Több különböző helyről is szembejött velem a fenti címmel kezdődő cikk. A lényege, hogy jobb a babának, ha az anyatejet szoptatással kapja, mintha üvegből vagy egyéb módszerrel kapná.

Nem is vitatom ezt. Ráadásul én erősen szoptatáspárti vagyok, mindkét gyermekemmel rettentesen megszenvedtem a kizárólagos szoptatásért és a kellő mennyiségű anyatejért úgy, hogy fejni is fejtem, csak épp nem fogadta el cumisüvegből a lefejt tejet a kisebbik.

Mégis a cikket olvasva, és többedszerre olvasva is ugyanaz jutott eszembe, ez még egy rúgás lehet annak az anyukának, aki nem tud szoptatni. Akármilyen okból. Van, aki nem akar persze, de feltételezem, hogy a többség, aki tudna, az akar is.

Van, aki olyan helyen él, ahol nincs választása, mint fejni, mert dolgozik a baba 3, vagy 6 hetes korától kezdve. Marad a cumisüveg, a pipetta, a kispohár, kinek mi válik be, mihez van türelme.

Aki meg nem tud… vagy anyatejet “gyártani”, vagy fizikiálisan szoptatni ilyen-olyan okból. Ő vagy lefejt anyatejet ad, vagy más anyuka tejét, vagy tápszert. És rosszul érzi magát egy ilyen cikktől, már a címétől is.


Pedig nem lenne szabad. Táplálja a kisbabáját, a tőle telhető legjobb és legkielégítőbb módon. Ennél többet senki a világon nem tehet, készülhet bármennyi kutatás arról, hogy a szoptatás az ászok ásza.

És mondom, egyet is értek vele. De ha nem megy, ha nem elég a tej, ha pótlás kell, ha tápszer kell… akkor sem áll meg a világ.

A kutatások kellenek, az eremények fontosak, aki tud szoptatni, de nehézségei vannak, annak remélehtőleg sokat segít abban, hogy ne adja fel, hogy kérjen segítséget, hogy menjen tovább egy lépéssel.

Ha pedig már nincs hova tovább egyet lépni, akkor jöhet a más megoldás. A csomagolás nagyon fontos (cici jelen esetben), de a tartalom azért még fontosabb: a táplálék, ami életben tart. Hogy ez saját tej, más anya teje, vagy tápszer, az nem lehet beszólások, ítélkezések alapja. Nem lehetne.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!