Szabad-e lázasan szoptatni?

Anyai parakérdéseink egyike. Ritka az az anyuka, aki semmilyen betegséget, náthát nem kap el a szoptatás ideje alatt, és ilyenkor a legtöbben felteszik maguknak (és mindenki másnak is) a kérdést: vajon szabad-e lázasan szoptatni?

Fontos tudni a lázról, hogy az nem maga a betegség, hanem egy jelzőtűz, hogy a szervezetben valami nincs rendben, fertőzés, gyulladás áll fenn. Ez lehet egyszerű megfázás, nátha, influenza, komolyabb hasmenéssel, hányással járó vírusos megbetegedés, mellgyulladás is.

Az egyszerű válasz

Csupán ennyi: igen, szabad lázasan szoptatni. Az anya lázas állapota nem okoz kárt a kisbabának, sőt, az anyatej tele van ellenanyagokkal a vírusokkal, fertőzésekkel szemben, így akár természetes gyógyszernek is felfogható. Rosszul felfogott jószándék miatt nem szabad a kisbabát megfosztani azoktól a specifikus antitestektől, amelyeket az anya szervezete az adott kórokozó ellen termel.

Vicces ellenérvek –  ne higgy nekik

  • megfájdul a baba hasa a lázas tejtől
  • a tej rosszízű lesz, ezért később nem fog kelleni neki
  • a lázas anyuka leforrázza a baba torkát a forró anyatejjel

Influenza

Legyél teljesen nyugodt, az influenzát akkor is elkaphatja, ha szoptatod, meg akkor is, ha nem. Viszont az anyatejben benne vannak azok az ellenanyagok, amiket a te szervezeted termel az influenza ellen. Úgyhogy mindenképpen szoptass tovább, lázzal és anélkül is.

Fertőzés

Vajon tényleg abba kell hagyni a szoptatást, ha elkaptál valamilyen fertőzést? Egyáltalán nem. Ritka kivételek persze vannak, de alapvetően a szoptatásnak védő hatása van a fertőzésekkel szemben.


Egy csomó betegség (nem mind) cseppfertőzéssel terjed, ezért nagyon is valószínű, hogy a baba már az anyukája lázának megjelenése előtt találkozott a kórokozóval. Mivel az anyai szervezet specifikus ellenanyagokat termel az adott vírussal vagy baktériummal szemben, a tovább folytatott szoptatással elérheted, hogy ne legyen beteg, vagy legalább hogy hamarabb meggyógyuljon.

Mellgyulladás

Gyakran felmerülő tévhit, hogy mellgyulladás esetén nem szabad szoptatni a gyulladt mellből. Tévhit, tehát nem igaz.

A mellgyulladás fájdalmas, kimerítő, rémes érzés. A gyors gyógyulás érdekében éppen a mell minél alaposabb és minél gyakoribb kiürítése a lényeg. Ebben a legjobban pedig a baba tud segíteni. Előfordulhat, hogy a mellgyulladáshoz fertőzés is társul, de még ebben az esetben sem árt a szoptatás a babának (lásd feljebb).

Ezzel szemben a szoptatás felfüggesztése kényelmetlenséget okoz, fejni kell, ami nem olyan hatékony, a baba nem érti, miért nem kap cicit, tehát mindenki frusztrált lesz.

Amire figyelni kell, ha antibiotikum szedésére van szükség, fontos az orvosnak jelezni, hogy szoptatsz, ezért olyan gyógyszert válasszon, amit biztosan szedhetsz szoptatás alatt is.

Szabad-e lázasan szoptatni?

Lázcsillapítók használata szoptatás alatt

A lázat célszerű (ajánlott) csillapítani, ha nagyon magasra szökik, bármennyire is kemény, gyermeke érdekeit szem előtt tartó mami is valaki. A gyógyszerek önhatalmú szedése viszont nagy általánosságban kerülendő a szoptatás ideje alatt, az orvos mégis talál olyat, ami biztonsággal szedhető. Nálunk és úgy általában a világban is a jelenlegi ajánlások szerint ez a Paracetamol.

Összefoglalva tehát szabad lázasan szoptatni, ez a legjobb a babának és anyukájának is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!