2018 karácsonya van, és szoptató anyaként el kell mondjam, hogy annyi tiltással, szabállyal, korláttal találkoztam az elmúlt hónapok során, amennyi egy könnyű és fájdalommentes szoptatást is túlélőtúrává tud változtatni.

A szoptatás néha nehéz, könnyekkel és verejtékkel jár, de ne szorítsd magad még korlátok közé is!

Főleg ne a négy fal közé. Bár nem vagyok egy szabadban szoptatós harcos, nem azért, mert zavar a látvány, hanem azért, mert nekem nem kényelmes. Ha meg én pocsékul vagyok közben, a baba sem fogja magát komfortosan érezni.

De általában véve egyetértek azzal, hogy a baba az első, ha éhes, táplálni kell. Semmi szükség ezért a gondosan behomályosított szobába szorítani magad, és ki sem jönni onnan, amíg a baba kéri a cicit.

Ha a baba igény szerint szopik, szükség lehet némi kreativitásra, hogy egyikőtök se fázzon és a melled se legyen látványosan kint, de tapasztalatból mondom, megoldható.

De vissza az eszem-iszomhoz.


Bármit ehetsz és ihatsz a szoptatás alatt is!

Elég régóta tartja magát a hit, hogy nem ehetsz k betűvel kezdődő ételeket, esetleg bármi mással. Már 8 évvel ezelőtt is kaptunk az utógondozó kórházban k betűs ételeket ebédre, pedig ott a legtöbb baba koraszülött volt, szoptattuk őket, és ezt mindenki tudta is.

Ne egyél fűszereset, ne egyél babot, borsót, káposztát, ne igyál tejet, kávét, bizonyos teákat. Ha nem esik jól, ne is 🙂 De egyébként bátran kóstold végig a menüt.
Szoptatás a karácsonyi eszem-iszom alatt

A lényeg, hogy amit eszel, azt nem kapja egy az egyben a baba is a szoptatással. Bizonyos elemek kisebb-nagyobb mennyiségben mejelennek az anyatejben, igen. De pl. a tiltás a k betűs ételekre a puffasztó rostok miatt vonatkozik. A rost felpuffaszt téged, valóban, de az anyatejbe a rost már nem tud átjutni. Tehát ehetsz a töltött káposztából, ha van a menüben. 🙂

Ahogy ehetsz sütit akkor is, ha van benne tej, sőt, meg is ihatod a tejet. A tejcukor alapból része az anyatejnek, nem tudod tejnemivással megakadályozni, hogy legyen benne.

Sokszor nem derül ki, hogy mi is a baba baja, és gyakran tűnik megoldásnak, hogy nem eszel a végén majdnem semmit. Tudom, mert én is ezt csináltam néhány hétig. Úgy tűnt, segít. De a doki szerint az segített, hogy nem stresszeltem, megnyugodtam, hogy az anyatejjel tuti nem ártok, és mivel én rendben voltam, rendben lett a baba is. Lehetséges.

A hivatalos ajánlás szerint sem semmit megvonnod magadtól, amíg a baba tünetmentes és jól van. Véres széklet, rendszeres hasmenés és egyéb komolyabb panaszok kivizsgálást igényelnek.

Ami nyilvánvalóan tilos, túl sok koffeint vagy alkoholt fogyasztani. A hangsúly a túl sokon van, tehát megihatod a napi kávédat, megihatsz egy pohár bort vagy pezsgőt is, semmi baj nem lesz belőle. A kulcsszó itt a mérték. Ha a karácsonyi vagy bármilyen menühöz szénsavas üdítő, tartozik, abból is ihatsz. Igyál teát, rostosat, frissen facsartat, sima vizet, amit megkívánsz.

A baba a legfontosabb. Ez igaz. De ez nem jelenti egyben azt is, hogy te ne lennél fontos. Anya és babája együtt fontosak, igaz ez a szoptatás körüli felhajtásra is. Nem csak a babának kell jól éreznie magát, hanem neked is. Ha ehhez egy eddig tiltólistás étel vagy ital kell, hát ne vond meg magadtól.

Helyezkedj el kényelmesen, ahogy neked és a babának az, nem másnak, kapcsolj magadnak filmet, zenét, vagy olvass, ami jól esik, és a babát nem zavarja. Nekem a némán, felirattal nézett filmek váltak be, egy időben pedig monitoron olvastam könyvet, mert  a kicsinek csönd kellett.

De ez nincs kőbe vésve, van baba, aki zenét szeret hallgatni, vagy ágyban fekve szeret hozzád bújni, meg kell taláni, ami nektek kettőtöknek jó. Lehet ülve, öledbe fekve, alvás közben, közben talpakat puszilgatva bárhogy 🙂

Ha a szoptatással kapcsolatosan kérdéseid vannak, vagy vagy nehézségekbe ütközöl, fordulj szoptatási tanácsadóhoz. A telefonszámokat itt találod: www.ibclc.huSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!