Mellszívó, cumizavar, fagyasztott anyatej

Ezzel a témával, mármint hogy a mellszívó hasznos, káros, kell vagy sem, szóval a mellszívóval kapcsolatban sokat bosszankodom. Általában azok írnak a róla negatívan, azok ellenzik, akik nem szorultak rá a használatára. Mi, többiek, meg igyekszünk követni a tanácsokat, amiket olyanok adnak, akik csak egyfélét próbáltak. Tisztelet a kivételnek.

Amikor nem sikerül a tej mennyiségét gyakoribb szoptatással fokozni, vagy helyreállítani, az első mozdulat a tápszerhez vezet, mert a baba csak sír az üres mell fölött. De ennek nem kell feltétlenül így lennie.

Ne használd, ha nem muszáj

Ez egyértelmű, nem? Ha van elég tejed, ha jól szopizik a baba, ha kellően kiürül a melled, és sosem feszül, nem kell tartanod a mellgyulladástól a pangó tej miatt … szóval, ha minden rendben van.

De mikor használd?

  • Ha a baba kórházban van, de kaphat anyatejet
  • Ha túl sok van, és nagyon feszül
  • Ha tudsz olyan betegségedről, ami miatt előfordulhat, hogy nem szoptathatsz egy ideig
  • Ha nem akarsz, vagy nem tudsz kézzel fejni
  • És ha tudsz olyan körülményről, ami kihathat majd a tejtermelésre az első nagyon fontos hónapokban.

És miből adjam a pótlást, hogy elkerüljem a cumizavart?

Pohárból, csőrös pohárból, és igen, szükség esetén cumisüvegből. Nagyon oda kell figyelni, és nem folyamatosan abból adni, mert a baba nagyon szemfüles, és hajlamos rá, hogy ne akarjon „megdolgozni” a tejért, ha könnyebben is hozzájut. Ráadásul, ha sokszor kap cumisüvegből, elfelejt(het)i, hogyan kell a mellből szopizni, mert teljesen mást igényel tőle.

Az én lányom viszonylag sokszor kapott üvegből tejet. Mindig szoptatás előtt adtam a lefejt tejet, és még kellően éhes volt ahhoz, hogy ne adja fel. Az igazi gond csak akkor kezdődött, amikor a tejem teljesen elapadt, és a nulláról kellett visszahozni, mert nem akartam tápszert adni neki. Szóval ez a kérdés nem mindig egyszerű, tökéletesen helyzet- és babafüggő.


Ha a baba kórházban van az első időkben, és nem kaphatod meg, hogy szoptasd, egy idő után mindenképpen cumisüvegből kapja a tejet, és esélye sincs megtanulni, hogy másképp is lehet.

Mellszívó, cumizavar

És milyen érdekes, amikor hat hét után a melledre teszed, tudja, mit kell tennie. Van baba, akinek elsőre megy, és van olyan is, akinek gyakorolnia kell. A lényeg, hogy ha szoptatni akarsz, ne add fel.

Mennyi tejet érdemes lefagyasztani?

Mértékkel. Semmi szükség rá, hogy az egész fagyasztót teletömd anyatejjel. Célszerű számolgatni:

  • ha tudod, hogy egy nap kb. mennyit eszik meg, akkor gondold végig, hány nap lehet a maximum, amíg nem tudod szoptatni
  • ha kórházba kerülsz, vagy csak nem vagy otthon egy etetésnél, és mondjuk, a nagymama etet üvegből
  • és ha elapad a tejed, hány napig akarsz próbálkozni, mielőtt más lehetőség után néznél

Ha nem tudod mennyit eszik, mert nem méred rendszeresen, akkor számolj úgy, hogy elvben testsúly kg-onként 150 g az ideális mennyiség (5 kg testsúly alatt, fölötte 120 g).

Hivatalosan fél évig, de a hűtő leolvasztása nélkül akár egy évig is eltartható az anyatej. Elméletben jó lesz a főzelék hígítására is, mert az új ízeket is könnyebben elfogadja, ha van benne már ismerős ízű anyatej, de a személyes tapasztalatom az, hogy ez sem igaz minden babára. 🙂

Tényleg nincs semmi baja, de egész egyszerűen nem olyan az íze meg a szaga sem, mint a friss anyatejnek. Még akkor sem, ha azonnal fagyasztóba teszed, amit pont előtte kitisztítottál, és nem hónapok múlva próbálod adni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!