Mennyi anyatej kell egyszerre a babának?

Ez is tipikusan az a téma, amivel őrületbe lehet kergetni az anyukákat. Én is feltettem a kérdést még az utógondozó kórházban. A főorvosnő válasza így hangzott: amennyitől nem marad éhes.

Ez pedig nem a mérlegtől, számoktól, védőnő véleményétől, szomszéd Kati kisfia által elfogyasztott mennyiségtől függ. Sajnos erre a kérdésre számos egyéb válasz is létezik, és némelyik kifejezetten káros. Nem is azért, mert nem lehet igaz, inkább azért, mert egyetlen számot mond, és attól eltérni nem szabad. Ez pedig felesleges aggodalmat okoz.

Az egyik aranyos válasz így hangzik: ahány napos, annyiszor 10ml anyatej kell. 🙂 Ezt a nagymama tudja így. Persze nem igaz, nem a napokban számolt életkortól függ.

A másik válasz, a ma érvényben lévő ajánlás, a baba testsúlyához viszonyítva adja meg a szükséges anyatej mennyiségét. Eszerint testsúly kilogrammonként 150 grammot (később már csak 120-at) kell szopiznia a babának 24 óra alatt, ha mást nem kap (tehát hozzátáplálás nélkül).

Koraszülöttnek többet? Elvben igen, neki 180 grammot testsúly kilogrammonként egy nap alatt. Ez jó, csak nem igazán reális. Mire a legtöbb koraszülött ennyit meg tud enni anélkül, hogy rosszul lenne, visszabukná vagy kihányná, addigra már régen a 120 grammos határba tartozik.


Persze van olyan koraszülött is, akinek szüksége van ennyire, és van olyan is, aki képtelen ennyit enni. A babák nem egyformák.

De mit is jelent ez? Hogy egy nap alatt egy 4 kilós babának 600 grammot kell ennie, ez biztosítja a számára a megfelelő kalória- és folyadékbevitelt is. Ezt visszaosztva a napi etetések számával megkapjuk, hogy átlagban mennyit kell ennie egy evésre a babának. Átlagban! Egyszer többet, máskor kevesebbet.

És az sincs kőbe vésve, hogy egy nap pont 600 gramm legyen (ez alól a kórház kivétel, ott beletömik a babába a kiszámolt mennyiséget), nyugodtan lehet egyik nap kevesebb, a másik nap több.

A lényeg nem a mért mennyiségen van, hanem a baba szükségletein, egészségén, jó közérzetén. Elegendő pisis és kakis pelus, egy jókedvű baba, aki megfelelően gyarapodik hónapról hónapra, és biztosan eleget eszik.

Van egy harmadik válasz is, amelyikkel vidéken idősebb orvosnál találkoztam, ez az első héten napra lebontva pontosan megmondja, hogy mennyit kell ennie a babának, majd egy hetes korától az aktuális súlya számít: a testsúlyának hatodát-hetedét kell elfogyasztania.

A mai ajánlások szerint ez nem érvényes, pont azért, mert a babák nem egyformán (időre és súllyal) születnek, és többet is ír elő, mint amennyi ma javasolt.

Mennyi anyatej kell egyszerre a babának?

Hányszor kapjon anyatejet a baba egy nap?

Általánosságban azt mondják, hogy nagyjából három óránként éheznek meg a babák (a 2 és fél óra is rendben van, meg a három és fél is), a koraszülöttek ennél gyakrabban szoktak enni, úgy két óránként (kivétel itt is van, az én lányom egy hónapos korától már négy óránként evett, és az is rendben volt). Tehát a javaslat: a baba igénye szerint.

Erre a kérdésre is van egy másik válasz: naponta hatszor, három óránként (nem csak úgy három óránként, hanem meghatározott időpontokban!) kell mellre tenni a babát, és igény szerint (szintén meghatározott időpontban!) lehet hetedszer is. A napi ötszöri szoptatásra négy kiló fölött lehet áttérni.

Na, ez tökéletesen ellentmond az igény szerinti szoptatásnak, és nem is tartom jó ötletnek. A baba tudja, mikor kér enni: amikor éhes. És azt is, hogy mikor kér cicit: amikor (akármilyen ok miatt) szüksége van rá.

Egyetlen dologban van egyetértés: stresszre hajlamos anyukák ne méricskéljenek. A mérleg azoknak való (és akkor sem minden evés alkalmával), akik abban szeretnének gyönyörködni, hogy szépen hízik a baba, és nem azoknak, akik azt akarják ellenőrizni, hogy elég-e a tejük. Arra ugyanis a mérleg nem alkalmas.

Tudhatod, hogy eleget eszik, ha rendszeresen van kakis és napi 6-7 pisis pelusa, jókedvű, mozgékony. Ha nem vagy biztos abban, hogy eleget evett-e, még mindig megkínálhatod a másik melledből is.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!