Szoptatás terhesség alatt

A szoptatás bizonyos esetkben fogamzásgátló módszerként funkcionál. A neve laktációs amenorrhoea módszer, vagyis LAM. Alkalmazni a szülés utáni első 6 hónapban lehet, ebben az időszakban hatékony, megbízható és biztonságos, mi több kényelmes és teljesen természetes módszer…

… bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ezek a következők:

  • a baba nincs még 6 hónapos
  • kizárólagosan, igény szerint szoptatott, ez alatt az éjszakai szoptatás is értendő, miközben két szoptatás között 4-6 óránál hosszabb idő nem telik el, és a baba 2 órát vagy annál hosszabb időt tölt szopizással, nem cumival nyugtatják meg
  • kiegészítő táplálékot nem kap a baba
  • édesanyjának még nem jött meg újra a menstruációja.

Előfordulhat tehát, hogy egy anyuka még a szoptatás ideje alatt újra várandós lesz. Nem általános, de nem is annyira ritka esemény. A jó hír, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlások szerint nincs szükség a nagyobb baba elválasztására, a szoptatás terhesség alatt is folytatható.

Szoptatás terhesség alatt – a nagyobb baba is igényelheti még

Érthető módon a nagyobb babának esze ágában sincs lemondani a cicizésről, ugyanúgy szüksége van a bújásra, szoptatásra, mint eddig. Amennyiben a terhesség probléma nélkül zajlik, akkor semmi ok az aggodalomra, sem a magzat, sem az anyukája, és persze a nagyobb baba sincs semmilyen veszélyben.

A babák nagy részét egyáltalán nem zavarja, hogy anyukája újra várandós, vígan szopizik tovább, más babák viszont másként döntenek, és önként elválasztják magukat a kistestvér megfoganása után. Ennek oka lehet, hogy az anyatej mennyisége csökken, íze és összetétele megváltozik.


Más a helyzet akkor, ha korábban volt már egy vagy több vetélés, a várandós anyuka alhasi fájdalomra panaszkodik, vérezni kezd, esetleg fogy. Ebben az esetben nincs más választás, a nagyobb babát, odafigyelve ugyan, de el kell választani. Fő a fokozatosság ebben az esetben.

A terhesség korai szakaszában gyakran fellépő fáradéknoyság miatt egy kismama igen fárasztónak és nehézkesnek érezheti a nagyobb baba szoptatását. Ha a baba nagyobb, meg lehet vele beszélni, de lehet a kisebbet is esetleg ritkábban, vagy rövidebb ideig szoptatni.

Ami fontos: a szoptatás sosem egyedül a babáról vagy egyedül az anyukájáról szól, a külvilágról meg különösen nem. Úgy, annyit és akkor kell szoptatni, ami a baba-mama párosnak együtt megfelelő, jóleső, elbírható. Együtt kettejüknek.

Az anyukák nagy része azt tapasztalja, hogy a várandóssága alatt az anyatej mennyisége csökkenni kezd. A második trimeszterben ismét előtejet termel a szervezete, az úgy nevezett kolosztrumot. Vannak esetek, amikor az előtej soknak számít, de a tej mennyisége ettől függetlenül kevesebb lesz.

Emellett megváltozik az íze, hiszen az összetétele is változik. Fokozatosan növekszik a benne található nátrium és fehérje koncentrációja, miközben a kálium, laktóz és glükóz koncentrációja csökken.

Ezek miatt dönthet úgy a baba, hogy ez neki nem tetszik, és elválasztja magát, és dönthet úgy az anyuka is, hogy a várandóssága miatt érzékenyebbé váló mellbimbói egyszerűen nem bírják az igénybevételt, és emiatt nem tud tovább szoptatni.

Az egyre növekvő pocakkal, ha a nagyobb tesó még igényli, anyukája bírja, akkor szükség lehet a szoptatási póz megváltoztatására. Ilyenkor már az ülve történő szoptatás egyre kényelmetlenebb, meg lehet próbálni áttérni más pózokra. Ilyesmi lehet picikénél a hónaljtartás, vagy nagyobb babánál a fekvő testhelyzet kipróbálása.

Ez segíthet abban az esetben is, ha a kistesó érkezése, vagy bármi más ok miatt úgy dönt a család, hogy ideje saját ágyban (el)aludni a nagyobb babának. A fekvő helyzetben ő még tud szopizni, kényelmesen odabújni, simán elaludni, és nem kell felzavarni.

Szoptatás terhesség alatt

Szülés után két baba szoptatása – Tandemszoptatás

Ez a különböző életkorú kicsik egyidejű szoptatását jelenti. A nagyobb testvér számra megnyugtató, a tápláléka a lehető legjobb, hiszen nem fajidegen (pl. tehéntől származó) kiegészítést kap, a testvérek közötti kapcsolatnak határozottan jót tesz, és az anyuka mellét tuti nem hagyja túltelítődni.

Ez egészen addig mehet, amíg a nagyobb tesó is kizárólag szoptatott babává válik ismét, ha a terhesség vége felé kiegészítést is kellett kapnia a tej megváltozott íze, vagy lecsökkent mennyisége miatt. Ilyenkor viszont fontos, hogy az újszülött elsőbbséget élvez, ha jelez, akkor ő jut először cicihez.

Ha úgy alakul, a két babát lehet egyszerre, két mellből is szoptatni. Figyelni kell arra, hogy a kisebbik szopizhasson mindkét mellből, ne legyen egy oldalra korlátozva. És kiemelten fontos, hogy a kicsinek, bár övé az elsőbbség, ne csak a hígabb elsőtej jusson, hanem kapjon a zsíros hátsótejből is.

Két baba együttes szoptatása esetén a leggyakoribb sápítozó ellenvélemény, hogy a kicsinek a nagy miatt nem fog elegendő tej jutni. De mint tudjuk, az anyatej termelődése a kereslet-kínálat elven működik, minél többször ki teljesen a mell, annál több tejet fog termelni.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!