Vagy nem. Esetleg hízol. Kinél hogy. Persze nem direktben a szoptatás hizlal, aki hízik. De a szoptatásért vívott harcban benne van ez az eshetőség is.

Van, aki fogy. Sőt, olyan is van, aki először fogy, aztán hízik. Meg olyan is, aki folyamatosan, de lassan fogy vissza a terhesség előtti súlyára. Nem vagyunk egyformák. És nem mindenki szerencsés.

Barátnőm, Kata, azok táborát erősíti, akik szülés után viszonylag könnyen összeszoktak a babájukkal, többé-kevésbé zökkenőmentesen ment a szoptatás, ezeknek megfelelően folyamatosan és meglehetősen gyorsan is fogyott. Nem volt gond a tej mennyiségével, tennivalója is akadt éppen elég, nem kívánt semmi extrát enni, és figyelt is, hogy mit és mennyit eszik. Az eredménye egy elégedett baba, és egy szintén elégedett anya.

Én egy másik csoportba tartozom. Nekem az elején rengeteg tejem volt, majd szinte egyik napról a másikra semmi, és hatalmas küzdelem volt a kizárólagos szoptatás. Ezzel együtt járt a kísérletezés, hogy “mi csinál” tejet, és lassan, de biztosan jöttek fel a kilók. Szerencsére ez nem tartott a végtelenségig, egyszer a kilók nem gyarapodtak tovább, és szépen lassan, a szoptatás befejeztével elkezdtek lemenni.

Szilvi barátnőmnek hamar elfogyott a teje, áttértek a tápszerre, ő ekkor kezdett el hízni. Hirtelen úgy érezte, az ő étkezése nem befolyásolja már a baba közérzetét, hát bátrabb lett, többet és sok mindent evett.


Többször olvastam mostanában, hogy szoptass és nem lesz gondod a kilókkal. Hát van, akinek nem lesz, és van, akinek lesz. Nem vagyunk egyformák. Küzdeni sem egyformán tudunk, sem a szoptatás sikeréért, sem a kilók leadásáért. Szerencsére próbálkozni ér 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!