gyerekorvosunk szerint előbb a leves, majd a rántott hús. 🙂 Ez biztosítja a babának, hogy minden egyes életszakaszban a számára szükséges táplálékhoz jusson.

A WHO ajánlása a 6 hónapos kizárólagos szoptatás mellett azt is tartalmazza, hogy a babáknak 1 éves korukig az anyatej legyen a meghatározó az étrendjükben, majd lehetőség szerint folytatódjon a szoptatás egészen addig, amíg az anyának ÉS babának egyaránt a legjobb.

A két éves koron túli szoptatásnak is vannak még előnyei a baba számára. Kutatások szerint csökkent a hirtelen csecsemőhalál kockázata, a középfülgyulladás gyakorisága, a későbbi elhízás veszélye, kisebb lesz később az asztma, cukorbetegség valószínűsége.

A szoptatás természetes, ésszerű, legmegfelelőbb módja egy kisbaba táplálásának, van róla hivatalos ajánlás, segítő kezek, fórumok, tanácsadók, és mégis gyakran érezhető, hogy a szoptatás ténye, hossza kérdéseket szül.

Vannak nem is kevesen, akik veszik a bátorságot, és simán szemrevételezik a mell méretét, a baba méretét, ezekből messzemenő következtetéseket vonnak le a tejmennyiségről, esetleg a minőségéről is.

Határozottan hangot adnak a szoptatás hosszát érintő nemtetszésüknek, hogy szerintük illene már az adott babát elválasztani, különben “úgy marad”. Nem, nem marad úgy. Abba fogja hagyni.

Ha egy várandós szoptatja a már nagyobb gyermekét, megszólal a vészmadarakban a vészcsengő, és sajnos ki is nyilatkoztatják, hogy a vége koraszülés lehet, a magzat nem jut elég tápanyaghoz, az anyuka szervezete végelgyengül, és különben is, a nagynak aztán erre más semmi szüksége nem lehet.

Összességében az az érzésem, hogy a kismamák túlnyomó többsége szívesen szoptatná a babáját 6 hónapos koráig kizárólagosan, majd elég sokan folytatnák is szívük szerint még tovább a hozzátáplálás mellett, de hogy valaki 1 vagy 2 év feletti gyermeket vállaltan (nem nyíltan, csak nem tagadva a tényt) szoptasson, az elég ritka.

Szoptatni gyakran nem könnyű. Ahhoz, hogy úgy menjen, mint a karikacsapás, szerencsésnek kell lenni, de ahhoz, hogy akár nehéz kezdetek után jól működjön, megfelelő mennyiségű és minőségű információra és rengeteg támogatásra van szükség.

Szoptatás világnapja

A szoptatás sikeressége nem mindig csak a kismamán múlik. Múlhat a babán, múlhat egészségügyi tényezőkön, és az információ létén vagy nem létén.

Ezért tehát, ha babát vársz, most szülsz, informálódj! A szoptatás ösztönös, mondják, mind az anya, mind a baba részéről. De ez nem egészen így van. Meg kell tanulni minden csínját-bínját. Ehhez rengeteg ismeretanyagot lehet találni a megfelelő mellretételtől kezdve a honnan tudod, hogy elég-e a tejed témáig. És még tovább is. Olvasgass az lll.hu weboldalon kezdésnek.

Ha úgy érzed, gondod van, nem vagy biztos magadban, kérdéseid lennének, fordulj szakemberhez, ők az IBCLC szoptatási szaktanácsadók. Vannak mindenféle tanácsok, némelyiket érdemes megfogadni, másokat jobb elengedni a fül mellett, nem vagyunk egyformák. De a szakember azért szakember, hogy értsen ahhoz, amit csinál, tehát jobb egy kompetens emberrel kezdeni.
Nem mindig sikerül az első szoptatás, nem mindig sikerül az aranyóra, nem mindig sikerül az első mellretétel megfelelő módon. Nem mindig jön ott és akkor a szükséges támogatás. Éppen ezért még a szülés előtt jó felkészülni, telefonszámokat felírni, kideríteni, mire számíthatsz szülés után A és B esetben, mire van és mire nincs lehetőség az adott kórházban, milyenek a szokások az újszülöttek ellátása terén.

Az anyatej védi az újszülötteket, ez ma már nem kérdés. Csak néhány példa:

  • a baba mindig hozzájut a számára szükséges mennyiségű és minőségű táplálékhoz, folyadékhoz
  • csökkenti az újszülöttkori sárgaság esélyét
  • erősíti a baba immunrendszerét a benne található ellenanyagoknak köszönhetően
  • segít ellánllóvá tenni a babát a betegségekkel szemben, véd az allergiák kialakulásával szemben
  • hozzájárul a baba lelki egészségéhez, fejldődéséhez.

Ha ez mind nem lenne elég, a szoptatás a baba mellett az anyukájának is csak javára válik. Gyorsítja a szülés utáni felépülést, gyakran hozzájárul a korábbi súly eléréshez, csökkenti a mellrák vagy petefészekrák kialakulásának kockázatát, és segít elkerülni a szülés utáni depressziót is.

Az aranyóra szintén egy nagyon fontos állomás anya-baba kapcsolatában. Ha lehetőség van rá, ki kell használni, hogy a baba bőrkontaktusban lehessen az anyukájával, hallhassa és érezhessen az anyukája szívhangját. A baba saját magától képes az anyamell felé mozdulni és kúszni, és a születése utáni első órában képes az önálló szopásra.

Ez egyrészt a tejtermelést segíti, másrészt a baba megkapja a kincset érő előtejet, amelyben már fontos immunerősítők találhatóak. Segíti a magzatszurok és a felhalmozódott bilirubin távozását, ezáltal pedig az újszülöttkori sárgaság kialakulásának elkerülését.

Van olyan, hogy nem megy a szoptatás!

Ennek több oka is lehet, van, amin lehet(ne) segíteni, mint például a helyes mellretétel és szoptatási technika elsajátítása, de olyan is van, amikor más megoldást kell keresni. Van ilyen.

Ebben az esetben aminek nincs létjogosultsága, az a bűntudat, kisebbrendűségi érzés, csődtömegnek való titulálás, ostorozás. A legfontosabbat ugyanis a kisbaba így is megkapja, mégpedig a szeretetteljes gondoskodást, a feltétel nélküli elfogadást, ami mindennél, még a szoptatásnál is többet jelent.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!