Szoptatás koronavírussal – Ideiglenes útmutató (lehetséges) fertőzött szoptató anyák számára

A CDC kiakadott egy ideiglenes útmutatót azoknak a szoptató anyáknak, akik esetleg, vagy bizonyítottan megfertőződtek a koronavírussal. Az útmutató azon alapul, amit jelen pillanatban (2020. február) tudnak a COVID-19-ről, és más vírusos légúti fertőzések terjedéséről. A CDC frissíteni fogja a kiadott útmutatót, amint újabb információk állnak majd rendelkezésre.

Átjut-e a vírus az anyatejbe?

A COVID-19 terjedésével kapcsolatban még sok minden ismeretlen. A jelenlegi információk szerint emberről emberre köhögéssel és tüsszentéssel, tehát cseppfertőzéssel terjed, hasonlóan az influenzához, és más légúti kórokozókhoz.

Korlátozott számban léteznek tanulmányok, melyekben COVID-19-cel, és egy másik koronavírus-fertőzéssel, a súlyos akut légzőszervi szindrómával (SARS-CoV) fertőzött nők vettek részt. Ezen tanulmányok eredményei szerint a vírust az anyatejben nem fedezték fel, ez azonban nem jelenti azt, hogy a jelenlegi koronavírust anyatejjel nem lehet átadni.

Egyéb fertőző betegségekkel kapcsolatban

Az anyatej védelmet nyújt számos betegség ellen. Ritka kivételnek számít, amikor a szoptatás, vagy a lefejt anyatejjel való táplálás nem javasolt. A CDC jelenleg még nem rendelkezik specifikus szoptatási útmutatóval az olyan vírusokkal történt fertőződés esetén, mint amilyen a SARS-CoV vagy a MERS-CoV (közel-keleti légzőszervi szindróma).


A CDC javaslata szerint az influenzás anya szoptasson, vagy adjon lefejt anyatejet a babájának, miközben tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, amelyekkel elkerülheti a vírus átadását a csecsemőnek.

Szoptatás koronavírussal - Ideiglenes útmutató (lehetséges) fertőzött szoptató anyák számára

A mostani vírussal (esetleg) megfertőződötteknek – Szabad koronavírus-fertőzéssel szoptatni?

Az egyértelmű, hogy a csecsemő táplálására a legmegfelelőbb az anyatej, és a szoptatás számos előnnyel jár az anya számára is. Az UNICEF állásfoglalása szerint, mivel semmilyen légzőszervi vírus nem terjed az anyatejben, a beteg anya folytathatja a szoptatást, minden szükséges óvintézkedés alkalmazásával.

A CDC szerint a COVID-19-cel kapcsolatban még sok a kérdés. Hogy a szoptatás (továbbra is) javasolt-e, azt minden anyának a családjával és az orvosával egyeztetve kell eldöntenie. Amennyiben a szoptatás mellett dönt, minden lehetséges óvintézkedést meg kell tennie a vírus terjedésének elkerülése érdekében.

Ha a koronavírus tüneteivel küzdő anyák elég erősek a szoptatáshoz, a következőkre kell figyelemmel lenni

  • Kezet kell mosni, mielőtt hozzáér a babához, és maszkot felvenni a szoptatás idejére (is).
  • Ha az anya az anyatej lefejése mellett dönt, akkor a mellszívó, tartozékai, cumisüvegek és egyebek megérintése előtt szintén kezet kell mosni, majd alaposan fertőtleníteni az eszközöket.
  • Ha van rá lehetőség, adhatja a lefejt anyatejet más a babának.
  • Minden esetleg szennyezett felületet tisztítani és fertőtleníteni kell, ahogy mindig történnie kellene, ha valaki feltételezett vagy megerősített fertőzöttel él együtt.

Azoknak az anyáknak, akik az érintett területeken tartózkodnak, vagy ott jártak, kapcsolatba kerülhettek valakivel, aki fertőzött (lehet), és olyan tünetekkel küzdenek, mint a magas láz, köhögés vagy épp nehéz légzés, azonnal orvoshoz kell fordulniuk (a megfelelő, protokoll által előírt csatornákon), és követniük kell az egészségügyi szakemberek utasításait.

Ha a koronavírus-fertőzés gyanúja egyáltalán felmerül, fontos, hogy ne személyesen jelenjen meg a körzeti orvosnál, hanem telefonáljon. Még mindig lehet, hogy “csak” influenza a felelős a tünetekért, de a biztonság kedvéért hívja a 06 80 277 455-ös, vagy a 06 80 277 456-os telefonszámot, vagy írjon a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címre.

Forrás: CDC, UNICEFSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!