A szoptatás kezdetén: anyatej megindítása szülés után

Általában azt hisszük, hogy a szoptatás annyira természetes dolog, hogy fel sem merül, hogy gondok adódhatnak. Leírják, elmondják, tanácsolják, hogy ne aggódj, már a terhesség alatt csöpöghet az előtej, nyugi, mert szülés után megindul magától, ne pánikolj, csak tedd gyakran mellre a babát….

És hasonlók. Mindegyik igaz. Csak nem mindenkire. És olyan is van, hogy nem indul meg könnyen, és olyan is, hogy nem is lehet megindítani egyáltalán. Mindenféle eset van, ahogy minden baba és minden anya más. Soha semmi sem egyforma, és nem biztos, hogy úgy van, ahogy másnál.

Természetes szülés, császármetszés

Ha nincs probléma, a két helyzet nagyon hasonló. Ha nem is csöpögött az előtej már a terhesség alatt, általánosságban várható, hogy három – öt nap alatt elkezd termelődni, belövell. Néhány császáros anyának egy – két nappal később veszi észre magát a szervezete, de ez ugyanúgy lehet természetes szülésnél is.

Nincs két egyforma eset, és nem lehet kijelenteni, hogy így vagy úgy KELL történnie. Viszonylag egyszerű a helyzet, mert császár után is van lehetőség próbálkozni a szoptatással, és köztudott, hogy az nagyon is szükséges a megfelelő mennyiségű tej termelődéséhez. Akinek mégsem megy, az első körben jó, ha keres egy szoptatási tanácsadót. Elképesztő, mennyit tud segíteni!

Közben próbálkozhat a következőkkel:


  • Masszírozás, ezt nagyon jó, ha valaki normálisan megmutatja, mert helytelenül csinálni könnyű, és semmit sem ér, sőt.
  • Enyhén meleg vízzel locsolgatni a mellet.
  • És vannak persze a nem csodadolgok, de azért kipróbálható teák és hasonlók

Koraszülés, problémás kezdet

Természetes szülés esetén a helyzet hasonló, a szervezeted tudja, hogy szültél. Császárnál, pláne ha sokkal korábban jött, kicsit más a helyzet, de itt sem törvényszerű, hogy sokat kell várnod, vagy hogy egyáltalán nem lesz tejed.

Mivel adnak oxitocint a legtöbb helyen, a méhösszehúzódások végül felhívják a tested figyelmét arra, hogy tejet kell termelnie. A lényeg, hogy öt – hét napon belül jó eséllyel megindul a tejed. Ha mégsem, próbálkozz a fent említett módszerekkel.

A gond akkor van, ha a baba inkubátorban van, vagy bármilyen okból nem kaphatod meg, hogy próbálkozhass a szoptatással. Ebben az esetben, ha megindult magától, vagy keményen próbálkozol, jó ha tudod, hogy nagy segítségedre lesz vagy egy mellszívó, vagy a kézi fejés módszerének elsajátítása.

Szeretem, amikor felsorolják, hogy mit tegyél, hogy legyen tejed az első perctől fogva, és ilyeneket írnak: legyen veled a baba, tedd gyakran a melledre, akkor is ha fáj, segíteni fognak, ha mégsem, akkor kérd…

A szoptatás kezdetén: anyatej megindítása szülés után

Az esetek egy részében nincs ráhatásod, hogy veled van a baba vagy sem. Egyelőre még kevés helyen lehet szabadon dönteni, hogy mit is szeretnél, általában a kórház rendje határozza meg.

A segítséggel pedig ugyanez a helyzet. A kényszeredett, odafigyelés nélküli és nem megfelelő segítség árt, és egyáltalán nem használ. Egy császáros kismamának úgy megmutatták a masszírozást, hogy már az emléktől könnybe lábadt a szeme, de teje nem lett. Az én védőnőm látta el tanácsokkal telefonon végül…és sikerült.

De ha lehetőség van rá, akkor mindegyik igaz: legyen veled a baba, legyen mellen, és kérj segítséget.

Ha már otthon vagytok, és még mindig semmi, két dolgot tehetsz: tudomásul veszed, és íratsz tápszert a gyermekorvossal, és továbblépsz, nyugodt és kiegyensúlyozott kismama leszel. Vagy nem adod fel, próbálkozol továbbra is (ha semmi tejed sincs, kell  a tápszer), kérsz segítséget szakembertől, és ha sikerül, akkor is boldog és elégedett kismama leszel.

Ha a próbálkozás ellenére, segítséget igénybe véve sem megy, ne keseredj el. Vannak olyan okok (pl. nincs tejmirigy, vagy ha mellműtéted volt, nem szépészeti!), amik miatt szinte lehetetlen vállalkozás a szoptatás.

Ilyenkor nagyon nagy segítséget jelenthet a szoptanít készülék, és egy hozzáértő szakember, aki segít kimondani, mi is a baj, melletted áll lelki támaszként, és rávezet, hogy a komfortcicizés is kell a babának, ha tej nincs is benne.

Szakértői segítséget kaphatsz itt: La Leche Liga.3 hozzászólás

  1. Pásztor Zsuzsa
  2. Bocskainé Zita
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!