Szoptatás Világhete 2015

Ismét elérkezett. Augusztus 1-jén van az Anyatejes táplálás világnapja, augusztus 1-7 között pedig a Szoptatás világhete, megint sok helyen olvasni az anyatejről, szoptatásról, lehet menni rendezvényekre, kérdezni, tapasztalatot cserélni, és minden a babákról szól. Jól is van ez így.

A rendezvények célja, hogy a közvélemény figyelmét egy fontos, szoptatással kapcsolatos témára irányítsák. Idén a szoptatás és a munkavállalás összehangolása ez a téma, a mottó 2015-ben így hangzik: „Szoptatás és munka! Legyen összeegyeztethető!”.

Országszerte védőnőkkel, szoptatási tanácsadókkal, gyerekorvosokkal és más szakemberekkel együtt készülnek, hogy tájékoztassanak, segítsenek minden érdeklődőt, éppen babát várót, kisgyermekeseket nem csak a szoptatással, hanem babagondozással kapcsolatban is.

Érdekes témák lehetnek még a szoptatás fontosságán túl a hordozás, babamasszázs, szűrővizsgálatok, hozzátáplálás megkezdése, oltások, fejlesztés is.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a kisbabákat lehetőség szerint életük első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kellene táplálni (kiemelve: aki tud, aki akar, ahol anya és baba is rendben van ebből a szempontból).


A kizárólag anyatejes táplálás tényleges kizárólagosságot jelent, kiegészítés nélkül, tehát sem víz, sem tea és egyebek adása nem szükséges (szintén megjegyzendő, hogy normál esetben).

Ezen túl a szoptatás folytatható egy vagy két éves koron túl is, miközben a hozzátáplálást fokozatosan kell elkezdeni, majd a szoptatást végül elhagyni. Kinek mikor esik jól, meddig van teje, meddig kívánja a baba, meddig tudja megoldani túl nagy erőfeszítés nélkül.

A 6 hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya régiónként (2003-2008): Szoptatás Világhete 2015
Forrás: MTI

Fontos: a sikeres szoptatáshoz elengedhetetlen, hogy az alábbi három feltétel egyszerre teljesüljön:

  1. Az elhatározás, megfelelő önbizalommal társulva
  2. Helyes információk és szakszerű segítség
  3. Támogató környezet

A szoptatás viszont nem csak táplálást jelent. Gyakran azok is mellre teszik a babájukat, akiknek (már) nincs tejük. És milyen jól teszik! A szoptatás kapcsolatot, vigaszt is jelent a gyermeknek, megnyugvást az édesanyjának, segít a stressz feloldásában.

Ezeken a rendezvényeken lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésekre is szakemberekkel és más anyukákkal is, sokat segíthet, ha megbeszéljük, ki milyen nehézségekkel találkozott, és hogyan küzdött meg velük.

Több helyen köszöntik a védőnők azokat az édesanyákat, akik legalább a baba 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálták őt, gyakran van ajándék (a kicsinek), emléklap anyának. Jó érzés.

Információk angolul: http://worldbreastfeedingweek.org/Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!